Kokios knygos šiuo metu populiariausios bibliotekoje

Skaitymas

Knyga vis dar išlieka viena geriausių pramogų visuotinių ribojimų metu. Kai negalima keliauti fiziškai, kelionės mintimis į įdomiausių herojų gyvenimus neleidžia pasiduoti rutinos slogučiui. Dalinamės pirmojo metų ketvirčio skaitomiausių bibliotekos knygų dešimtuku.

Perskaičiusieji bestselerį „Amerikos purvas” pasikeis negrįžtamai. Tai viena svarbiausių mūsų laikų knygų – literatūros žygdarbis, kiekviename puslapyje pulsuojantis širdgėla, drama ir humaniškumu, spėjęs susilaukti tokių komplimentų, kaip šių dienų „Rūstybės kekės” ar „naujoji Amerikos klasika”.

Lidija gyvena Akapulko mieste, Meksikoje. Jai priklauso knygynas, kuriame ji ir dirba. Net žinodama, kad jų veikiausiai niekas niekada nenupirks, moteris knygyne laiko ir kai kurias savo mėgstamiausias knygas. Vieną gražią dieną į knygyną įžengia vyriškis ir, patyrinėjęs lentynas, prie kasos atsineša keletą knygų, kurias norėtų įsigyti – dvi iš jų Lidijos mėgstamiausios. Chavjeras pasirodo esąs tikras eruditas. Jis žavus, jiedu susibičiuliauja. Lidija to nežino, tačiau šis žmogus – dar ir naujausio narkotikų kartelio, agresyviai plečiančio įtaką mieste, vadeiva. O Lidijos vyras tuo metu rengia išsamų tiriamąjį straipsnį apie Chavjerą: vos jį išspausdinus, šeimos gyvenimas jau niekada nebebus toks, koks buvo.

Satmaro chasidų moteris net karščiausią dieną mūvi storas kojines, o plaukus slepia po peruku. Ji negali skaityti romanų ir pasilikti kambaryje viena su svetimu vyru. Svarbiausia chasidų moters pareiga – kiekvieną penktadienį atsiduoti sutuoktiniui ir gausinti bendruomenės gretas. Išsilavinimas, profesija ir karjera chasidų moteriai draudžiama. Net XXI amžiaus Niujorke.

Deborah Feldman (Debora Feldman) gimė uždaroje Satmaro chasidų bendruomenėje Brukline. Iš prigimties smalsiai mergaitei sunkiai sekėsi suprasti ir paklusti griežtoms taisyklėms, reguliuojančioms net ką galvoti ir su kuo kalbėtis. Septyniolikos ištekinta už vos pusvalandį pažįstamo vyro, metus neįstengė turėti lytinių santykių ir jautė baisią gėdą. Tuo pat metu ji troško skaityti, mokytis ir pažinti tikrąjį gyvenimą už izoliuoto rajono ribų. Devyniolikos pagimdžiusi sūnų, jauna mama suprato, kad ant kortos pastatyta ne vien jos pačios ateitis.

Skausmingai atvirame pasakojime atgyja ne tik asmeninė patirtis, bet ir chasidų tradicijos, ritualai, pasaulėžiūra.

Eiti-kiauriai-sienas.-Virselis.png

Marina Abramovič „Eiti kiaurai sienas“

Partizanų duktė Marina Abramovič augo Tito laikų Jugoslavijoje, auklėjama nenuilstamo darbo dvasia. Net prasidėjus tarptautinei menininkės karjerai jos gyvenimą vis dar kontroliavo motina – kasdien dukra namo privalėjo grįžti iki dešimtos vakaro. Tačiau M. Abramovič smalsumas, bendravimo troškulys ir balkaniškas humoro jausmas buvo nenumaldomi – jie įsikūnijo menininkės kūryboje ir gyvenime.

