Jaunieji bibliotekininkai iš Baltijos šalių diskutavo apie tvarias bibliotekų veiklas

Grupė žmonių, Baltijos šalių jaunųjų bibliotekininkų suvažiavimo dalyviai
Baltijos šalių jaunųjų bibliotekininkų suvažiavimo dalyviai

Rugsėjo 3 d. Panevėžio apskrities Gabrielės Petkevičaitės-Bitės viešojoje bibliotekoje vyko Baltijos šalių jaunųjų bibliotekininkų suvažiavimas, kurį kartu su biblioteka organizavo Lietuvos bibliotekininkų draugijos Jaunimo skyrius. Prie suvažiavimo virtualiai prisijungė ir kolegos iš Latvijos bei Estijos.

Susitikimo tema – darnaus bibliotekų vystymosi tikslų įgyvendinimas. Pasak renginio organizatorės, Lietuvos bibliotekininkų draugijos Jaunimo skyriaus koordinatorės Gretos Kėvelaitienės, dabar ši tema yra be galo aktuali, tad reikia kalbėti apie tvarias veiklas bibliotekose.

Sveikinimo žodžius tarė Panevėžio apskrities Gabrielės Petkevičaitės-Bitės viešosios bibliotekos direktorė Jurgita Bugailiškienė, Lietuvos bibliotekininkų draugijos pirmininkė Jolita Steponaitienė ir Latvijos bibliotekų asociacijos prezidentė Māra Jēkabsone.

Latvijai atstovavo Latvijos bibliotekų jaunųjų profesionalų sekcijos pirmininkė Aiga Pīķe, Latvijos nacionalinės bibliotekos bibliotekų plėtros centro vyriausioji specialistė, Latvijos bibliotekų asociacijos sekretorė Kristīne Deksne, Europos bibliotekų ir darnaus vystymosi tikslų įgyvendinimo ir vertinimo ekspertų grupės narė Eblida Elsia. Pastaroji viešnia skaitė pranešimą „Darnaus vystymosi tikslai ir bibliotekos: Latvijos patirtis“. Pranešime buvo aptartas seminarų ciklas „Bibliotekos ir tvari plėtra: mes kuriame šį pasaulį patys”, kuris per patirties istorijas sieka didinti sąmoningumą.

Lietuvos bibliotekininkų draugijos Jaunimo skyriaus koordinatorė Greta Kėvelaitienė
Lietuvos bibliotekininkų draugijos Jaunimo skyriaus koordinatorė Greta Kėvelaitienė

Estijai atstovavo Piret Jõesaar ir Triin Kodusaar iš Estijos bibliotekininkų asociacijos jaunųjų profesionalų klubo. P. Jõesaar pristatė jaunųjų profesionalų klubo veiklą Estijoje ir darnaus vystymo tikslų taikymą. Daugiausia klausimų sulaukė Estijoje taikomas 18-asis SDG tikslas, nes Jungtinių tautų patvirtintoje lentelėje jų yra tik 17. Pranešėja pakomentavo, kad 18-asis kultūrinis SDG tikslas yra būdingas tik Estijai. Be 17 pasaulinių darnaus vystymosi tikslų įgyvendinimo Estija taip pat stebi kultūrinės erdvės gyvybingumą, remdamasi Estijos nacionaline darnaus vystymosi strategija „Tvari Estija 21“. „Estijos vyriausybė nusprendė, kad nors kai kuriuose tiksluose yra paminėta tokios mažos šalies kaip Estija kultūra, to nepakanka. Taip gimė 18-as SDG tikslas,“ – sakė P. Jõesaar.

Lietuvos atstovų pranešimas susidėjo iš visų dalyvių pasisakymų apie savo bibliotekos veiklas. Renginyje dalyvavo jaunieji specialistai iš visos Lietuvos, iš viso 14 bibliotekų atstovų. Svečiams buvo pristatytas projektas „Prisijungusi Lietuva“, prie kurio prisideda visos Lietuvos bibliotekų tinklas ir siekia skatinti medijų bei informacinio raštingumo plėtrą.

Dėkojame dalyviams ir linkime darnaus bibliotekų vystymosi!

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *