Aktorius Petras Venslovas pristato programą „Aš pažinau karalių tavyje“, skirtą V. Mačernio 100-osioms gimimo metinėms

P_Venslovas_foto
Data:2021-05-10
Laikas:17:15
Vieta:Konferencijų salė
Adresas:Respublikos g. 14
Panevėžys

Po ilgos pertraukos pagaliau kviečiame į gyvą renginį – poezijos vakarą  Panevėžio apskrities Gabrielės Petkevičaitės-Bitės viešojoje bibliotekoje, kuris vyks gegužės  10 d. 17.15 val. Konferencijų salėje. Kauno valstybinio teatro aktorius Petras Venslovas skaitys Vytauto Mačernio poeziją. Programą „Aš pažinau karalių tavyje“, skirtą V. Mačernio 100-osioms gimimo metinėms, ir save aktorius pristatys prieš renginį. Šią dalį išvysite bibliotekos „YouTube“ kanale, poezijos programą galėsite išklausyti tik bibliotekoje.

Aktorius Petras Venslovas  gimė 1949 m. gruodžio 28 d. Pasvalyje. Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje baigė  aktoriaus meistriškumo studijas. Nuo 1972 m. Kauno valstybinio dramos teatro aktorius. Sukūrė daug pagrindinių vaidmenų Eimunto Nekrošiaus, Jono Vaitkaus, Jono Jurašo, Gyčio Padegimo ir kitų režisierių spektakliuose.

Vaidino Lietuvos, Maskvos, Rygos kino studijų filmuose. Režisavo poezijos spektaklius Kauno valstybiniame  dramos teatre. Įkūrė ir vadovauja kūrybinei trupei „Teatro projektai“,  režisuoja ir praveda įvairius miesto bei respublikinius renginius, menines programas, dalyvauja įvairiuose susitikimuose,  pristatymuose, meninėse akcijose, gastroliuoja šalyje ir užsienyje kaip aktorius – skaitovas.

Petras Venslovas yra pelnęs pripažinimą teatro gerbėjų tarpe, plačiai žinomas respublikos šviesuomenei, aktyviai dalyvaujantis poezijos pavasarių, meninių festivalių projektuose, Lietuvos radijuje bei kompaktinėse plokštelėse įamžinęs daugelio poetų ir rašytojų kūrybą. Aktoriaus-skaitovo veikla reikalinga ir kaip švietėjiška, meninė priemonė jaunosios kartos ugdymui, tradicijų ir paveldo išsaugojimui. Žiūrovų simpatijų susilaukė poetų Maironio, Adomo Mickevičiaus, Bernardo Brazdžionio, Jono Aisčio,  Oskaro Milašiaus, Vytauto Mačernio, Henriko Radausko, Justino Marcinkevičiaus, Pauliaus Širvio, Algirdo Verbos, Antano A. Jonyno, Gintaro Patacko autorinės programos ir kūrybos pristatymai.

Lietuvių kalbos pilnatvė skleidėsi XX amžiaus poeto, filosofo, poligloto, tragiško likimo asmenybės Vytauto Mačernio „Vizijose“. V. Mačernis savo studijų metais su kurso draugais „šatrijiečiais“ yra skaitęs eilėraščius Panevėžio Kristaus Karaliaus katedros kriptoje.

Jį kaip intelektualą siejo pažintis su režisieriumi Juozu Miltiniu, aktoriais Vaclovu Blėdžiu ir Donatu Banioniu. Besibaigiant Antrajam pasauliniam karui, iki tragiškos V. Mačernio žūties, jie visi glaudėsi jo namuose Šarnelėje, kur vykdavo diskusijos ir poezijos skaitymai. Karo sumaištyje per V. Mačernio „Vizijas“ kaip baltoji lelija skleidėsi lietuvių kalbos grožis.

„Gimsta vėl Pavasaris. Gražus kaip Dievas jaunas:
Jojo kūną pirmas kvepiantis lietus nuplauna
Ir pribarsto plaukus vos pražydusių žiedų.
Užsimetęs ant pečių plačiųjų skraistę žalią,
Eina jis per žemę. Jam žaibai nušviečia kelią,
Naktimis nupuldami iš debesų juodų.“
(V. Mačernis. Pavasario sonetai.)

Renginys iš projekto „Maža pasaulyje, didi žemėlapyje 3“, kurį finansuoja Lietuvos kultūros taryba ir Panevėžio miesto savivaldybė.

LTK-LogotipasPanevezio-miesto-savivaldybe


Parengė redaktorė
Virginija Januševičienė

Informuojame, kad renginių metu visuomenės informavimo tikslu gali būti fotografuojama ir filmuojama, todėl Jūs galite būti matomi nuotraukose ir vaizdo įrašuose. Renginių nuotraukos ir vaizdo įrašai gali būti skelbiami renginio organizatorių interneto svetainėse ir socialinių tinklų paskyrose bei platinami įvairiose žiniasklaidos priemonėse.