Svarbi pasakojimo linija – M. Abramovič ir Ulajaus meilės istorija. Tai dvylika kūrybos ir audringų santykių metų, iš kurių penkeri praleisti furgonu bastantis po Europą. Meilė baigėsi dramatišku apsikabinimu Didžiosios kinų sienos fone…

M. Abramovič istorija – analogų neturinti menininkės karjera. Tai nuolatinis balansavimas ties baimės, skausmo, nuovargio ir pavojaus riba, kompromisų nepripažįstanti emocinės ir dvasinės transformacijos paieška. Šią knygą galima laikyti dar vienu gyvu ir stipriu performansu, atliktu su niekuo nepalyginamo veikėjo – ypatingo M. Abramovič gyvenimo.

Ispaniška vasara

Karen Swan „Ispaniška vasara“

Tarptautinį pripažinimą sulaukusios rašytojos knyga „Ispaniška vasara” – tai pasakojimas apie meilę, kerštą, pilietinį karą ir atleidimą. Karlui Mendosai, vienam turtingiausių Ispanijos žmonių, gulint mirties patale paaiškėja, kad jis ruošiasi visą savo turtą palikti Marinai Kvinsi. Padavėjai, apie kurią niekas iš jo šeimos nėra girdėjęs. Kas ji, už kokius nuopelnus nusipelnė milijonų? Tai išsiaiškinti tenka turto konsultantei Šarlotei Ferfaks, kurią Londono bankas išsiunčia į Ispaniją.

Ji privalo ištirti, kas paslaptingąją Mariną sieja su Mendosa. Ši užduotis Šarlotės nežavi – po savaitės jos vestuvės, tačiau ji nusiteikusi šį ispanišką reikalą sutvarkyti kuo greičiau. Juk visiems aišku, kas gali sieti turtingą vyriškį su gražia perpus jaunesne moterimi? Tačiau Madride reikalai pakrypsta visai ne taip, kaip planuota: įspūdingos išvaizdos padavėja pareiškia, kad nieko nežino apie jokį palikimą ir jokį Mendosą. Ar ji sako tiesą? Ką ji iš tiesų slepia? Ispanijoje Šarlotė pasineria į žymiosios šeimos praeitį, kurioje slypi sukrečianti istorija apie du žmones, kadaise išskirtus tragiškos lemties. Tyrimas ją nukelia į Ispanijos pilietinio karo laikus, kur užsimezgė kruvina drama… Tačiau Šarlotė nugrimzta ne tik į Mendosų šeimos praeitį; atvykimas į Madridą netikėtai pažadina ir jos pačios seniai palaidotus jausmus…

Karalienės likimas

Alison Pataki „Karalienės likimas“

Šis įspūdingas romanas pasakoja apie Dezirę Klari – moterį, užkariavusią Napoleono Bonaparto širdį, pradėjusią naują dinastiją ir pakeitusią istorijos tėkmę. Preciziškai tikslūs istoriniai faktai ir ne mažiau tikri asmeniniai gyvenimai šią istoriją paverčia nepamirštamu skaitiniu, kuris ne tik sukels nenumaldomą norą plačiau pasidomėti istoriniais įvykiais ir asmenybėmis, bet taip pat įkvėps kliautis savo instinktais ir tikėti širdimi.

Prancūzijoje prasidėjusi revoliucija sugriauna įprastą Dezirės Klari gyvenimą. Gelbėdama brolį nuo giljotinos ji netikėtai sutinka jauną, ambicingą ir patrauklų karvedį – Napoleoną Bonapartą. Kai jos sesuo Žiuli išteka už jo brolio Žozefo, Dezirės ir Napoleono ateitis neišvengiamai susijungia. Aistringą ir svaiginančią meilės istoriją išgyvena ir jie patys. Slaptos sužadėtuvės, deja, baigiasi gražiosios Dezirės širdgėla – Napoleonas įsimyli Paryžiaus aukštuomenės žvaigždę Žozefiną de Boarnė. Dezirės gyvenime ir vėl sumaištis. Valdančiosios klasės vidiniam ratui dabar priklausanti mergina ir toliau palaiko ryšius su Napoleonu ir jo žmona – būsima imperatoriene. Bet Dezirės istorija čia tik prasideda…

Kunigas Ričardas

Laima Lavaste „Kunigas Ričardas“

„Aš nelinkęs pasakoti asmeninės istorijos. Tebūnie tai Dievo kelionė per Jo žmogaus gyvenimą,“ – sako kunigas Ričardas Doveika.

