Saugesnio interneto savaitė

Logo_Saugesnio-interneto-savaite-2021

Saugesnio interneto diena – daugelyje pasaulio šalių minima iniciatyva, kuri tapo svarbiu įvykiu informacinio raštingumo kalendoriuje.

Iniciatyvos tikslas – atkreipti dėmesį į aktualius skaitmeninius iššūkius, skatinti saugesnį, ypač vaikų ir jaunuolių, naudojimąsi internetu ir skaitmeninėmis technologijomis.

Lietuvoje įvairios šviečiamosios saugesnio interneto veiklos vyks visą savaitę, vasario 8–13 dienomis, organizuojant teminę akciją Saugesnio interneto savaitė.

Saugesnio interneto diena „Kuriame saugų internetą kartu“

Kviečiame 1–4 gimnazijos ir 9–10 klasių mokytojus kartu su mokiniais visą savaitę (vasario 8–12 d.) nuotoliniu būdu rengti debatus saugesnio interneto tema.
Paskubėkite! Registracija vyks iki sausio 29 d. Mokytojų prašome užpildyti REGISTRACIJOS FORMĄ. Visos užsiregistravusios mokyklos gaus vasario 9 d. renginio „Kuriame saugų internetą kartu“  programą ir prisijungimo nuorodą.
Dalyvaukite vasario 9 d. 15 val. tiesioginėje vaizdo transliacijoje „Kuriame saugų internetą kartu“ iš „Dūmų fabriko“ ir stebėkite profesionalius debatus. Transliacija bus kupina siurprizų!

Renginį organizuoja Nacionalinė švietimo agentūra ir projekto ,,Saugesnis internetas“
Partneriai: Lietuvos Respublikos ryšių reguliavimo tarnyba, asociacija „Langas į ateitį“, VšĮ „Vaikų linija“.
Daugiau informacijos ČIA

Nacionalinė saugesnio interneto viktorina

Saugesnio interneto savaitės metu 4–6 klasių mokinių komandos kviečiamos dalyvauti nacionalinėje saugesnio interneto viktorinoje.

Registruokite savo komandą iki vasario 5 d. ir dalyvaukite!

Viktorinos taisyklės ir registracija ČIA

Edukacinės pamokėlės

Saugesnio interneto savaitės metu kviečiame stebėti edukacines pamokėles, kuriose Draugiško interneto meškiukas bendraus tiek su vaikais, tiek su ekspertais apie tai, kaip internete būti saugesniems.

Pamokėlės orientuotos į 4–6 klasių moksleivius, kiekvienos pamokėlės trukmė – iki 30 min.

Kiekvieną dieną paskelbsime po naują edukacinę pamokėlę (nuorodas į YouTube kanalą), kurią galėsite stebėti bet kuriuo patogiu metu.

Vasario 8 d. – Internetiniai žaidimai
Edukacinės pamokėlės metu pasiaiškinsime, kodėl internetiniai žaidimai taip įtraukia bei kaip juose žaisti saugiai. O taip pat, kaip suprasti, ar nesi priklausomas nuo internetinių žaidimų?

Vasario 9 d. – Asmeninė informacija internete
Internete bendraujame, dalijamės savo mintimis, informacija ir nuotraukomis. O kaip atsirinkti, ką internete galima viešinti, o ką geriau pasilikti tik sau ir artimiesiems?

Vasario 10 d. – Žalingas turinys internete
Naršydami internete susiduriame su visokiausiu turiniu. Edukacinės pamokėlės metu pasiaiškinsime, kas yra žalingas turinys ir ką reikėtų daryti su juo susidūrus?

Vasario 11 d. – Internetiniai draugai
Kiek draugų turime žaidimuose, socialiniuose tinkluose ar susirašinėjimo programėlėse, ar visus juos pažįstame? Edukacinės pamokėlės metu pakalbėsime apie bendravimą su internetiniais draugais bei apie elektronines patyčias.

Vasario 12 d. – Pasikartokime!
Paskutiniosios pamokėlės metu dar kartą pasikartosime Saugesnio interneto savaitės metu išmoktas saugesnio elgesio internete.

Renginys bibliotekininkams

Vasario 9 d. 13 val. kviečiame dalyvauti virtualiame Saugesnio interneto savaitės edukaciniame renginyje bibliotekininkams „Išmani biblioteka – erdvė kurti ir augti”.

Nuotoliniai mokymai „Saugus darbas internete“

Vasario 11 d. 10 val. kviečiame prisijungti į nuotolinius mokymus „Saugus darbas internete“, kurie bus vykdomi ZOOM platformoje.

Mokymų metu:

  • išmoksite, kaip saugiau naršyti internete ir naudotis e. paslaugomis;
  • suprasite, kaip tinkamai apsaugoti asmens duomenis, tapatybę;
  • sužinosite apie saugų elgesį socialiniuose tinkluose ir privatumo nustatymus;
  • sužinosite apie kompiuterių ir išmaniųjų įrenginių saugumą ir kaip elgtis įvykus įvairiems skaitmeniniams incidentams;
  • išgirsite kitų naudingų rekomendacijų, kaip būti saugesniems skaitmeniniame pasaulyje.

Mokymų trukmė – 2 val. Reikia turėti kompiuterinio raštingumo pradmenis.
Mokymosi priemonės: kompiuteris, internetas, el. paštas.

Registruokitės el. paštu jolanta.gorskiene@pavb.lt iki vasario 10 d. ir prisijungimo nuorodą atsiųsime el. paštu mokymų dieną.
Kviečiame mokytis!

Savarankiško mokymosi medžiaga

Siūlome mokytis savarankiškai ir daugiau sužinoti apie saugesnį elgesį internete.

Asmens duomenų apsauga

Grėsmės internete – kaip jų išvengti?

Etiško bendravimo principai internete

Apsipirkite internetu: greitai ir saugiai

Informuojame, kad renginių metu visuomenės informavimo tikslu gali būti fotografuojama ir filmuojama, todėl Jūs galite būti matomi nuotraukose ir vaizdo įrašuose. Renginių nuotraukos ir vaizdo įrašai gali būti skelbiami renginio organizatorių interneto svetainėse ir socialinių tinklų paskyrose bei platinami įvairiose žiniasklaidos priemonėse.