Projektas „Veiklios šeimos Panevėžyje“ kuria darnią bendruomenę

Projekto „Solidarumo kava“ dalyviai šalia kavos aparato
Panevėžio jaunuolių dienos centro projekto „Solidarumo kava“ dalyviai

Praėjusiais metais Panevėžio apskrities Gabrielės Petkevičaitės-Bitės viešoji biblioteka laimėjo projektą „Veiklios šeimos Panevėžyje“. Šis praplėtė iki tol bibliotekoje gyvavusios veiklių mamų bendruomenės ribas ir į edukacinius, kūrybinius susitikimus pakvietė visus, kuriems aktualūs vaikų auginimo, šeimos bei bendruomenės gerovės klausimai. Susitikimų metu dalyviai ne tik įgijo vertingos informacijos, bet ir sustiprino tarpusavio ryšį, kartu kūrė, dalinosi džiugiomis akimirkomis. 

Rugpjūčio–gruodžio mėnesiais vykdyto projekto metu buvo surengta 16 kassavaitinių susitikimų, kuriuose dalyvavo arti penkių šimtų dalyvių. Susitikimai vyko gyvai ir nuotoliniu būdu. Virtualių renginių nuorodomis buvo dalinamasi ir su kitomis Panevėžio regiono bibliotekomis. Daugiausia susidomėjimo sulaukė paskaitos apie vyresnių vaikų lytiškumą ir STEAM metodiką ankstyvajame amžiuje, knygų „Visa tiesa apie gyvūnus“ (aut. Marius Čepulis) bei „Kaip ugdyti savarankiškus ir kūrybingus vaikus“ (aut. Jovita Starkutė, Indrė Neimantė) pristatymai.

Projektą vainikavo išskirtinis renginys – kalėdinė mugė „Kuria šeima“. Mugėje šeimos prekiavo savo kurtais rankų darbo gaminiais. Į veiklas įsitraukė ne tik mamos su tėčiais, bet ir šeimos mažieji bei seneliai. Mugės metu vyko nemokamos edukacijos, kuriose šeimos mokėsi gaminti kalėdinius atvirukus ir žaisliukus. Vaikus džiugino kompanijos „Gyvi žaislai“ animatoriai, gardžiai kvepėjo iniciatyvos „Solidarumo kava“ ruošiami gėrimai. Mugėje  dalyvavo ir gyvūnų prieglaudos „Mažasis draugas“ atstovai – keturkojai. Renginio pabaigoje vykusio labdaringo aukciono metu surinktos lėšos buvo skirtos būtent šios prieglaudos augintiniams. Smagu, kad kai kuriems iš jų mugėje pavyko atrasti naujus, mylinčius šeimininkus.  

Matant susidomėjimą projektu ir vis platesnės bendruomenės įsitraukimą, jo veiklas planuojama tęsti ir ateityje. Siekdami dar geriau atliepti esamą poreikį, projekto organizatoriai ketina atlikti apklausą ir išsiaiškinti, kokios temos labiausiai domina šeimas bei ugdymo specialistus. „Šalia orientavimosi į vaikus ir jų auginimo klausimus, atsigręšime ir į tėvus – su kokiais iššūkiais jie susiduria, kaip jaučiasi,“ – prasitaria projekto vadovė Š. Leikienė.

Projekto partneris „Septynios akimirkos“

Projektą finansavo Panevėžio miesto savivaldybė

Panevėžio miesto savivaldybės logotipas

Nuotraukose – kalėdinės mugės „Kuria šeima“ akimirkos