Spalio mėnesio „Literatūriniame žadintuve“ – tiltas iš dabarties į Simono Daukanto gyvenimo laiką

Daukantas

Šį kartą „Literatūrinis žadintuvas“ aprėpia daugiau nei du šimtmečius. Laida pradedama spalio 27 d. garbingą jubiliejų švenčiančios poetės, bibliotekos globėjos Ramutės Skučaitės mintimis apie bėgantį laiką. Jos išsakytas nuogąstavimas dėl to, kad šiandien primygtinai raginama žiūrėti į ateitį, pamirštant praeitį, tarsi paskatina pasukti laikrodžio rodyklę kelis šimtus metų atgal – kai 1793 m. spalio 28 d. Kalviuose gimė Lietuvos istorikas, rašytojas, švietėjas Simonas Daukantas. 

Bibliotekininkės Albina Saladūnaitė ir Ona Peseckaitė kartu su komunikacijos centro „Kalba. Knyga. Kūryba“ vadove Lione Lapinskiene kvies prisiminti S. Daukanto gyvenimo kelią, jo nuveiktus didžius darbus Lietuvai. Bibliotekininkai Audronė Lapkutė ir Žilvinas Kropas skaitys S. Daukanto raštus bei kitų rašytojų mintis apie jį. Artėjant Vėlinėms, laidos kūrėjai kvies išsaugoti šios didžios asmenybės atminimą savo širdyse ir perduoti jį ateities kartoms. 

Žiūrėkite laidą

Dažnai šiuolaikiniai literatūriniai pokalbiai akcentuoja šviežiausias tendencijas knygų pasaulyje, pristato naujai sužibusius autorius ir jų kūrinius. Literatūros naujienų srautas toks gausus ir spalvingas, kad jo kontekste neretai nublanksta mūsų rašytinio lobyno grynuoliai. Bibliotekos inicijuojamas virtualių literatūrinių pokalbių ciklas tarsi žadintuvas pabudins skaitytoją, paskatins jį atsigręžti, prisiminti ar iš naujo atrasti autorius, be kurių sunku įsivaizduoti lietuvių literatūros pasaulį.

Visus „Literatūrinio žadintuvo“ įrašus galite stebėti bibliotekos „YouTube“ kanale.

Kviečiame prisiminti ir pasisemti įkvėpimo!