Atminimo vakaras Panevėžio miesto garbės piliečiui monsinjorui Jonui Juodeliui

Juodelio vakaras
Data:2021-05-20
Laikas:16:00
Vieta:Nuotolinis renginys

Gegužės 20 d. 16 val. bibliotekos Konferencijų salėje vyks uždaras vakaras, skirtas Panevėžio miesto garbės piliečio monsinjoro Jono Juodelio 100-osioms gimimo metinėms paminėti. Sveikinimo žodį tars Panevėžio miesto meras Rytis Mykolas Račkauskas ir Panevėžio vyskupas JE Linas Vodopjanovas. Vakaro metu prisiminimais dalinsis žmonės, kuriems teko garbė pažinoti monsinjorą ir su juo bendrauti. Tiesioginę renginio transliaciją bus galima stebėti bibliotekos „YouTube“ kanale.

Jono Juodelio vardas – puikiai pažįstamas daugeliui Panevėžio gyventojų. 1990 m. popiežius Jonas Paulius II suteikė J. Juodeliui monsinjoro titulą. Ilgus metus Panevėžyje dirbusiam dvasininkui 2002 m. buvo suteiktas Miesto garbės piliečio titulas. Jo vardu pavadinta viena Panevėžio gatvė, Šv. apaštalų Petro ir Povilo parapijos klebonijos pastatą, kuriame 1990–2006 m. gyveno J. Juodelis, puošia jam skirta atminimo lenta.

Monsinjoro J. Juodelio kelias nebuvo lengvas. Už antisovietinę propagandą ir trukdymą auklėti vaikus sovietine dvasia jis buvo nuteistas 25 metams lagerio su turto konfiskacija. Grįžęs į Lietuvą, J. Juodelis tęsė aktyvią veiklą bažnyčioje ir už jos ribų – ruošė tikybos mokytojus, bendradarbiavo katalikiškos spaudos leidyboje. Aplinkinius monsinjoras žavėjo savo erudicija, inteligencija, ramybe ir dvasingumu. Buvo poliglotas – mokėjo esperanto, prancūzų, vokiečių, anglų, italų, lotynų, hebrajų, lenkų, rusų ir ispanų kalbas. Sukaupė turtingą asmeninę biblioteką. 

Stebėkite tiesioginę renginio transliaciją:

Kviečiame kartu prisiminti šį iškilų žmogų!

Daugiau informacijos apie monsinjorą Joną Juodelį rasite portale Panevėžio kraštas virtualiai.

Informuojame, kad renginių metu visuomenės informavimo tikslu gali būti fotografuojama ir filmuojama, todėl Jūs galite būti matomi nuotraukose ir vaizdo įrašuose. Renginių nuotraukos ir vaizdo įrašai gali būti skelbiami renginio organizatorių interneto svetainėse ir socialinių tinklų paskyrose bei platinami įvairiose žiniasklaidos priemonėse.