Pokalbis „Apie muziką ir ne tik“ su maestro Vidmantu Kapučinsku

Dirigento Vidmanto Kapučinsko portretas

Kviečiame stebėti virtualų pokalbį „Apie muziką ir ne tik“ su Panevėžio muzikinio teatro įkūrėju ir ilgamečiu jo vadovu, simfoninio orkestro vyr. dirigentu, kapelmeisteriu Vidmantu Kapučinsku, kurį kalbina bibliotekos kultūrinės veiklos vadybininkė Virginija Januševičienė.

Pokalbio metu iš Maestro lūpų sužinosime, kas paskatino rinktis muziką visam gyvenimui, koks buvo tolesnis kelias, atvedęs į šiandieną. Dažnai apie daug pasiekusį žmogų žinome jo svarbiausius gyvenimo įvykius, jo pasiekimus, tačiau visada smalsu sužinoti apie mažiau žinomus faktus, išgirsti įdomių nutikimų.

Kalbėdamiesi su V. Kapučinsku išgirsime, kas buvo jo pirmieji mokytojai, padarę jam didelę įtaką, koks jis buvo mokykloje  – padauža ar ramus moksliukas, kas paskatino rinktis ne tik dirigavimo, bet ir fleitos studijas. Sakoma, kad fleita reikalauja ne tik didelio meistriškumo, bet ir didelio subtilumo, tam tikrų charakterio bruožų. Juk ne veltui ja grojo pats Panas.

Panevėžyje vienas didžiausių muzikų buvo Mykolas Karka, ne vienam tapęs idealu. Su V. Kapučinsku kalbėsimės, kokį vaidmenį suvaidino ši asmenybė jo  gyvenime, ar M. Karkos atminimas mūsų mieste pakankamai įamžintas.

Žinoma, pats geriausias atminimo įamžinimas yra ne paminklų statymas, o veiklos pratęsimas. M. Karkos vardas daugeliui asocijavosi su operete Panevėžyje, o V. Kapučinskas ilgus metus puoselėjo šį žanrą.

Būtent tai ir buvo paskata įsteigti Muzikinį teatrą Panevėžyje. V. Kapučinskas su didžiuliu entuziazmu ėmėsi šio milžiniško projekto , nors buvo daug skeptikų, kurie aiškino, kad nieko neišeis, kad net įsteigus tokį teatrą, jis ilgai neišsilaikys. Dabar žiūrint iš tam tikros laiko perspektyvos, įdomu prisiminti svarbiausius to meto įvykius.

Su Maestro kalbamės ir apie mūsų miesto Muzikinio teatro ypatumus: repertuarą, režisierius, solistus, žiūrovus, bendradarbiavimą su kitais teatrais. Nors šiuo metu jis jau nebevadovauja Muzikiniam teatrui, tačiau dirba teatro kapelmeisteriu ir yra visa galva pasinėręs į veiklą.

V. Kapučinskas pasakoja ir apie simfoninį orkestrą, išaugusį iš kamerinio orkestro, ir apie instrumentų derinimą, ir apie muzikos projektus. Su Maestro įdomu padiskutuoti, kas yra muzikos profesionalas, daugiau sužinoti apie muzikų šeimą ir hobius, iš kurių vienas mėgstamiausių – žvejyba.

Pokalbis iš projekto „Maža žemėlapyje, didi pasaulyje 3“, kuris jau trečius metus iš eilės pristato žymius žmones, garsinančius mūsų miestą ir Lietuvą pasaulyje.

Projektą finansuoja Lietuvos kultūros taryba ir Panevėžio miesto savivaldybė

LKT_Logotipas  Panevėžio miesto savivaldybės logotipas