Biblioterapinės knygos – vaistai sielai

Biblioterapija

Apie gydančią knygos galią žinojo dar senovės graikai, virš Tėbų bibliotekos durų išraižę žodžius ,,Sielos namų vaistinė“. 1916 m. JAV ligoninių bibliotekų asociacija pasiūlė biblioterapijos terminą. „Biblion“ graikų kalba reiškia „knyga“, o „therapia“ – „gydymas“. Knygų terapija ypač išpopuliarėjo pirmojo ir antrojo pasaulinių karų metu, kai buvo pastebėta, kad specialios literatūros skaitymas padeda veiksmingai spręsti psichologines karių traumas. 

Šiuolaikinis žmogus susiduria su begale sunkumų. Žmones kamuoja santykių problemos, pyktis, menka savivertė, baimė, nerimas, depresija, gyvenimo prasmės paieškos ir kt. Kartais laiku į rankas patekusi išminties kupina knyga tampa raktu, padedančiu atrakinti duris į  gyvenimo džiaugsmą. 

Bibliotekos abonemente parengėme gausią biblioterapinių knygų lentyną ir jūsų patogumui suskirstėme leidinius pagal tematiką. Pristatome atrinktas knygas ir tikimės, kad rasite tai, ko ieško jūsų siela. 

Santykių problemos

Robin Norwood. Moterys, kurios myli per stipriai. Kai trokštate ir viliatės, jog jis pasikeis. Vaga, 2016

Ar įmanoma mylėti per stipriai? Pasirodo taip! Psichologė Robin Norwood (Robin Norvud), konsultuodama priklausomybių turinčias moteris, atpažino tam tikromis mintimis bei elgesiu išreikštą sindromą, kurį knygoje vadina „per didele meile“. Autorė nagrinėja šio fenomeno kilmę, vystymąsi ir žalingas jo pasekmes moterų psichinei sveikatai.

Daugybė moterų vis įklimpsta į nelaimingus ir destruktyvius santykius, o tada verčiasi per galvą, kad juos pataisytų. Knygoje per realių atvejų apžvalgą nagrinėjama, kokią stiprią priklausomybę ir psichinę destrukciją sukelia tokie pasmerkti ryšiai. Knyga supurto ir priverčia atsitokėti moteris, pažinusias save pateiktose istorijose. Iškyla klausimas, ar bet kokia kaina vaikytis meilės yra svarbiau nei jaustis laimingai…

Psichologės knyga parašyta aiškia ir suprantama kalba, taip pat pateikiama labai konkreti programa, kaip išsikapstyti iš per didelės meilės ligos. Knygą pravartu perskaityti ne tik santykiuose laimės nerandančioms moterims, bet ir psichoterapijos specialistams.  

John Mordechai Gottam. Septynios darnios santuokos taisyklės. JAV žymiausio santykių eksperto praktinis vadovas. Žmogaus studijų centras, 2016

Mark Gungor. Per juokus į geresnę santuoką. Gyvenimo, meilės ir santuokos paslaptys. Alma littera, 2018

Thomas D’Ansembourg. Liaukitės būti malonūs, būkite savimi! Kaip būti su kitais išliekant savimi. Versus aureus, 2007

Gary D. Chapman. Santykių keliai ir klystkeliai. Kaip išsaugoti santykius? Alma littera, 2016

Giacomo Dacquino. Baimė mylėti. Kaip įveikti emocines nesėkmes ir kaip jų išvengti. Katalikų pasaulis, 2003

Jim Dincalci. Atleidimo galia. Kaip išvaduoti širdį ir protą iš neigiamų emocijų. Alma littera, 2013

Pyktis

Pykčio šokis

Harriet Lerner. Pykčio šokis. Kaip pakeisti santykius su artimiausiais žmonėmis. Alma littera, 2018

Klasika tapusi garsios psichoterapeutės Harriet Lerner (Hariet Lerner) knyga „Pykčio šokis“ pakeitė milijonų žmonių gyvenimus visame pasaulyje ir padėjo daugybei moterų bei vyrų naujai pažvelgti į tarpusavio santykius.

