Nepamirškime džiazo!

Tarptautinio vaikų ir jaunimo džiazo muzikos festivalio-konkurso „JAZZ fontanas“ organizacinė komanda
Tarptautinio vaikų ir jaunimo džiazo muzikos festivalio-konkurso „JAZZ fontanas“ organizacinė komanda

Jungtinių Tautų švietimo, mokslo ir kultūros organizacijos (UNESCO) iniciatyva, balandžio 30-ąją minima Tarptautinė džiazo diena. Ja siekiama kovoti su diskriminacija, skatinti kultūrų dialogą ir toleranciją, pagarbą žmogaus orumui bei laisvei. Panevėžyje džiazo tradicija – itin turtinga. Prisiminkime ir puoselėkime ją.

Džiazo istorija Panevėžyje dalinasi bibliotekos darbuotojas Arnas Simėnas

Paskutiniajame praėjusio amžiaus dešimtmetyje Panevėžys garsėjo kaip vokalinio džiazo sostinė. Čia vykdavo kasmetinis tarptautinis festivalis „Jazz Singers“. Festivalio sumanytojas ir organizatorius buvo Gendrius Jakubėnas. Deja, dėl menkos miesto paramos projektas sumažėjo iki vaikų vokalinės džiazo muzikos festivalio „Baby Sing Jazz“, o vėliau sunyko.

2002 m. grupelė entuziastų, vadovaujama kompozitoriaus, džiazo muzikos atlikėjo Rimanto Bagdono, suorganizavo I-ąjį tarptautinį vaikų ir jaunimo džiazo muzikos festivalį-konkursą, jau kitais metais gavusį pavadinimą „JAZZ fontanas“. Šįmet, 2022 m. gegužės 13–14 d., įvyks jubiliejinis – dvidešimtasis festivalis, dedikuotas jo sumanytojui šviesaus atminimo R. Bagdonui. Įsteigta ir jo vardo nominacija.

„JAZZ fontanas“ – vienintelis tokio plataus spektro vaikų ir jaunimo džiazo muzikos projektas Lietuvoje. Jo dėka Panevėžys yra tapęs vaikų ir jaunimo džiazo muzikos „Birštonu“. Per visą projekto gyvavimą festivalyje dalyvavo daugiau kaip pusantro tūkstančio atlikėjų, kuriems tai tapo tvirta pakopa į didesnes scenas ir gyvenimo veiklas.

Panevėžyje veikia džiazo klubas „Randevu“. Tai ilgiausiai gyvuojantis džiazo klubas Lietuvoje. Jo įkūrėjas – kompozitorius, džiazo muzikos atlikėjas R. Bagdonas. Šiuo metu klubo veiklą tęsia džiazo muzikos atlikėjas, saksofonininkas Igoris Švedko.

Muzikos plokštelių kolekcija bibliotekoje

Minint Tarptautinę džiazo dieną, kviečiame pasidomėti bibliotekoje sukaupta muzikos plokštelių kolekcija, kurioje gausu ir pasaulinio garso džiazo atlikėjų – Miles Davis, Edward Kennedy „Duke“ Ellington, Ella Fitzgerald ir kt. – įrašų. Kolekcijoje puikuojasi ir Lietuvos džiazo pasaulio grandų vardai: Gintaro Abariaus, Petro Vyšniausko, VladimiroTarasovo ir kt. Plokšteles galite paklausyti bibliotekos Menų skaitykloje.

„Džiazas – visuotinė aistros ir geranoriškumo kalba. Ji vienija skirtingų kultūrų, religijų ir tautybių žmones, puoselėja ir stiprina bendravimą tarp įvairių grupių, skatina taikos procesus ir rodo, kiek daug mes turime bendro. Džiazas – tai galingas diplomatinis įrankis, suteikiantis pasaulio žmonėms galimybę bendrauti ir sutarti“, – sako buvusi UNESCO generalinė direktorė Irina Bokova.

Klausykite ir džiazuokite kartu!

2002 m. Gintaro Lukoševičiaus nuotraukoje viršuje – Tarptautinio vaikų ir jaunimo džiazo muzikos festivalio-konkurso „JAZZ fontanas“ organizacinė komanda: (iš kairės) buvęs Muzikinio teatro direktorius Vidmantas Kapučinskas, festivalio vadybininkas Arnas Simėnas, džiazo pianistas, projekto sumanytojas Rimantas Bagdonas, buvęs Muzikos mokyklos direktorius Tautvilis Kiznis.