Projektas „Knyga kitaip arba kitokių knygų formatuose baltų etninės kultūros ženklai“ Zarasų bibliotekoje

knygos

Zarasų rajono savivaldybės viešoji biblioteka Lietuvos kultūros tarybai teikė projektą „Knyga kitaip arba kitokių knygų formatuose baltų etninės kultūros ženklai“ ir gavo jo veiklų įgyvendinimui dalinį finansavimą. Projekto kūrybinės ir sceninės veiklos, organizuojamos gegužės-rugsėjo mėnesiais, suteiks galimybę susipažinti su etnine kultūra Utenos regiono vaikams ir jaunuoliams. Netradicinės veiklos įtraukiančios dalyvius iš įvairių socialinių grupių vyks Antalieptėje, Imbrade, Stelmužėje, Antazavėje, Zarasuose, projekto partnerių – Visagino ir Molėtų viešosiose bibliotekose, Utenos A. ir M. Miškinių viešojoje bibliotekoje.

Pasitelkus profesionalius kūrėjus – dailininkus, aktorius, keramikus, medžio drožėjus, vėlimo žinovus vyks etninės kultūros ir menų sintezė. Bus kuriamos medžio, keramikos, veltinio knygos. Vyks baltų sakmių inscenizavimas, pažintis su mediniais kaligrafijos instrumentais ir medžio atspaudu, pažintis su gražiausiomis pasaulio knygomis medžių tema. Susipažins su B. Sipavičiaus raidynu ir elementoriumi sukurtu ant beržo tošies Rešioti lageryje. Dalyvaus kūrybinėse monotipijos dirbtuvėse atskleidžiančiose senųjų baltų tikėjimo ir meno ryšį.

Iš projekto veiklose sukurtų rezultatų bus surengtos parodos, vyks jų atidarymai. Visuomenė bus informuojama spaudoje ir virtualioje erdvėje viešinama informacija.

Projekto veiklas padės įgyvendinti dailininkė menininkė studijos „Tu gali sukurti knygą“ įkūrėja Sigutė Chlebinskaitė su komanda, VšĮ „Teatro istorijos“ aktoriai, dailininkė grafikė Rasa Vasilevičiūtė. Zarasų krašto menininkai pedagogai – dailininkas tapytojas, keramikas Romualdas Pučekas, dailininkė, Lietuvos veltinio amatininkų gildijos narė Ramunė Sladkevičiūtė Dainienė ir sertifikuotas tautodailininkas medžio drožėjas Zenonas Striška.

Parengė projekto vadovė Zina Černovienė
Zarasų rajono savivaldybės viešoji biblioteka

LKT_Logotipas