Atrask galimybes su asmeniniu asistentu

Užrašas Atrask galimybes su asmeniniu asistentu dviejų ištiestų viena į kitą rankų fone
Data:2022-09-22
Laikas:14:00
Vieta:Konferencijų salė
Adresas:Respublikos g. 14
Panevėžys

Rugsėjo 22 d. 14 val. Panevėžio apskrities G. Petkevičaitės-Bitės viešojoje bibliotekoje konferencijų salėje vyks renginys „Atrask galimybes su asmeniniu asistentu“.

Kampanijos „Atrask galimybes“ tikslas – skleisti informaciją ir supažindinti visuomenę su asmeninės pagalbos teikimo procesu bei pagalbos kuriamomis galimybėmis žmogui su negalia bei jo artimiesiems. Susitikime išgirsite autentiškus pasakojimus, ką tenka patirti, išgyventi žmogui, turinčiam kokią nors matomą ar nematomą negalią kasdien, kaip keičia, praturtina jo gyvenimą asmeninis asistentas ir, kaip asmeninė pagalba gali pakeisti gyvenimą. Taip pat, ką galime padaryti kiekvienas, kad gerėtų žmonių, bendruomenių ir organizacijų tarpusavio susikalbėjimas, dalijimasis informacija, atrastume galimybes įgalinti skirtingas socialines grupes kartu per veiklas, bendrus užsiėmimus bei pažinimą.

Renginio metu vyks diskusija, kurios metu bus galima užduoti klausimus, išgirsti atsakymus, kurie paneigtų visuomenėje tvyrančius mitus apie asmeninę pagalbą ir sužinoti atsakymus į visus rūpimus klausimus. Tai padaryti pagelbės Panevėžio m. bei Panevėžio rajono socialinių programų koordinatoriai, asmeninės pagalbos gavėjai bei teikėjai, socialinių paslaugų organizatorių atstovai. Šv. Juozapo globos namų klientas Edvinas Sacevičius ir jo asmeninė asistentė Aistė Samsonaitė susirinkusiems papasakos, ką jie veikia kartu. Aistė, paklausta, kodėl ji pasirinko tokį darbą, sako: „Man patinka, kad mes, asmeniniai asistentai, galime įgalinti žmones, darome mažus darbelius, kad pats žmogus galėtų padaryti didesnius“.

Renginyje taip pat dalyvaus ir asmenine patirtimi dalinsis rinkodaros projektų vadovė, televizijos projekto „Šok su žvaigžde“ dalyvė Roberta Orlauskaitė. Kuri, po lemtingos avarijos netekusi kojos, išmoko ne tik vaikščioti, jodinėti, tačiau ir šokti su kojos protezu. Kiekvieną situaciją ji pažaboja savo naudai – puoselėja svajonę dalyvauti paralimpinėse žaidynėse, augina nuostabią dukrelę, džiaugiasi santykiais su mylimuoju ir visus kviečia gyventi visavertį gyvenimą, o tam labai gali pagelbėti asmeninis asistentas.

Rūtos Kupčinskaitės ir Tado Bartaševičiaus vedama praktinė patirtinė dalis, apie tai, ką turėtų žinoti asmeninis asistentas ir ne tik, kurios metu susipažinsite su negalios tipais, norintys galės įveikti konkrečias  situacijas, naudojant žmonių, turinčių negalią techniką (neįgaliojo vežimėlį, neregio lazdelę, vaikštynę). Net būdama pakankamai savarankiška, Rūta naudojasi asmenine pagalba ir džiaugiasi, kad taip ji tampa mažiau priklausoma nuo savo šeimos narių. Tadas yra baigęs asmeninio asistento rengimo kursus ir realiai žino šio darbo subtilybes.

Visi kartu ieškosime atsakymų į klausimus, ką ir kaip turėtume padaryti kiekvienas, kad atrastume asmeninės pagalbos teikimo ir organizavimo ypatumų privalumus.

Renginio vedėja ir moderatorė – LRT radijo laidos ir iniciatyvos „Draugystė veža“ autorė ir vedėja Žydrė Gedrimaitė.

PROGRAMA

13.30 – 14.00 Registracija
14.00 – 14.10 Vedėjos prisistatymas, kampanijos bei renginio pristatymas, pirmojo pašnekovo pristatymas
14.10 – 14.35 Robertos Orlauskaitės pasakojimas: „Svarbiausia – likau gyva. Tiek sielos, tiek kūno gijimui reikia laiko ir tam pagelbėti gali asmeninis asistentas“
14.35 – 14.40 Vedėjos apibendrinimas ir antrosios istorijos pristatymas
14.40 – 15.05  Edvinas Sacevičius ir jo asmeninė asistentė Aistė Samsonaitė: „Kartu darome mažus darbelius, kad kiekvienas galėtume padaryti didesnius“
15.05 – 15.10 Vedėjos apibendrinimas ir praktinės patirtinės dalies pristatymas
15.10 – 16.25 Rūtos Kupčinskaitės ir Tado Bartaševičiaus vedama praktinė patirtinė dalis, apie tai, ką turėtų žinoti asmeninis asistentas ir ne tik, kurios metu susipažinsite su negalios tipais, norintys galės įveikti konkrečias  situacijas, naudojant žmonių, turinčių negalią techniką (neįgaliojo vežimėlį, neregio lazdelę, vaikštynę). Klausimai – atsakymai apie asmeninės pagalbos teikimo ir organizavimo ypatumus
16.25 – 16.30 Vedėjos apibendrinimas ir atsisveikinimas

Renginio trukmė: 2 val. 30 min.


Kampaniją „Atrask galimybes“ inicijuoja Neįgaliųjų reikalų departamentas prie Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos.

Daugiau informacijos apie asmeninės pagalbos teikimą ieškokite Neįgaliųjų reikalų departamento svetainėje www.ndt.lt bei „Facebook“ paskyroje.

Informuojame, kad renginių metu visuomenės informavimo tikslu gali būti fotografuojama ir filmuojama, todėl Jūs galite būti matomi nuotraukose ir vaizdo įrašuose. Renginių nuotraukos ir vaizdo įrašai gali būti skelbiami renginio organizatorių interneto svetainėse ir socialinių tinklų paskyrose bei platinami įvairiose žiniasklaidos priemonėse.