Utenos Antano ir Motiejaus Miškinių viešajai bibliotekai 90!

utenos-biblioteka-1

Šiais metais net trys Panevėžio regiono bibliotekos mini garbingus jubiliejus. Norėdami pasveikinti bibliotekas ir prisiminti jų reikšmingą veiklą regione, kviečiame skaitytojus apžvelgti Ignalinos, Utenos ir Panevėžio rajono bibliotekų veiklas, įsimintinus faktus bei partnerystę su Panevėžio apskrities Gabrielės Petkevičaitės-Bitės viešąja biblioteka.

Svarbios datos ir faktai apie Utenos A. ir M. Miškinių viešąją biblioteką

Pastatas, kuriame 1932 m. buvo įsikūrusi biblioteka

Šiais metais biblioteka mini 90-ties metų gyvavimo sukaktį. Biblioteka per savo veiklos laikotarpį augo, modernizavo pastato infrastruktūrą bei pildė knygų fondą. Per pastarąjį dešimtmetį biblioteka parengė ir įgyvendino virš 30 projektų, iš kurių 6 – tarptautiniai. 1997 m. biblioteka įsigijo pirmąjį kompiuterį, o po dviejų metų buvo įkurta viena iš pirmųjų šalyje kompiuterizuota informacijos skaitykla. Šiuo metu biblioteka turi 2 padalinius mieste ir 20 padalinių miesteliuose bei kaimuose. 2002 metais už aktyvią veiklą siekiant tapti moderniu bendruomenės informacijos centru biblioteka buvo pripažinta modeline biblioteka Rytų ir Vidurio Europos šalims.

Bibliotekos rekonstrukcija

Rekonstruota Utenos A. ir M. Miškinių viešoji biblioteka

2004 metų pabaigoje pradėta bibliotekos priestato statyba. 2008 metais kovo 27 dieną atidaryta rekonstruota Utenos A. ir M. Miškinių viešoji biblioteka. Seno pastato rekonstrukcija ir naujo priestato statyba užtruko beveik 3,5 metų. Projekto autoriai – UAB „Vilniaus Archija“ (vadovė Virginija Bakšienė, architektai Donaldas Trainauskas ir Darius Baliukevičius).  Šis projektas parodoje „Lietuvos architektūra 2005 – 2007“ buvo apdovanotas kaip geriausiai realizuotas projektas. Projektas, kurio vertė – beveik 9 milijonai litų, finansuotas Valstybės investicijų programos ir Utenos rajono savivaldybės lėšomis.

Šaltinis http://www.uvb.lt/lt/biblioteka

Bendruomenei kuria ryšį su kultūra

Nuotrauka iš bibliotekos archyvo

Utenos A. ir M. Miškinių viešoji biblioteka kviečia mažus ir suaugusius lankytojus pasinerti į kultūrinius laisvalaikio atradimus. Skaitytojai mielai naudojasi ne tik knygų išdavimo paslaugomis, bet ir įvairiomis laisvalaikį papildančiomis veiklomis. Bibliotekos radijo laida „Stotelė – biblioteka“ supažindina Utenos gyventojus su kultūros naujienomis, renginių anonsais bei kviečia klausytis įdomių pašnekesių. Bibliotekoje veikiantis šeimos skaitmeninių veiklų centras – erdvė įvairaus amžiaus lankytojams, papildęs bibliotekos paslaugas naujomis, moderniomis technologijomis, leidžiančiomis leistis į virtualias ekskursijas bei kitas inovatyvias pažinimo keliones. Bibliotekoje veikiantis jaunimo informacijos centras konsultuoja lankytojus apie finansavimo programas ir mobilumą (studijas, stažuotes, darbą ir savanorystę), jaunuolių teises, laisvalaikio galimybes tiek Lietuvoje, tiek visoje Europoje. Prie bibliotekos įkurtas Utenos Trečio amžiaus universitetas kviečia senjorus į edukacines, kultūrines veiklas. Naujos kartos informacijos centras „EuropeDirect” reguliariai teikia naujausią informaciją apie pokyčius ir aktualijas Europoje. Savo veiklų ir paslaugų įvairove biblioteka atliepia įvairaus amžiaus skaitytojų poreikius pagal jų domėjimosi sritis.

Išsiskiria tarptautine veikla

Utenos A. ir M. Miškinių viešojoje bibliotekoje įgyvendinami tarptautiniai projektai, orientuoti į  mokslo, švietimo, kultūros bei ekonominių procesų sritis, reikšmingi visame regione. Šie projektai bibliotekos lankytojams suteikia galimybes susipažinti su naujausiomis technologijomis, plečia jų akiratį, skatina mokymąsi visą gyvenimą bei leidžia keistis gerosios patirties pavyzdžiais su užsienio partneriais. Biblioteka nelieka nepastebėta ir už Lietuvos ribų.

Lillit Avagyan

Lillit Avagyan – savanorė iš Armėnijos

Prisidėti prie bibliotekos veiklų ir paslaugų įgyvendinimo bei pajusti spartų bibliotekos gyvenimo ritmą nori ir savanoriai, atvykę iš užsienio valstybių. Čia jie prisideda prie bibliotekos paslaugų plėtojimo, naujų iniciatyvų, buria skaitytojų klubus bei kūrybiškai perteikia savo patirtį ir žinias.

Utenos A. ir M. Miškinių viešosios bibliotekos 90-mečio proga linkime ir toliau būti kupiniems idėjų, kurti, dirbti ir kartu dalintis sukaupta vertinga patirtimi. Tikimės, kad  per ateinantį dešimtmetį nenustosite stebinti inovatyviomis paslaugomis bei reikšmingais projektais, o artėjantį bibliotekos 100-metį pasitiksite dar šiuolaikiškesni.

Regiono bibliotekų strateginės plėtros skyriaus informacija