Knygoje žurnalistė Laima Lavaste kalbina žymųjį kunigą apie laimę, pašaukimą, klaidas, gyvenimo pasirinkimus ir kelią į Dievą.

„Mano „laimė“ kainavo labai brangiai: vaikystėje teko gyventi materialiai itin kukliuose namuose, patirti pažeminimo, pavydo, pykčio ir kitokių dalykų. Už meilę Bažnyčiai, kunigystei ir žmonėms, už buvimą matomam, neapsiribojant zakristijos kunigystės modeliu, teko išgirsti pašaipių replikų „reklamščikas“, „išrinktųjų kunigas“, „saldžiarūgštis pamokslautojas“, „karjeristas“. Tačiau kokia laimė gyventi dėl svajonės,“ – atvirauja visuomenėje populiarus kunigas.

Ši knyga leis pažinti kunigą iš arčiau ir susimąstyti apie savo gyvenimą bei kelią svajonės link.

Lauksiu tavęs Paryžiuje

Sarah Jio „Lauksiu tavęs Paryžiuje“

Šios autorės romanai kaskart patenka į „New York Times” ir „USA Today” perkamiausių knygų sąrašus. Skaitytojai jais mėgaujasi jau daugiau nei 25 pasaulio šalyse. „Lauksiu tavęs Paryžiuje” – naujausias autorės romanas, pasirodantis lietuvių kalba.

Kelias paras išbuvusi be sąmonės, Karolina pabunda Paryžiaus „Pitié Salpêtrière” ligoninėje. Sutrikusi, išsigandusi, staiga susivokia neatsimenanti nė menkiausio dalyko apie save: nei kas ji tokia, nei kas jai nutiko, nei kodėl ji apskritai atsidūrė šiame mieste. Palydėta į prabangų butą netoli Senos krantų, Karolina desperatiškai stengiasi išsiaiškinti savo praeitį: kasdien ieškodama užuominų, galinčių atgaivinti pažirusius prisiminimus, svečių kambario spintoje ji aptinka šūsnį senų laiškų, rašytų moters vardu Selina. Karolina panyra į svetimą istoriją, tikėdamasi, kad prieš daugiau nei pusšimtį metų rašytos eilutės taps raktu ir į jos pačios gyvenimą.

Mažas gyvenimas

Hanya Yanaghara „Mažas gyvenimas“

Keturi koledžo draugai, atsikraustę į Niujorką, neturi nei pinigų, nei žemės po kojomis, bet visad kliaujasi vienas kitu – ir šios draugystės jiems pakanka, kad ieškodami laimės ir sėkmės žengtų pirmyn. Tai geraširdis aktorius Vilemas, aštrialiežuvis dailininkas Džei Bi, talentingas architektas Malkolmas ir mįslingas, savyje užsisklendęs Džudas, kuris tarytum magnetas ketveriukę laiko drauge. Bėgant metams draugų santykiai gilėja ir tamsėja, juos nuspalvina priklausomybės, sudėtingi pasirinkimai, ambicijos ir sėkmė. Tačiau didžiausias jų iššūkis, draugai netrunka suprasti, yra pats Džudas – genialus teisininkas ir matematikas, bet gyvenimo negrįžtamai palaužtas žmogus. Jo kūnas ir sąmonė sužaloti nenusakomai žiaurios vaikystės traumų, kurios Džudą ir jo artimuosius persekios visą gyvenimą.

