Leidinių paroda „MOTERYS“– moteriškos stiprybės paieškos istorijoje ir dabar

Knygos apie moteris

Karalienė, menininkė, garsaus politiko žmona – nesvarbu. Pirmiausia ji yra moteris, sujungusi savyje meilę ir švelnumą su ryžtu ir jėga. Moteris, kuri drąsiai žvelgė į pasaulį ir savo darbais jį keitė. Moteris, iš kurios kiekviena galime pasisemti įkvėpimo ir stiprybės. Tarptautinės moters dienos proga bibliotekos  Abonemento darbuotojai parengė knygų lentyną apie pasaulio istoriją keitusias ir šių dienų herojes.

Pristatome dalį lentynoje eksponuojamų knygų.

Karaliene Viktorija

Lucy Worsley „Karalienė Viktorija“

„Karalienė Viktorija” – tai vienos garsiausių visų laikų karalienių portretas. Bandymas suprasti ir parodyti, kas iš tiesų buvo ši moteris. Nedidukė sena dama, visada vilkėjusi juodais drabužiais? Aistringa jauna princesė, mėgusi šokti? Mums prieš akis iškyla du įvaizdžiai, dvi, rodos, visai nesusijusios asmenybės. O juk buvo ir trečioji Viktorija – nepaprastai sėkmingai valdžiusi karalienė.

Epochoje, kurioje žmonėms buvo itin neįprasta soste regėti moterį, ji rado būdą tapti visų gerbiama, mylima ir net garbinama valdove.

Išsamus knygos autorės žvilgsnis į karalienę Viktoriją atskleidžia, kad ji buvo reformatorė, pakeitusi ne tik monarchiją, bet ir moters padėtį visuomenėje.

 

Clementine Churchill

Sonia Purnell „Clementine Churchill“

Winstonas Churchillis (Vinstonas Čerčilis) pelnytai vadinamas vienu didžiausių XX a. politikų ir viena ryškiausių praėjusio šimtmečio visuomenės figūrų. Tačiau ką žinome apie jo gyvenimo moterį, kuri, kaip pripažino pats politikas, visą gyvenimą buvo pagrindinė jo atrama?  Apie Clementine Churchill (Klementiną Čerčil), ryškią visuomenės žvaigždę, spindėjusią intelektu, iškalba, pasižymėjusią išskirtine dvasios tvirtybe ir kariavusią savo asmeninius, tik jai matomus, karus.

Garsiojo politiko žmonos biografija – pirmasis objektyvus žvilgsnis į šios išskirtinės moters asmeninį ir viešąjį gyvenimą, jos meilę vyrui, ištvermę, vidinį trapumą ir tylius darbus politikoje, be kurių mūsų pasaulis galbūt atrodytų visiškai kitaip.

 

Ponios Smetonienės virtuvė

Jolita Bernotienė, Ingrida Jakubavičienė „Ponios Smetonienės virtuvė“

Ši knyga – pažintis su pirmąja Nepriklausomos Lietuvos valstybės ponia Sofija Smetoniene. Moterimi, kuriai gyvenime buvo skirti dideli ir nevienareikšmiški vaidmenys: dvarininkaitė ir ūkvedė, žmona ir mama, Prezidento partnerė ir patarėja, diplomatė ir visuomenės veikėja, šeimininkė ir aistringa kortuotoja, bėglė ir emigrantė.

Istorikų teigimu, Sofija Smetonienė kūrė Prezidento rūmų etiketą, puoselėjo diplomatinius ryšius su Kaune rezidavusiais užsienio šalių atstovais, turėjo įtakos priimant tam tikrus valstybei reikšmingus sprendimus, aktyviai veikė socialinės rūpybos ir moterų švietimo srityje. Amžininkai savo prisiminimuose pabrėžia Sofijos charizmą, prigimtinę lyderystę, guvų protą, interesų platumą.

