Menų ir pramogų festivalis visai šeimai „Nuotykiai tęsiasi“ Anykščiuose

nuotykiai-tesiasi

Jau ketvirtus metus iš eilės vyksiantis literatūros, menų ir pramogų festivalis visai šeimai – „Nuotykiai tęsiasi“ paskelbė renginių programą. Šiais metais šeimas atvykti į Anykščių Dainuvos slėnį kviečia gausus knygų kūrėjų būrys, scenos meno atlikėjai, muziejai ir bibliotekos. Panevėžio apskrities Gabrielės Petkevičaitės-Bitės viešoji biblioteka kviečia festivalio dalyvius susitikti bibliotekų erdvėje! Festivalio metu pristatysime „Šiaurės šalių vaikų knygų potvynio“ parodą, kviesime susipažinti su šiaurės šalių literatūra – vartyti knygutes, klausytis pasakų, išbandyti savo jėgas žvejyboje, protą – galvosūkiuose.

Apie festivalį

Renginys vyks vasaros pabaigoje, Žolinių savaitgalį – rugpjūčio 14-15 dienomis. Festivalį organizuoja Anykščių rajono savivaldybės Liudvikos ir Stanislovo Didžiulių viešoji biblioteka ir literatūros pažinimo programa „Vaikų žemė”. Renginys – nemokamas.

Interaktyvių renginių uždavinys – padėti vaikams atsiskleisti

Šių metų festivalio programa – marga ir įvairialypė. Šeštadienį festivalį atidarys režisierės Ievos Jackevičiūtės spektaklis „7 ratai”. Teatrui neįprastoje aplinkoje – scenoje šalia Šventosios upės – spektaklis bus taip pat kiek netradicinis: be įprastų personažų ir siužetinės linijos. Aktoriai kvies vaikus pažinti pasaulį per būsenas, jausmus, potyrius, įsižiūrint į kasdienybėje nepastebimas detales, skambės autentiška spektakliui kurta muzika. Tiek šis, tiek sekmadienį vyksiantis spektaklis-koncertas „Aštuntadienis” apie nekasdienišką kasdienybę, režisuotas tos pačios kūrėjos, yra interaktyvūs, skatinantys dalyvius kurti ir svajoti, o ne tik pasyviai stebėti reginį. Didžiojoje dalyje programos renginių skambės gyva vokalinė ir instrumentinė muzika. Aktoriai Balys Ivanauskas ir Artūras Dubaka poezijos skaitymuose, pavadintuose „Vakaras V”, ieškos poezijos netikėtose vietose ir kartu su vaikais dainuos gražiausias poetų – Sigito Gedos, Mariaus Marcinkevičiaus, Vainiaus Bako, Daivos Čepauskaitės – eiles.

Išskirtinis dėmesys patiems mažiausiems

Profesionalūs edukatoriai parengė žaismingas pamokėles-spektaklius patiems mažiausiesiems – nuo pusmečio iki trijų metų amžiaus – festivalio dalyviams. Jaukiai įrengtoje ir autorės Indrės Zalieckienės knygų motyvais dekoruotoje erdvėje abi festivalio dienas vyks įvairios patyriminės edukacijos: aktorė Gintarė Latvėnaitė dalinsis savo patirtimi teatro edukacijoje kūdikiams, sakytinį, žaidybinį ir dainuojamąjį folklorą į edukaciją „Kupolė graži” pins aktorė ir muzikantė Greta Šepliakovaitė, muzikė ir ankstyvojo ugdymo ekspertė Sonata Latvėnaitė-Kričenienė kvies mažylius pažinti pasaulį per pojūčius – garsų, kvapų, skonių, tekstūrų skirtumus. Jos autorinės edukacijos tema – geltona spalva.

Vaikų literatūros perlai – Anykščių šilelyje

Kadangi festivalio organizatoriai programoje visada ypatingą dėmesį skiria vaikų literatūrai, šiemet lankytojai ir vėl turės galimybę susipažinti su naujausių, profesionalų įvertintų, knygų autoriais ir iliustruotojais. Išskirtinis festivalio svečias – Vytautas V. Landsbergis. Jis kvies šeimas į pasidainavimus ir pasipasakojimus. Rašytojos Jurgos Vilės ir iliustruotojos Linos Sasnauskaitės duetas kalbės savo naujausios knygos herojaus – chameleono Leono – vardu ir taps trykštančios spalvomis chameleonų mokyklos mokytojomis. Rašytoja Ignė Zarambaitė papasakos apie draugystę, susirašinėjimą laiškais ir net atskleis paslaptį, kokie nuotykiai pašto pelyčių laukia būsimoje jos knygoje.

Į nuotykius literatūrinėse dirbtuvėse vaikus kvies rašytoja Gaja Guna Eklė, poetas Dainius Gintalas, dailininkės Rasa Joni, Lina Itagaki, Agnė Nananai, Eglė Gelažiūtė-Petrauskienė. Rašytoja ir knygų iliustruotoja Kotryna Zylė ne tik pristatys iš knygiuko gimsiančią savo knygą „Geriausia diena” (iliustr. Inga Dagilė), bet ir prieš dirbtuves trumpai kalbins kiekvieną kūrėją, kad vaikams susitikimas taptų įsimintinesnis ir informatyvesnis.

Apie knygas, bet kitaip

Atskiro dėmesio vertos literatūrinės instaliacijos – originalūs ir tik šiam festivaliui skirti akcentai, kuriuos bus galima aplankyti viso festivalio metu. Išskirtinės Rasos Joni knygos „Nematomi praradimai” iliustracijos atgims medžiuose kabančiose dėžutėse, jas lankytojai galės pamatyti per specialius spalvotus stikliukus. Drąsiausiųjų lauks literatūrinis pabėgimo kambarys su šiurpulingų kliūčių ruožu, Tomo Dirgėlos knygos „Užkeiktoji pono Kuko knyga” motyvais. Dalyvių tikslas – kuo greičiau išspręsti visas užduotis ir taip panaikinti raganos prakeiksmą. Festivalį užbaigs užkeiktasis rašytojo Tomo Dirgėlos šou su dainomis ir rūko pabaisomis.

Abi festivalio dienas slėnyje šurmuliuos knygų turgelis. Nuotykiautojų maitinimu rūpinsis net keletas maitinimo paslaugų teikėjų.

Anykščių rajono savivaldybės Liudvikos ir Stanislovo Didžiulių viešosios bibliotekos informacija

LKT_Logotipas