Bibliotekoje atidaroma fotografijų paroda „Nekrošiaus teatras: abipus uždangos“ kvies į emocinę kelionę po teatro istoriją

Nekrošiaus teatras
Nuotrauka Dmitrijaus Matvejevo
Pradžia:2021-11-16 16:00
Pabaiga:2021-12-22 19:00
Vieta:II a. erdvės
Adresas:Respublikos g. 14
Panevėžys

Lapkričio 16 d. 16 val. bibliotekos II a. ekspozicijų erdvėse vyks Dmitrijaus Matvejevo fotografijų parodos „Nekrošiaus teatras: abipus uždangos“ atidarymas. 

Vienas žymiausių Lietuvos teatro grandų Eimuntas Nekrošius nemėgo kamerų. Jis visuomet vengdavo fotografų objektyvų. Gal todėl išliko tikrai nedaug režisieriaus portretų. Nemėgo, kai fotografuodavo ir jo darbus.

Dmitrijaus Matvejevo kameros žvilgsnis yra unikalus ir ypatingas. Fotografas kruopščiai kūrė pastarųjų daugiau nei dvidešimties metų E. Nekrošiaus pastatymų archyvą, išlikdamas beveik  nepastebimas, tačiau pasižymintis aiškia estetine raiška. Fotografijose užfiksuota ne tik tai, kas vyko scenoje, bet ir spektaklių užkulisiai, aktorių nuotaikos, kūrybinio darbo akimirkos, šviesos žaismas. Viskas, kas yra abipus uždangos. 

Parodos darbai nėra atrinkti chronologiškai. Tai greičiau emocinė kelionė po pastatymus. Ji  prasideda nuo „Trijų seserų“, sukurtų 1995 m. LIFE festivalio, tęsiasi per teatro „Meno Fortas“ spektaklius „Makbetas” (1998), „Otelas“ (2000), „Metai“ (2003),  „Giesmių giesmė“ (2004), „Faustas“ (2006), „Dieviškoji komedija“ ir „Rojus“ (2012),  „Jobo knyga” (2013), „Bado meistras“ (2015), per Lietuvos nacionaliniame dramos teatre sukurtą „Borisą Godunovą” (2015), baigiasi 2018 metais Lenkijos nacionaliniame teatre sukurtomis  „Vėlinėmis“ ir tais pačiais metais Klaipėdos dramos teatre pastatytais „Kalės vaikais”. 

Didelę parodos dalį sudaro fotografijos iš „Hamleto“ repeticijų 1997 m. ir Elsinoro pilies Danijoje, kurioje 2001 metais buvo repetuotas ir rodytas šis spektaklis.

Paroda veiks iki gruodžio 22 d.

Informuojame, kad renginių metu visuomenės informavimo tikslu gali būti fotografuojama ir filmuojama, todėl Jūs galite būti matomi nuotraukose ir vaizdo įrašuose. Renginių nuotraukos ir vaizdo įrašai gali būti skelbiami renginio organizatorių interneto svetainėse ir socialinių tinklų paskyrose bei platinami įvairiose žiniasklaidos priemonėse.