Knygos autorė sako, kad turime įsiklausyti į savo pyktį, užuot stengęsi jį užgniaužti kaip blogą emociją. Mūsų kultūroje pyktis ir jo reiškimas dažnai smerkiamas, ypač jei pyksta mergaitės ar moterys. Pastarosios mokomos susilaikyti ir tarsi „nuryti“ savo jaučiamą pyktį, neigti, kad jis egzistuoja. Toks emocijos slėpimas arba jos išliejimas neadekvačiais būdais žaloja moterų psichiką ir verčia jas jaustis bejėgėms.

Jei iki šiol tikėjote, kad turime rinktis – išsaugoti santykius ar išlikti savimi, ši knyga pakeis jūsų požiūrį. Pyktis gali tapti konstruktyvia jėga, padėti suprasti save ir pakeisti elgesį, tik reikia išmokti jį „prisijaukinti“. Jei pyktis yra šokis, turime išmokti šio šokio žingsnelius…

Albert Ellis. Kad pyktis tavęs nevaldytų! Dajalita, 2005

Dawn Huebner. Ką daryti, kai pyksti. Vadovas vaikams, norintiems suvaldyti pyktį. Žmogaus studijų centras, 2017

Menka savivertė

Netobuli laisvi ir laimingi

Christophe André. Netobuli, laisvi ir laimingi. Savivertės pratybos. Tyto alba, 2014

Savivertė – vienas svarbiausių veiksnių, lemiančių žmogaus elgseną ir santykį su pasauliu. Nuo jos dažnai priklauso mūsų savijauta ir gyvenimo kokybė. Anot knygos autoriaus, žemos savivertės žmonės atidėlioja svarbius sprendimus, bijodami nesėkmės. Tai trukdo mėgautis pilnaverčiu gyvenimu ir siekti užsibrėžtų tikslų. Stresas, įtampa, pašliję santykiai su šeima ir aplinkiniais tampa skaudžiais nerealizuotų ambicijų padariniais.

Didelė psichiatro darbo patirtis leidžia knygos autoriui nuosekliai ir atvirai kalbėti apie tai, kaip išgyti nuo liguisto potraukio rūpintis, kokį įspūdį paliekame kitiems. „Netobuli, laisvi ir laimingi“ – tai formulė, kuri padės nebijoti būti atstumtam ir neabejoti dėl savo pasirinkimų.

Prancūzų psichiatras ir psichoterapeutas Christophe André (Kristofas Andrė) yra vienas pirmųjų specialistų psichoterapijoje ėmęs taikyti meditaciją. Jo holistinis požiūris ir įtaigios knygos susilaukė didžiulio populiarumo visame pasaulyje.

Melanie J. V. Fennell. Įveikite menką savigarbą. Vaga, 2014

Sheenah Hankin. Pasitikėk savimi! Dajalita, 2005

Claire A. B. Freeland. Ką daryti, kai bijai suklysti. Vadovas vaikams, norintiems įveikti perfekcionizmą. Žmogaus studijų centras, 2017

Prasmės paieškos

Žmogus ieško prasmės

Viktor Emil Frankl. Žmogus ieško prasmės. Katalikų pasaulio leidiniai, 2020

„Kokia gyvenimo prasmė?“ – anksčiau ar vėliau susimąsto kone kiekvienas. Šis egzistencinis klausimas tapo vadinamosios trečiosios Vienos psichoterapijos mokyklos kūrėjo, austrų neurologo ir psichiatro Viktoro Emilio Franklio gyvenimo ir kūrybos šerdimi. Jis pasiūlė vieną pirmųjų egzistencinių psichoterapinių sistemų, šalia kūniškojo ir psichinio iškėlęs dvasinio matmens svarbą pilnaverčiam žmogaus gyvenimui ir ypač sveikatai.

