Projekto „Literatūros ir kino dienos bibliotekoje XII“ akimirkos Panevėžio regiono bibliotekose

Literatūros ir kino dienos logo

Projektas „Literatūros ir kino dienos bibliotekoje XII“ –  jau gerai pažįstamas Panevėžio miesto ir regiono gyventojams. Tęstinis Panevėžio apskrities Gabrielės Petkevičaitės-Bitės viešosios bibliotekos projektas, skirtas populiarinti Valstybės kultūros ir meno premijomis (nacionaline ir vyriausybės) apdovanotų menininkų kūrybą. G. Petkevičaitės-Bitės viešojoje bibliotekoje jau įvyko trys susitikimai: su režisieriumi Rimu Tuminu, rašytoju Valdu Papieviu ir fotomeninku Algimantu Aleksandravičiumi. Šiais metais projektas vykdomas Panevėžio regiono Anykščių, Biržų, Ignalinos, Kupiškio, Molėtų, Pasvalio, Rokiškio, Visagino ir Panevėžio rajono viešosiose bibliotekose. Kviečiame trumpam nusikelti į regiono bibliotekas ir susipažinti su projekto akimirkomis!

Donato Katkaus atsiminimų knygos ,,Užrašai iš Rokantiškių“ pristatymas

katkus-pasvalys-2

Pasvalio Mariaus Katiliškio viešosios bibliotekos informacija

Birželio 8 d. vyko dirigento, altininko, muzikologo, LMTA profesoriaus Donato Katkaus atsiminimų knygos „Užrašai iš Rokantiškių“ pristatymas. Renginį vedė knygos sudarytoja, muzikos kritikė, radijo programos „LRT Klasika“ vyresnioji redaktorė Rasa Murauskaitė bei Panevėžio apskrities Gabrielės Petkevičaitės-Bitės viešosios bibliotekos kultūros renginių organizatorė, poetė Elvyra Pažemeckaitė. Susitikimo metu profesorius atskleidė knygos pavadinimo prasmę ir pagrindinę mintį: ,,Man labai svarbu buvo, kad atmintyje nepalaidotume žmonių. Jeigu užmiršai apie žmogų, tai jis yra numiręs. Niekas jo neprisimins. Niekas jo neprikels. Prisiminimai yra būtini. Šiandien jau dingo laiškai. Ištrinti visi tie laiškai. Anksčiau visos žinios ateidavo iš laiškų. Iš atminties. Reikia galvoti apie prisiminimus. Reikia prisiminti. Ši knyga yra mano bandymas prisiminti tuos žmones, kuriuos sutikau.“

Susitikimas su profesoriumi Donatu Katkumi taip vyko ir Panevėžio rajono viešoje bibliotekoje. Negalėjusius stebėti susitikimo gyvai, kviečiame stebėti renginio akimirkas vaizdo įraše.

Susitikimas su aktoriumi, poetu Mariumi Povilu Elijumi Martynenko

ignalina-lit-kino-dienos

Ignalinos rajono savivaldybės viešosios bibliotekos informacija

Rugpjūčio 10 d. Ignalinos rajono savivaldybės viešojoje bibliotekoje susitikime su M. P. E. Martynenko, renginio svečiai klausėsi pokalbio apie vaidybą, rašymą, šeimą bei kūrybą. Aktorius džiaugėsi, kad Lietuvoje vyksta geri tarptautiniai projektai, filmavimai. M. P. E. Martynenko vaidyboje žavi tai, kad viskas kinta, scenoje veikia magija ir užvaldo adrenalinas. Susitikimo metu aktorius kalbėjo ir apie rašymą, dalyvavimą slemo konkursuose, kūrybą bei poeziją, santykį su tekstu. Rašytoją kalbino Panevėžio apskrities G. Petkevičaitės-Bitės viešosios bibliotekos kultūrinės veiklos organizatorė Elvyra Pažemeckaitė.

Kęstučio Navako atminimo vakaras „Krintantis turi sparnus“

navakui-atminti

Anykščių rajono savivaldybės Liudvikos ir Stanislovo Didžiulių viešosios bibliotekos informacija

Rugpjūčio 23 d.  Anykščių rajono savivaldybės Liudvikos ir Stanislovo Didžiulių viešojoje bibliotekoje vyko ypatingas renginys – poeto, eseisto, vertėjo Kęstučio Navako atminimo vakaras. Renginyje dalyvavo K. Navako kūrybos gerbėjai ir bičiuliai: poetas Julius Keleras, aktorė Jolanta Dapkūnaitė bei aktorė Asta Preidytė. Vakarą vedė Panevėžio apskrities Gabrielės Petkevičaitės-Bitės viešosios bibliotekos renginių organizatorė, poetė Elvyra Pažemeckaitė.

Lietuvos nacionalinės kultūros ir meno premijos laureatas K. Navakas buvo išskirtinis, unikalus balsas Lietuvos literatūriniame pasaulyje. Jis išleido beveik dvi dešimtis poezijos ir eseistikos knygų, rašė straipsnius, iš vokiečių kalbos vertė poeziją. Buvo dažnas poezijos festivalių dalyvis, 2014 m. tapo penkiasdešimtuoju „Poezijos pavasario“ laureatu.

Poetė E. Pažemeckaitė K. Navaką, kuris dažnai lankydavosi Panevėžio literatūrinės žiemos festivalyje, apibūdina kaip žingeidų gyvenimo ir meno gurmaną. „Jis buvo pats sau universitetas. Išmanė apie dailę, poeziją, literatūrą, fotografiją ir kt.“, – sako ji.

Susitikimo metu aktorė A. Preidytė ir Jolanta Dapkūnaitė skaitė K. Navako kūrybą, kartu su J. Keleru dalinosi atsiminimais apie pernai pasaulį palikusį poetą.

Maloniai kviečiame kultūros mylėtojus nepraleisti progos dalyvauti projekto renginiuose regiono bibliotekose. Šiais metais renginio organizatoriai numatę susitikimus Rokiškio, Anykščių, Visagino ir Molėtų viešosiose bibliotekose. Nepraleiskite!

LKT_Logotipas   Panevėžio miesto savivaldybės logotipas