Kviečiame atrasti žiemos spalvas muzikoje

snow music

Kad šalti ir niūrūs vakarai pavirstų į jaukią pramogą, pati gražiausia muzika, įkvėpta šalčiausio metų laiko – nuo A. Vivaldžio iki kerinčių P. Čaikovskio baletų – jums iš Naxos Music Library.

Duomenų baze galima naudotis visose bibliotekos skaityklose. Suteikiami slaptažodžiai ir nutolusiems vartotojams: kreipkitės el. paštu klausk@pavb.lt dėl prisijungimo. Nurodykite savo vardą, pavardę bei skaitytojo pažymėjimo numerį. Prisijungimo duomenis Jums išsiųsime elektroniniu paštu.

Antonio Vivaldi „Keturi metų laikai“ („The Four Seasons“)

„Apledėjusiu taku žengiame atsargiai, bijodami paslysti ir parkristi. / Tuomet staiga pasisukame, slystame, griūvame žemyn ir, tikėdamiesi, kad žemė neskilo, stojamės, skubame tolyn.“ (A. Vivaldi). Kartu su eilėraščiais Vivaldis muzikantams sukūrė ir neįprastas taisykles. Antra „Pavasario“ dalis turi būti sugrota kaip „lojantis šuo“, pirma „Vasaros“ dalis turi sužadinti „apatiją, sukeltą kaitros“, o baigiamąjį kūrinį „Žiema“ papildo kaukšinčių dantų garso efektai ir šaltas vėjas. Šiuolaikiniai muzikologai teigia, kad dėl visos šios papildomos medžiagos „Keturi metų laikai“ yra pirmoji simfoninė poema.

Howard Blake „Pasivaikščiojimas ore“ („Walking in the Air“)

Tai puiki anglų kompozitoriaus kalėdinė daina, suskambėjusi prieš trisdešimt metų sukurtame animaciniame filme „Sniego senis“, be kurio britai neįsivaizduoja didžiųjų metų švenčių. Džeimso nulipdytas Sniego senis vieną naktį atgyja…

Giacomo Puccini „ Bohema“ („La Bohème“)

Garsioji G. Pučinio opera sulaukė didelio žiūrovų susidomėjimo nuo pirmųjų pasirodymų XX a. 9-ajame dešimtmetyje. Poeto Rodolfo ir siuvėjos Mimì meilės istorija dramatiškai baigiasi sniegu padengtame Paryžiuje.

Claude Debussy „Sniegas šoka“  („The Snow is Dancing“)

Ši žavinga fortepijono miniatiūra, perteikianti  vėjyje besisukančių snaigių efektą, buvo skirta tuo metu trejų metų kompozitoriaus dukrai: „Mano mylimai mažajai Chouchou su švelniais tėvo pasiteisinimais dėl to, kas bus toliau“.

Pyotr Ilyich Tchaikovsky „Spragtukas“. („Nutcracker“)

Šventinę Kalėdų dvasią paskleidžia graži „Spragtuko“ muzika ir stebuklinga istorija apie žaislus, kurie atgyja Kūčių vakarą. Užburianti P. Čaikovskio istorija su šokančiomis snaigėmis, Cukrinių slyvų fėja ir daug saldumynų.

 Engelbert Humperdinck „Hanselis ir Gretelė“ (Hansel und Gretel)

E. Humperdincko pasakų opera nuo pat premjeros asocijuojasi su šventiniu sezonu – pirmą kartą ji buvo parodyta 1893 m. gruodžio 23 d. Nuo tada Hanselis ir Gretelė kovoja su ragana imbieriniame meduolių name viso pasaulio operos teatruose.

 Franz Joseph Haydn „Metų laikai“ („Die Jahreszeiten“)

„Dabar nusenę metai miršta/ ir leidžiasi vėsūs rūkai“, – taip prasideda ketvirtoji ir paskutinė F. J. Haydno oratorijos „Metų laikai“ dalis. Kūrinys sukurtas pagal anglų poeto J. Thomsono eilėraštį, tačiau Haydnas nusprendė, kad skyrius „Žiema“ buvo per menkas, kad užbaigtų jo darbą, todėl pabaigoje  įtraukė didingą chorą.

 Ralph Vaughan Williams  „ Antarkties simfonija” („Sinfonia Antarctica“)

R. V. Williamsas sukūrė muziką 1947 m. filmui „ Scott of the Antarktic “ ir buvo taip įkvėptas šios temos, kad didžiąją dalį šio kūrinio įtraukė į septintąją simfoniją „Sinfonia Antarctica“, kuri gali būti traktuojama ne kaip tradicinė simfonija, o labiau kaip simfoninė kelionė ar koncertinė siuita, nes jai būdingos literatūrinės citatos kiekvienos dalies pradžioje.

David Lang  „Mergaitė su degtukais“ („The Little Match Girl Passion“)

Širdį draskantis Hanso Christiano Anderseno pasakojimas apie vargšę mergaitę Naujųjų metų išvakarėse įkvėpė šį Pulitzerio premiją pelniusį D. Lango kūrinį. Tai kvapą gniaužianti spalvinga to paties pavadinimo H. Ch. Anderseno pasakos ekranizacija, įgarsinta tik keturiems balsams – sopranui, altui, tenorui ir bosui, retkarčiais pridedant rankinių varpelių ir mušamųjų instrumentų.

Einojuhani Rautavaara „Cantus Arcticus“

Šioje šiuolaikinėje simfonijoje įrašyti gulbės giesmininkės šauksmo įrašai. Kūrinys turi tris dalis: „Pelkė“, „Melancholija“ ir „Gulbės migruoja“.

Émile Waldteufel „Čiuožėjų valsas“ („Les Patineurs“)

Vienas garsiausių žiemiškų klasikinės muzikos kūrinių „Čiuožėjų valsas“ buvo parašytas 1882 m. ir įkvėptas paryžiečių, čiuožiančių ant užšalusios Senos upės, vaizdo. E. Waldteufelis parašė daugiau nei 200 kūrinių, tačiau būtent šis kūrinys jam labiausiai pasisekė.

Pyotr Ilyich Tchaikovsky simfonija Nr. 1 „Žiemos sapnai“(„”Winter Daydreams”)

Simfonija „Žiemos sapnai“ yra ne tik pirmasis kompozitoriaus kūrinių simfoninis kūrinys, bet ir pirmoji lyrinė-psichologinė kompozicija rusų muzikos istorijoje.

Įdomūs faktai:
Yra keletas autorinių kūrinio leidimų. Premjera nuolat būdavo atidedama, nes profesoriai negalėjo įvertinti viso kūrinyje slypinčio grožio.
Mėgstamiausias kompozitoriaus sezonas buvo žiema.
Pagrindinė antrosios dalies tema buvo panaudota vėliau A. Ostrovskio pasakos „Snieguolė“ muzikoje.

Alexander Konstantinovich Glazunov „Metų laikai“ („The Seasons”)

Kompozitorius neįprastai ryškiai sugebėjo muzikoje įkūnyti pavasario pabudimo, vasaros karščių ir rudens derliaus paveikslus. Tačiau žiemos vaizdai savo ryškumu stulbina labiau nei kitos. Nikolajus Rimskis-Korsakovas negalėjo nuslėpti džiaugsmo, pirmąjį A. K. Glazunovo paveikslą „Keturi metų laikai“ pavadinęs „viena geriausių žiemų rusų muzikoje“.