Neabejingus Lietuvos istorijai ir gastronomijai skaitytojus knyga pakvies į prezidentienės virtuvę. Skaitydami patirsite tarpukario inteligentijos gyvenimą su visomis jo spalvomis ir skoniais, o gal ir patys išbandysite vieną ar kitą to laiko populiarų receptą!

Michelle Obama. Mano istorija

Michelle Obama „Mano istorija“

„Mano istorija” – tai nuoširdžiu atvirumu žavintys ir ryžtu siekti svajonių įkvepiantys JAV pirmosios ponios prisiminimai apie gyvenimą. Biografinė istorija vingiuoja nuo paprastų svajonių kupinos vaikystės iki gyvenimą pakeitusio Baltųjų rūmų etapo ir šios eros pabaigos.

Jausmingoje, asmeninio gyvenimo detalių kupinoje autobiografijoje Michelle Obama (Mišelė Obama) pripažįsta: „Ne kartą buvau įskaudinta. Ne kartą išties įniršusi. Tačiau dažniausiai stengdavausi iš viso to pasijuokti.” Chronologiškai keliaudama per vaikystės dienas, šiltai prisimindama išmintingą tėvų auklėjimą paauglystėje, pasidalindama mintimis apie studijų laikus tarp studentų, kurių daugumą sudarė baltaodžiai vyrai, santuokos ir politikos užkulisius, garsi moteris atskleidžia dar nematytą savo asmenybės pusę ir padeda geriau suprasti, kas lėmė reikšmingiausius jos gyvenimo sprendimus.

Knyga patiks ne tik atvirų, gilių ir analitiškų autobiografijų gerbėjams, bet ir ieškantiems įkvėpimo, paskatinimo nepasiduoti, tikėti savimi bei nepaliauti siekti savo tikslų. Kartu tai stiprios moters žinutė kitoms moterims, svarstančioms, kaip suderinti asmenines ambicijas su šeimos interesais.

Neortodokssiška

Deborah Feldman „Neortodoksiška“

Satmaro chasidų moteris net karščiausią dieną mūvi storas kojines, o plaukus slepia po peruku. Ji negali skaityti romanų ir pasilikti kambaryje viena su svetimu vyru. Svarbiausia chasidų moters pareiga – kiekvieną penktadienį atsiduoti sutuoktiniui ir gausinti bendruomenės gretas. Išsilavinimas, profesija ir karjera chasidų moteriai draudžiama. Net XXI amžiaus Niujorke.

Deborah Feldman (Debora Feldman) gimė uždaroje Satmaro chasidų bendruomenėje Brukline. Iš prigimties smalsiai mergaitei sunkiai sekėsi suprasti ir paklusti griežtoms taisyklėms, reguliuojančioms net ką galvoti ir su kuo kalbėtis. Septyniolikos ištekinta už vos pusvalandį pažįstamo vyro, metus neįstengė turėti lytinių santykių ir jautė baisią gėdą. Tuo pat metu ji troško skaityti, mokytis ir pažinti tikrąjį gyvenimą už izoliuoto rajono ribų. Devyniolikos pagimdžiusi sūnų, jauna mama suprato, kad ant kortos pastatyta ne vien jos pačios ateitis.

Skausmingai atvirame pasakojime atgyja ne tik asmeninė patirtis, bet ir chasidų tradicijos, ritualai, pasaulėžiūra.

Frida

Hayden Herrera „Frida“

Fridos Kahlo (Fridos Kalo) gyvenimas ir kūryba buvo tikras iššūkis. Ši moteris įkūnijo svarbias XX a. iliuzijas ir siekiamybes – Meksikos revoliuciją ir moters emancipaciją, liudijo begalinę aistrą gyventi ir kurti. Tokia aistra įveikia net fizinę negalią.

Fridos asmenybę formavo sunki jaunystėje patirta trauma, vedybos su to meto žymiausiu Meksikos tapytoju Diego Rivera (Diegu Rivera), bohemiškas gyvenimo būdas, daugybė meilės romanų. Po mirties praėjus daugiau nei penkiasdešimčiai metų, menininkė išlieka viena ryškiausių modernizmo ikonų, o jos paveikslų parodos toliau keliauja po didžiąsias pasaulio galerijas.

