Bibliotekos 100-mečio kelią liudijanti ekspozicija

Bibliotekos Atrijaus terasa. A. Ambrazo nuotrauka
Bibliotekos Atrijaus terasa. A. Ambrazo nuotrauka
Pradžia:2022-09-01 9:00
Pabaiga:2022-12-01 19:00
Vieta:I a. erdvės
Adresas:Respublikos g. 14
Panevėžys

Rugsėjo 1-ąją Panevėžio apskrities Gabrielės Petkevičaitės-Bitės viešoji biblioteka mini reikšmingą 100 metų gyvavimo sukaktį ir pristato iš bibliotekos fondų sudarytą svarbiausius įvykius nusakančią ekspoziciją „Biblioteka 100-mečio kelionėje“.

„Ne tik knygos, bet ir jų saugyklos – bibliotekos – turi savo likimą, kuris atsispindi jų raidos istorijoje. Šiais metais Panevėžio apskrities Gabrielės Petkevičaitės-Bitės viešoji biblioteka verčia svarbų savo istorijos puslapį – sukanka 100 metų nuo tos dienos, kai ji atvėrė duris lankytojams ir tapo pirmąja valstybine biblioteka Panevėžyje. Šis skaičius slepia įvairius istorinius įvykius, lūžius, skirtingas santvarkas, plėtrą ir žmones,“ – sako parodos rengėjai, bibliotekos Kultūros paveldo tyrinėjimo ir skaitmeninimo skyriaus darbuotojai.

Parodoje „Biblioteka 100-mečio kelionėje“ eksponuojami spaudiniai, nuotraukos, dokumentai bei daiktai, kurie liudija svarbius bibliotekos gyvenimo įvykius bėgant laikui ir keičiantis istorinėms aplinkybėms. Parodoje susipažinsite su bibliotekos vadovais, darbo planais ir ataskaitomis, išvysite seniausią bibliotekoje saugomą knygą, rankraštinį dokumentą, bibliotekos išleistus leidinius, sužinosite, kokios iškilios asmenybės čia lankėsi. Išvysite, kaip pasikeitė biblioteka per 100 metų – nuo mažos skaityklos iki informacinės, bibliotekinės, edukacinės ir kultūrinės veiklos centro.

Ekspozicija sudaryta iš bibliotekos Kultūros paveldo tyrinėjimo ir skaitmeninimo skyriuje saugomų fondų: Panevėžio apskrities Gabrielės Petkevičaitės-Bitės viešosios bibliotekos fondo, Panevėžio draugijų fondo, Onos Šimaitytės-Račkauskienės, Antano Gylio, Henriko Mazūro, Almonijos Marcinkevičiūtės-Bernadišienės, Vincento Lukoševičiaus, Irenos Moigytės fondų. Taip pat Knygos ženklų (ekslibrisų), bibliotekos skaitmeninio archyvo fondų, iš bibliotekos darbuotojų asmeninių archyvų.

Paroda I a. ekspozicijų erdvėje veiks iki 2022 m. gruodžio 1 d.