Virtualus susitikimas su kolegomis iš Kroatijos

Jau daugiau nei metus Molėtų viešoji biblioteka, kaip ir daugelis kitų įstaigų, dirba neįprastomis pandeminėmis sąlygomis. Prieš metus įvestas karantinas daugelį paliko nežinioje – kaip dirbsime toliau? Nepaisant pirminio šoko, bibliotekos darbuotojai ilgainiui prisitaikė prie naujų darbo sąlygų ir aplinkybių, atrado naujas darbo formas, naujas galimybes ir per praėjusius metus pasiekė puikių rezultatų.

Molėtų viešosios bibliotekos darbuotoja Austėja Jasaitienė buvo pakviesta pasidalinti savo įstaigos patirtimi dirbant karantino metu. Kovo 31 d. Kroatijos Rijekos miesto bibliotekos virtualaus darbo stebėjimo vizito Panevėžio apskrities G. Petkevičaitės-Bitės viešojoje bibliotekoje metu mūsų darbuotoja skaitė pranešimą „The Availability of Library Services and Ensuring the Safety of Visitors During a Pandemic“ („Bibliotekos paslaugų prieinamumas ir lankytojų saugumo užtikrinimas pandemijos metu“).

Pranešime trumpai pristatyta karantino situacija Lietuvoje 2020 m. kovo mėn.–2021 m. kovo mėn. laikotarpiu bei pagrindiniai to meto Molėtų viešosios bibliotekos darbo ir veiklos aspektai. Aptarta įvairių bibliotekos paslaugų teikimo dinamika, saugumą pandemijos metu užtikrinančios priemonės, kurių imtasi aptarnaujant skaitytojus.

Kroatijos bibliotekininkams buvo pristatytos sėkmingiausios ir intensyviausiai vykdytos karantino padiktuotos bibliotekos veiklos. Viena jų – virtualių renginių transliacijos. Jau nuo pirmojo karantino pradžios mes suskubome kviesti skaitytojus susitikti virtualiai. Kaip vieną sėkmingiausių projektų įvardinome Molinukės TV. Šios transliacijos yra ypač laukiamos ne tik vaikų, bet ir suaugusių. Jų metu Molėtų bibliotekos gyventoja Molinukė pristatė knygas, susitiko su vaikų rašytojais, skaitė pasakas, organizavo protmūšius, šventė įvairias šventes ir net gi pasikvietė Molėtų astronomijos observatorijos astronomą, kad šis visiems susidomėjusiems pristatytų knygą apie naktinį dangų bei atsakytų į žiūrovų klausimus apie kosmosą.

Dar vienas skaitytojų susidomėjimo sulaukęs projektas – Filosofijos skaitykla. Norėdami padėti žmonėms nepasiduoti karantino keliamam nerimui ir baimėms, pasiūlėme jiems platformą, kurioje jie gali bendrauti ir diskutuoti apie filosofiją su profesionaliais filosofais. Skaityklą organizuoja mūsų bibliotekos savanorė Audra Girijotė, kuruoja filosofė dr. Lina Vidauskytė, dalyvauja filosofas prof. Tomas Sodeika bei filosofijos mokytojas Vidas Dusevičius.

Be šių transliacijų pranešime Kroatijos bibliotekininkams buvo pristatytos ir šios virtualios bibliotekos veiklos: augalinę mitybą pristatančios transliacijos, rašinių konkursas „Kaukių istorijos“, įvairūs nuotoliniai mokymai ir virtualios parodos, kurių sėkmingiausia ir didžiausią rezonansą žiniasklaidoje sukėlusi buvo fotografo Juozo Kazlausko darbų paroda „Juozo Kazlausko Šiaurė“.

Pranešimo autorė nepamiršo paminėti ir svarbaus Molėtų viešosios bibliotekos darbuotojų indėlio savo skaitytojams teikiant įvairaus pobūdžio naudingą informaciją apie koronavirusą, karantiną, būdus kaip tokiu metu pagerinti savo emocinę būklę ir pan. Bibliotekininkai Facebook platformoje mokė skaitytojus, kaip pasisiųti apsauginę veido kaukę, bibliotekos IT specialistas 3D spausdintuvo pagalba spausdino apsauginius veido skydelius bibliotekos, Molėtų pirminės sveikatos priežiūros centro ir kitų Molėtų įstaigų darbuotojams. Taip pat mūsų bibliotekos darbuotojai buvo vieni iš herojų, nešiojusių ir dalinusių apsaugines kaukes Molėtų rajono gyventojams į namus kaimo vietovėse. Į namus jie taip pat nešė ir knygas tiems, kas negalėjo iki bibliotekos ateiti patys. Dažniausiai tai buvo senyvo amžiaus ir ligoti asmenys.

Virtualios konferencijos, kurios metu buvo skaitytas šis pranešimas, dalyviai aktyviai domėjosi Molėtų viešosios bibliotekos veikla pandemijos laikotarpiu ir džiaugėsi jog išgirdo daug originalių ir jiems naujų sprendimų. Tikimės, jog mūsų patirtis galės pasitarnauti atnaujinant ir gerinant Kroatijos bibliotekų veiklą pandemijos laikotarpiu.

Molėtų rajono savivaldybės viešosios bibliotekos informacija