Biografės ir istorikės Hayden Herreros (Heiden Hereros) parašytoje knygoje itin detaliai, remiantis pačios menininkės laiškais ir dienoraščiais, draugų ir mylimųjų jai rašytais laiškais ir gausybe pasakojimų, perteikta nepaprasta talentingos dailininkės gyvenimo istorija. Ši studija laikoma tiksliausia ir išsamiausia menininkės biografija.

Pakilimas

Melinda Gates „Pakilimas“

Melinda Gates (Melinda Geits) yra filantropė, verslininkė ir advokatė, ginanti moterų ir merginų teises visame pasaulyje. „Pakilimas: moterų galia keisti pasaulį“ – tai publicistinė knyga, kurioje autorė dalijasi įkvepiančiomis istorijomis, kalba apie žmonių ryšius bei gebėjimą keisti save ir pasaulį.

Pastaruosius dvidešimt metų ši garsi moteris dalyvavo misijoje. Ji keliavo po pasaulį ir ieškojo sprendimų, kaip padėti žmonėms, kuriems pagalbos reikia čia ir dabar. Kalbama apie tokias problemas, kaip vaikų išnaudojimas, lyčių diskriminacija, žinių apie kontracepciją trūkumas ir jos neprieinamumas, mamų sveikata ir kt. Šios misijos metu M. Gates išsikristalizavo aiškią mintį: jei norite pakeisti visuomenę ir kilstelėti jos lygį, investuokite į moteris. Jei investuojate į moterį ar merginą – investuojate ir į visus kitus.

Ši publicistinė atsiminimų ir pokalbių knyga kartu pasakoja ir asmenišką pačios M.Gates istoriją – nuo darbo„užkulisiuose“ iki vienos svarbiausių pasaulio moterų teisių gynėjos vaidmens. Moteris dalijasi ir įžvalgomis apie santuoką su vienu turtingiausių planetos žmonių Billu Gates (Bilu Geitsu), kelią, kuriuo ėjo, kad taptų lygūs ir savo darbe, ir gyvenime.

Moterys-12-ikvepianciu-istoriju

Aušra Prasauskaitė „Moterys“

Ši knyga – tai 12 atvirų pokalbių su išskirtinėmis mūsų šalies moterimis. Nors šios moterys skiriasi amžiumi, užsiėmimais, pomėgiais, gyvenimo būdu, jos visos – nesustabdomos. Tai ypatingos asmenybės, keičiančios Lietuvos ir pasaulio veidą, savo kūryba ar darbais įkvepiančios aplinkinius, darančios pasaulį geresnį ir gražesnį.

Autorės kalbintos moterys atskleidė savo istorijas, sėkmės receptus ir patirtų nesėkmių pamokas, padariusias jas tokias, kokios yra. Knygos herojės taip pat leido žvilgtelti į savo namus, darbus, širdžiai brangius daiktus ir pasidalijo asmeninėmis nuotraukomis.

Apie ką svajoja bene garsiausia Lietuvos manekenė Edita Vilkevičiūtė? Kokius iššūkius kasdien sprendžia „Delfi“ vyriausioji redaktorė Monika Garbačiauskaitė-Budrienė? Ką apie ateitį mano Holivudo režisierius ir didžiausias technologijų kompanijas virtualios realybės klausimais konsultuojanti Monika Bielskytė? Galiausiai, iš kur šios 12 moterų semiasi stiprybės, įkvėpimo ir ko galime iš jų išmokti mes? Visi atsakymai – knygoje!

Knygas taip pat galite užsakyti bibliotekos telefonu (8 45) 46 54 97 arba el. paštu abonementas@pavb.lt

Kviečiame Moters dieną švęsti su įkvepiančia knyga rankose!

Knygų lentyna MOTERYS