Vasario 16-oji: reikia nubraukti dulkes

Vasario 16-osios aktas

„Vargas tautai neturinčiai savo herojų, mes lietuviai esame laimingi, nes turime herojų, bet ne visus juos pažįstame, mums mūsų herojų nereikia nei idealizuoti, nei gražinti, reikia nubraukti dulkes, juo labiau pažinsime praeitį, tuo didingesnė ji atrodys. Mūsų tautos uždavinys grąžinti teisybę iš padavimų pasaulio į tikrovę“, – rašė Balys Sruoga dramoje „Algirdas Izborske“.

1918 m. vasario 16 d. dvidešimt signatarų pasirašė Lietuvos nepriklausomybės aktą. Ši diena buvo įamžinta istorijoje kaip Lietuvos valstybės atkūrimo diena. Deja, neretam šiuolaikiniam žmogui tos dienos svarba bei jos didvyrių atminimas priblėso. Ar ne laikas būtų nubraukti istorijos dulkes ir iš arčiau susipažinti su mūsų tautos likimą kūrusiais herojais, pasisemti iš jų  įkvėpimo ir drąsos saviems žygiams?

Ar žinojote, kad keturi iš dvidešimties Lietuvos nepriklausomybės akto signatarų buvo kilę iš Panevėžio apskrities? Visi jie – išskirtinės savo laiką ir aplinkybes pranokusios asmenybės, tautos vedliai, šviesuoliai. Kviečiame pasidomėti portalo Panevėžio kraštas virtualiai parengta paroda apie mūsų kraštą garsinusius signatarus. Sužinosite, kuris iš keturių signatarų istoriko Algimanto Kasparavičiaus buvo vadinamas vienu iš talentingiausių ir sąžiningiausių Lietuvos signatarų, o kuris leido pirmąjį lietuvišką „Vilniaus žinių“ dienraštį. 

Sveikiname su Vasario 16-aja ir linkime įkvepiančių atradimų!

Iliustracijoje panaudota nuotrauka iš: https://alkas.lt/2017/03/29/vokietijoje-rastas-vasario-16-osios-lietuvos-nepriklausomybes-akto-originalas/

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *