Biblioterapijos užsiėmimas Panevėžio pataisos namuose

2021 m. birželio 2 d. Panevėžio pataisos namuose įvyko projekto „Biblioterapijos taikymas bibliotekose“ II etapo veiklos, kurias organizavo Šiaurinės bibliotekos vedėja Lina Dubauskienė, renginį kuravo ir užsiėmimą vedė Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos IKMD Informacijos procesų skyriaus vyriausioji metodininkė tyrėja, dr. Daiva Janavičienė.

Užsėmimo pradžioje dr. Daiva Janavičienė aptarė pagrindinius biblioterapijos principus, rūšis, bei siekius, pristatė savo leidinius „Biblioterapijos teorija ir praktika“ ir „Biblioterapijos metodika“, išleistus Nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos.  Tai – parankiniai leidiniai specialistams, rengiantiems biblioterapinius užsiėmimus. Knygose pateikiamos esminės biblioterapijos sąvokos, terminai, pasyviosios ir sąveikos biblioterapijos vedimo technikos, naudingi patarimai apie literatūros pasirinkimą ir kt.

Panevėžio pataisos namų skaitytojų klubo narės pirmajam biblioterapijos užsiėmimui ruošėsi iš anksto, skaitė iš specialistų rekomenduojamų biblioterapinių knygų sąrašo pasirinktą E. Shafak romaną „Keturiasdešimt meilės taisyklių“. L. Dubauskienė dalyvėms priminė pagrindines užsiėmimo taisykles: konfidencialumas, tolerancija, kalbama po vieną, tuo metu kitos klausosi kalbančiųjų. Biblioterapija – ne masinis, o tarpusavio pasitikėjimu ir juo besiremiančia sąveika grįstas procesas. Laikytis šių taisyklių svarbu, nes taip patiriamas saugumo ir tarpusavio pasitikėjimo jausmas, skatinama dalyvių bendrystė. Tęsdama užsiėmimą vedėja paminėjo keletą reikšmingesnių knygos autorės E. Shafak biografinių faktų bei trumpai priminė iš anksto perskaityto romano turinį. Užsiėmime dalyvaujančios moterys turėjo išsirinkusios po tris labiausiai patikusias citatas iš perskaityto kūrinio, tačiau renginio metu skaitė vieną iš jų, kuri tuo momentu joms buvo svarbiausia bei komentavo savo pasirinkimą „ką man tai reiškia?“. Diskusijos metu moterys kalbėjo apie skaitant citatas kilusias įžvalgas bei emocijas, lygino su savo patirtais išgyvenimais, diskutavo, ką pajuto ar išgirdo reikšmingo sau, klausydamos kitų dalyvių pasisakymų. Pokalbių metu ugdomi dalyvių komunikavimo, dėmesio koncentravimo, klausymo, kalbėjimo viešai įgūdžiai. Užsiėmimo pabaigoje kiekviena dalyvė buvo kviečiama pasisakyti ką svarbaus, naudingo ir reikšmingo šio užsiėmimo metu atrado sau. Ar šis užsiėmimas pateisimo lūkesčius? Su kokiomis mintimis išeiname?

Apibendrinant pirmąjį užsiėmimą, galime pasidžiaugti puikia pradžia: į užsiėmimą moterys susirinko kruopščiai pasiruošusios, noriai ir atvirai dalinosi savo mintimis, jausmais, nuomonėmis. Citatų skaitymas, dalijimasis mintimis apie perskaitytą kūrinį užsiėmimo dalyvėms leido naujai pažvelgti ne tik į perskaitytą romaną, bet ir į grožinę literatūrą. Kai kurioms buvo atradimas, kad grožinis literatūros kūrinys gali daryti ne mažesnį poveikį nei psichologinė literatūra. Dėkojame renginio kuratorei, metodininkei tyrėjai, dr. Daivai Janavičienei už pagalbą vedant ir organizuojant šį užsiėmimą.

Projektą „Biblioterapijos taikymas bibliotekose“ iš dalies finansuoja Lietuvos kultūros taryba. Projekto partneriai – Lietuvos biblioterapijos asociacija, Apskričių viešųjų bibliotekų asociacija.

Lina Dubauskienė,
Šiaurinės bibliotekos vedėja
Panevėžio Elenos Mezginaitės viešoji biblioteka