Naujausios rašytojos Kotrynos Zylės knygos pristatymas bibliotekoje „Židinys“

kotryna-zyle

Spalio 12-ąją Panevėžio Elenos Mezginaitės viešosios bibliotekos padalinyje „Židinys“ įvyko susitikimas su vaikų ir jaunimo rašytoja, grafikos dizainere, iliustruotoja Kotryna Zyle. Ji pristatė savo naujausią knygą „Siela sumuštinių dėžutėje. Nelabai baisios istorijos“. Šis renginys – viena iš tęstinio bibliotekos projekto „Literatūros ir meno kaleidoskopo“ dalių. Renginį finansavo Panevėžio miesto savivaldybė.

Į mistišką, šiurpoką susitikimą su rašytoja Kotryna Zyle atvyko linksmai nusiteikę Panevėžio Vytauto Žemkalnio gimnazijos trečiokai. Dalis vaikų buvo persirengę šiurpiai: raganomis ir vaiduokliu. Mažieji aktoriai priklauso teatro trupei „Mažųjų teatras“ ir buvo paruošę baugią dovaną viešniai. Į susitikimą su Kotryna Zyle atvyko ir Panevėžio Jaunuolių dienos centro jaunimas.

Kotryna Zylė – rašytoja, kuri savo knygose mitologiją, mistines būtybes pateikia šiuolaikinio pasaulio perspektyvoje. Knygos iliustracijas kuria pati autorė. Renginio metu rašytoja prisipažino, kad jas piešia kaire ranka, nors yra dešiniarankė. Taip sukuriamos šiurpesnės, baugesnės, nelygesnės iliustracijos.

Renginio pradžioje vaikų ir jaunimo rašytoja supažindino vaikus su savo išleistomis knygomis ir kaip ji susidomėjo mitologija ir mitinėmis būtybėmis. Pasirodo, iliustruotoja daug įvairių mistinių istorijų, žinių apie papročius išgirdo dar vaikystėje iš savo tėčio. Suaugusi Kotryna Zylė suprato, kad tėčio perpasakoti pasakojimai yra svarbūs, todėl juos pritaikė šių dienų jauniesiems skaitytojams. Naujausioje rašytojos knygoje „Siela sumuštinių dėžutėje. Nelabai baisios istorijos“ galima perskaityti ir palyginti Kotrynos ir jos tėčio pateiktas istorijas.

Iliustruotoja, grafikos dizainerė paruošė vaikams užduotį – protmūšį. Trečiokams teko gerai pasukti galvas, kad jį įveiktų. Klausimai buvo sudėtingi ir šiurpoki: vaikai drauge su Kotryna Zyle aiškinosi kokios sąsajos yra tarp žodžių „vėliava“, „velnias“, „vėlu“, „vėlė“, kaip marina lietuviškoji giltinė, kodėl žmonės velioniui į kapą dėdavo žirkles, ar laumės pavojingos žmonių vaikams, iš kur atsiranda ragana, ką jos vagia Joninių naktį ir kokiu pavidalu žmogaus kūną palieka siela. Klausimai tikrai keliantys šiurpuliuką, o atsakymai – ne tik bauginantys, bet ir netikėti. Visgi vaikams pavyko įveikti šį iššūkį.

Po šiurpą keliančio protmūšio, trečiokai įteikė savo dovaną rašytojai – meninę programą „Bijoti yra smagu“. Po spektakliuko, vaikai viešniai įteikė savo kurtas šiurpes. Knygų autorė neliko skolinga – padovanojo visai klasei savo naujausią knygą su gražiausiais linkėjimais.

Susitikimo pabaigoje gerai nusiteikę trečiokai nusifotografavo su rašytoja Kotryna Zyle. Visi pripažino, kad viešnia suteikė daug negirdėtų, netikėtų žinių, kuriomis tikėjo senoliai. Jos paliko tokį įspūdį, kad turbūt dar ilgai suksis vaikų galvose.

Parengė Vaida Žalienė
Informacija Panevėžio Elenos Mezginaitės viešosios
 bibliotekos