Mažas gyvenimas – giesmė broliškai draugystei ir meilei XXI amžiuje, pasakojimas apie šeimas, kuriose gimstame, ir apie šeimas, kurias susikuriame patys, žmogiškosios ištvermės ir empatijos meditacija. Tai viena labiausiai pritrenkiančių, metančių iššūkį, liūdinančių, sukrečiančių ir jaudinančių kelionių per sudėtingą žmogaus gyvenimą, nukelianti mus į vienas tamsiausių kada nors grožinėje literatūroje aprašytų vietų ir vis dėlto suteikianti šviesos.

Autorės romanas yra įtrauktas į bene visus svarbiausių JAV ir Didžiosios Britanijos literatūros apdovanojimų sąrašus bei tapo pasauline sensacija, užkopusia į daugelio pasaulio šalių literatūros bestselerių viršūnes.

Petro imperatorė II

Voltaire’as lietuvės bajorės Martos Skowrońskos – caro Petro I žmonos ir pirmosios Rusijos imperatorės Jekaterinos I – gyvenimą yra pavadinęs „labiausiai neįtikėtinu iškilimu, XVIII a. Pelenės istorija“. Tačiau šis romanas, pagrįstas autentiškais epochos šaltiniais, griauna bet kokius pasakiškus stereotipus.

Laikrodis muša devynias. Prasideda paskutinė imperatorės gyvenimo para. Iš mirštančio kūno realiuoju laiku ir pirmuoju asmeniu pasakojama Jos Istorija: kitokia nei vyrų rašytuose istorijos vadovėliuose. 

Tai pasakojimas apie Rytų ir Vakarų kultūrų, mentalitetų sandūrą vienoje toksiškoje santuokoje. Apie laiką ir prievartą. Apie psichologinę ir alkoholinę priklausomybę, skilusias ir save perkuriančias asmenybes, griaunantį karą ir nemarų grožį gimdančias svajones.

Menotyros mokslų daktarės rašytojos Kristinos Sabaliauskaitės istorinis romanas „Petro imperatorė II” – antroji dilogijos knyga, paremta išsamiais epochos tyrimais, autentiškais šaltiniais, išlikusiais istorinių asmenybių laiškais ir atskleidžianti kultūrologinę mentalitetų istoriją.

Sualės sesuo

Lucinda Riley „Saulės sesuo“

„Saulės sesuo” – knyga apie šeštąją seserį Elektrą. Išskirtinio grožio ir išskirtinio būdo juodaodę, vieną garsiausių pasaulio modelių. Atrodo, kad ji turi viską: nepaprastą išvaizdą, nuostabų butą Manhatane, svajonių profesiją. Tačiau niekas nežino, jog už viso to slypi vienatvė ir liūdesys dėl staigios ją ir penkias seseris įvaikinusio tėvo mirties, malšinamas alkoholiu ir narkotikais. Pykčio ir nerimo priepuoliai, degtinė ir kokainas vos nesugriauna Elektros gyvenimo. Bet lemtingą akimirką ji gauna laišką iš moters, vadinančios save jos tikra senele…

Šis bestseleris – tai svaiginantis pasakojimas, vedantis skaitytoją nuo betoninių Manhatano dangoraižių iki deginančios Afrikos saulės, nuo narkotikų iki liūtų medžioklės, nuo kovų už juodaodžių teises Harleme iki masajų genties ritualų – tokia šeštosios sesers Elektros istorija.

Ar jau skaitėte šias knygas? Jei dar ne, suskubkite ir rezervuokite. Tegu mintys keliauja ir įkvepia neatrastiems nuotykiams!

Knygas taip pat galite rasti bibliotekos abonemente, užsakyti telefonu (8 45) 46 54 97 ir el. paštu abonementas@pavb.lt.