Švenčiame Pasaulinę istorijų pasakojimo dieną

Vaizdas be pavadinimo

Istorijos pralinksmina, kviečia susimąstyti, įkvepia, o mokėti istoriją papasakoti taip, kad ji paveiktų – tikras menas. Kovo 20 d. minima Pasaulinė istorijų pasakojimo diena. Bibliotekoje įdomiausias istorijas pasakoja ne tik knygos, bet ir žmonės. Sužinokite, kaip biblioteka dalyvauja pasakojimo meno veiklose.

Praėjusių metų gruodį Bitės biblioteka pakvietė į netikėčiausiomis istorijomis sušildantį Tarptautinį virtualų pasakojimo festivalį SEKAS. Festivalio tema „Artimi ir tolimi kiekvieno žmogaus gyvenimo herojai“ kvietė per tikras istorijas, mitus ir pasakas prisiliesti prie stebuklingo pasakojimo meno (storytelling), pajusti jo įtaigą bei patiems tapti pasakotojais. Festivalis taip pat atkreipė dėmesį į svarbią datą – Lietuvos Respublikos Steigiamojo Seimo šimtmetį. Šio Seimo pirmininkė buvo Gabrielė Petkevičaitė-Bitė, rašytoja, publicistė, pedagogė, politikė ir feministė, tad festivalyje ypatingas dėmesys buvo skirtas stiprių ir drąsių moterų istorijoms. Kai kuriuos festivalio įrašus vis dar galite pasižiūrėti bibliotekos „YouTube“ paskyroje.

Biblioteka taip pat rengia keletą su pasakojimo menu susijusių projektų. Vienas iš jų „Pasakojimo meistrystė Lietuvos bibliotekų auditorijoms“. Šis projektas yra skirtas tobulinti bibliotekininkus pasakojimo meistrystės (storytelling) srityje. Jo metu bus rengiamos kūrybinės dirbtuvės su Latvijos ir Švedijos profesionaliais pasakotojais. Padedant įgudusiems mentoriams, norima sukurti tris unikalias pasakojimo ekskursijas: apie bibliotekos siūlomas paslaugas, apie bibliotekos istoriją ir senovinį bibliotekos pastatą, apie rašytoją ir visuomenės veikėją Gabrielę Petkevičaitę-Bitę. Šio projekto rezultatais ir įgytomis žiniomis bibliotekos darbuotojai vėliau dalinsis su kitomis atminties institucijomis ir Panevėžio regiono bibliotekomis. Tai prisidės prie neformaliojo ugdymo gerinimo ir kultūros institucijų patrauklumo lankytojams.
Projektą finansuoja Europos pasakotojų federacija ir ES programa „Kūrybiška Europa“.

Kitas su pasakojimo menu susijęs bibliotekos projektas  – Pasakojimo meno ir metodo modelio sukūrimas Lietuvos bibliotekoms. Projektas skirtas plėtoti šiuolaikinį pasakojimo meną Lietuvoje. Pasitelkiant partnerių iš Švedijos bei Norvegijos žinias, norima sukurti pasakojimo meno ir metodo taikymo modelį  Lietuvos bibliotekoms. Tikimasi, kad pasakojimo menas taps nauja patrauklia edukacine paslauga įvairaus amžiaus ir socialinių grupių vartotojams. Projekto metu bus organizuojami mokymai, refleksijos ir po Šiaurės šalis bei Lietuvos bibliotekas keliaujanti paroda.
Projektą finansuoja Nordic Culture Point.

Taip pat džiugu paminėti, kad Gabrielės Petkevičaitės-Bitės biblioteka yra kviečiama prisijungti  prie Šiaurės ir Baltijos šalių pasakotojų tinklo.

Kurkime ir pasakokime istorijas kartu!

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *