Bibliotekoje atidaroma nauja ekspozicinė erdvė „Bitės aruodai“

Visata Bitė

Minėdama Gabrielės Petkevičaitės-Bitės 160-uosius gimimo metus, biblioteka atidarė ilgai lauktą ekspoziciją „Bitės aruodai“, kuri lankytojams bus atvira nuo spalio 28 d. Tai bibliotekos rūsio patalpoje įkurta nauja interaktyvi ekspozicija, kurioje įtraukiančia forma atskleidžiama šviesuolės, kultūros ir visuomenės veikėjos, rašytojos Gabrielės Petkevičaitės-Bitės asmenybė, veikla, vertybės. Ekspozicijoje taip pat rasite bibliotekos saugomą senųjų spaudinių lobyną.

Ekspozicijos lankytojų – tiek suaugusių, tiek jaunimo ir vaikų – lauks garso stotelės, planšetės su informacija, galimybė pasimatuoti Bitės ūgį ir vertybes, intriguojantis edukacinis pasakojimas.

Kodėl „Bitės aruodai?“

Aruodas – tai erdvė, kurioje šeimos moterys laikydavo maisto atsargas žiemai. Jis simbolizuoja rūpestį, motiniškumą, saugumą. Šis žodis ekspozicijai pasirinktas neatsitiktinai. Nors pati vaikų neturėjo, G. Petkevičaitę-Bitę galima laikyti visos lietuvių tautos ir ypač jaunosios jos kartos globėja – motule. Josįvairialypėje veikloje matyti itin ryškiai išreikštas rūpesčio Žmogumi, Tauta, Valstybe leitmotyvas. Ji rinko lėšas gabiems mokiniams, kad šie galėtų tęsti mokslus, kovojo už moterų teises, gydė sergančius, savo raštais ugdė visą tautą. G. Petkevičaitė-Bitė buvo ir bitininkė bei žolininkė, tad aruodus pildė ne vien savo visuomenine veikla, bet ir maisto atsargomis.

Naujoji ekspozicinė erdvė atliepia aruodo temą ir stilistiką. Ji gausi, jauki ir teikianti peno. O ką gi biblioteka saugo šiuose aruoduose? Visų pirma, G. Petkevičaitės-Bitės atminimą. Prieangio patalpoje įrengta „Bitės sienelė“ leis pažinti tiek išorinę, didžius darbus dariusios rašytojos pusę, tiek vidinę – jautrią, žmogišką, artimą. Lankytojai galės išbandyti ir ūgio matavimo juostą, kurios vienoje pusėje matomas negalios nulemtas žemas Bitės ūgis, o kitoje – sunkumų nepažabota jos pasiekimų gausa. Garso įrašų pagalba lankytojus pasitiks ir su ekspozicijos eksponatais supažindins rūpestingas Bitės balsas. 

Ne mažiau svarbi ekspozicijos dalis yra ir bibliotekos saugomas senųjų spaudinių lobynas. Kiekviename aruode atskleidžiama vis kita tema: senieji leidiniai, senieji lietuviškieji spaudiniai, tarpukario Lietuvos leidiniai, Panevėžio regiono senieji leidiniai, senieji kartografiniai spaudiniai, knygos ženklai, knygų puošyba. Atskiros leidinių teminės grupės siejamos su tam tikra motiniško rūpesčio per maistą išraiška. Pavyzdžiui, Panevėžio regiono senieji leidiniai siejami su tarpukario saldėsiais, nes daugelyje sąraše paminėtų leidinių, o ypač Mato Grigonio knygelėje „Šeimyniškiems vakarėliams pramogėlė“ aprašomas bendruomeninis gyvenimas, šeimų pramogos. O jos lyg saldėsiai – cukatai, cukrinukai ant kotelių – džiugina ir padeda atkurti tų laikų nuotaiką. Prie kiekvieno aruodo lankytojai ras po planšetę su parengta informacija apie eksponuojamus leidinius.

Ekspozicija lankytojams bus atvira bibliotekos darbo valandomis. Vienu metu ją lankyti gali ne daugiau nei 15 asmenų.

Dalį vertingų ekspozicijos eksponatų – rašomąjį stalą, darbo kėdę, radijo aparatą – paskolino Panevėžio kraštotyros muziejus. Į muziejų šie daiktai pateko iš G. Petkevičaitės-Bitės buto (Šv. Zitos g. 18, Panevėžys), kur ji gyveno 1932–1943 m.

Ekspozicijos autorė dizainerė Simona Gudaitė. Techninis išpildymas UAB „Dominati“ (baldai) ir „Menų kalvė“ (interakcijos).

Reikalinga išankstinė registracija. Registruokitės tel. (8 45) 50 20 39, mob. 8 616 19 159.