Skaitydamas knygą gali pabėgti nuo realybės. Bitės knygų klubo patirtys

Bitės knygų klubo susitikimas
Bitės knygų klubo susitikimas

Nuo 2016 m. Panevėžio apskrities Gabrielės Petkevičaitės-Bitės viešojoje bibliotekoje veikiantis Bitės knygų klubas buria geros literatūros mylėtojus ir bendraminčius, padeda žmonėms patirti bendrystę, užmegzti ilgalaikes draugystes. Klubo susitikimai vyksta kiekvieno mėnesio antrąjį antradienį, artimiausias vyks balandžio 12 d.

Po pandemijos metų pertraukos 2021 m. rudenį bibliotekoje vėl susitikęs Bitės knygų klubas pradėjo jau šeštąjį sezoną. Karantino laikotarpis skaitymui buvo ir dėkingas, ir nedėkingas, nes įtampa, laukimo režimas, neaiškumas kartais trukdė knygų mylėtojams tinkamai nusiteikti skaitymui. Vieniems klubo nariams šiuo įtemptu laikotarpiu labiausiai norėjosi skaitymų sielai, istorinių knygų, kiti atviravo, jog ieškojo sunkių, didelės apimties kūrinių, kuriuose tarsi atrandi tą pastovumą, kurio šiuo metu gyvenime daugelis mūsų stokojame.

Tiek pandemijos, tiek Ukrainoje vykstančio karo akivaizdoje knygos dažnam iš mūsų tampa priemone, kuri padeda nusikelti į kitus gyvenimus. Galime įsijausti į bet kokius aprašomus įvykius, tačiau vis tiek žinome, jog knyga yra tik knyga. Tad skaitymas gali būti išsigelbėjimas, būdas užsimiršti. Juk nuolatiniai mūsų savijautos palydovai – stresas ir nerimas, o kartais panika ir baimė – mus veikia neigiamai.

Bendruomenės narių iniciatyva įkurtas ir iki šiol gyvuojantis Bitės knygų klubas yra puiki erdvė dalintis idėjomis, emocijomis ir mintimis ne tik apie perskaitytas knygas, bet ir susieti literatūros kūriniuose keliamas problemas su laikmečio aktualijomis. Paskutiniojo klubo susitikimo metu aptarta Džordžo Orvelo politinė satyra „Gyvulių ūkis“ – visais laikais aktualus kūrinys, o ypač šių dienų kontekste, kai gyvename informacinių karų ir propagandos laikotarpiu. Bitės klubo moderatorė dr. Jūratė Baltušnikienė kvietė diskusijai, kuri skatino pasvarstyti, ar mūsų dienų aplinkybėmis įmanoma įveikti „gyvulių ūkį“, ar apskritai žmogaus prigimtis pajėgi pasipriešinti korupcijai, benamio daliai, badui, nusikalstamumui. Diskusijos dalyviai dalijosi nuomonėmis apie tai, ar įmanoma sukurti utopinę visuomenę, kurioje visi laimingi ir lygūs.

Kūriniai, kuriuos pasirenka klubas, labai įvairūs žanro atžvilgiu: tai ir intelektualus, daugiaplanis, edukuojantis vietnamiečių kilmės JAV rašytojo Viet Thanh Nguyeno romanas „Šalininkas“, ir šviesi, graži japonų rašytojos Yoko Ogawa knyga „Begalinė lygtis“ apie atjautą ir draugystę, ir melancholiška istorija, pasakojama Belgijoje gyvenusio lietuvių rašytojo Eduardo Cinzo romane „Raudonojo arklio vasara“. 

Visi Bitės knygų klubo skaitomi kūriniai, įvykusių diskusijų apžvalgos pristatomi bibliotekos tinklaraštyje „Geros knygos“. Artimiausiame Bitės klubo susitikime balandžio 12 d. skaitymo entuziastai aptars Lenkijos rašytojos, Nobelio premijos už literatūrą laureatės Olgos Tokarczuk romaną „Varyk savo arklą per mirusiųjų kaulus“.

Kviečiame ir jus jungtis prie Bitės knygų klubo!