Knygą „Žmogus ieško prasmės“ sudaro dvi dalys. Pirmoji – tai psichologo išgyvenimai fašistinėse koncentracijos stovyklose. Akimirksniu įtraukiantis pasakojimas tarsi atsako į klausimą, kaip žmogus gali ištverti tokiomis, rodos, nepakeliamomis sąlygomis. Antroje dalyje autorius apžvelgia savo pažiūras į psichoterapiją ir bando atsakyti į klausimą, kas gali žmogui padėti ištverti kasdienybę, kai ši ima rodytis beprasmė.

„Gyvenimas yra besąlygiškai prasmingas“ – tvirtina autorius ir primena, kad tik nuo mūsų priklauso, rasime prasmę gyventi, ar ne.

Antradieniai su Moriu

Mitch Albom. Antradieniai su Moriu. Trigrama, 2001

Knygos autorius Mitch Albom (Mičas Albomas) su savo koledžo laikų profesoriumi Moriu Švarcu nesimatė šešiolika metų. Anais laikais Moris buvo vienas iš tų, kurie jaunajam studentui Mičui padėjo orientuotis gyvenime, skatino jo paieškas ir dalijosi patyrimu.

Baigus koledžą ryšys su senuoju profesoriumi nutrūko. Gyvenimas tapo skubus, įtemptas ir užimtas. Svajonės priblėso, o pasaulis ėmė atrodyti svetimas ir atšiaurus.

Ir štai jie vėl susitinka. Deja, pokalbiams apie tai, kaip gyventi, laiko liko nedaug – profesorius serga mirtina liga.

Antoine de Saint-Exupéry. Mažasis princas. Nieko rimto, 2019

Bruno Ferrero. Ar ten aukštai kas nors yra? Trumpi pasakojimai sielai. Katalikų pasaulio leidiniai, 2008

Laurent Gounelle. Dievas visada keliauja incognito. Alma littera, 2017

John P. Strelecky. Kavinė pasaulio pakrašty. Romanas. Tyto alba, 2016

Netektis

Sniego sesė

Maja Lunde. Sniego sesė. Kalėdų istorija. Tyto alba, 2019

Per Kūčias Julianui sueis dešimt, tačiau berniukas nesidžiaugia. Anksčiau žiemos šventė buvo nuostabiausias metų laikas – išpuošti namai kvepėjo imbieriniais sausainiais, ant eglutės žibėjo žvakutės ir skambėjo Kalėdų giesmės. Tačiau šiemet švenčių laukimą pakeitė liūdesys.

Tėtis ir mama atrodo kaip nesavi. Jie gedi vasarą mirusios vyresniosios Juliano sesers Junės. Atrodo, kad šiemet Kalėdos rūpi tik jam vienam. Tačiau netikėtai berniukas susipažįsta su raudonplauke Hedviga. Linksmuolė gali valandų valandas kalbėti neužsičiaupdama ir tiesiog dievina Kalėdas. Jos čiauškėjimas ir draugystė grąžina Julijanui šventės laukimo džiaugsmą.

Tačiau Hedviga jam pasakoja ne viską. Kas tas paslaptingas niūrus senis, besisukiojantis aplink jos namus? Kodėl ji nenori apie jį kalbėti? Kuo daugiau paslapčių, tuo mažiau laiko iki Kalėdų. Julijanas pasiryžęs padaryti viską, kad paguostų savo tėvus, o į namus vėl sugrįžtų Kalėdų džiaugsmas!

Kai sielvartauja vaikai

John W. James. Kai sielvartauja vaikai. Suaugusiesiems, kad jie išmoktų padėti vaikams lengviau išgyventi artimųjų mirtį, tėvų skyrybas, augintinio netektį, persikraustymą ir kitas permainas. Tyto alba, 2007

Tai knyga skirta suaugusiesiems, kurie nori padėti vaikams lengviau išgyventi šių gyvenimą sukrėtusius įvykius.

Sielvartą vaikui gali sukelti daugybė įvykių, pradedant giminaičio mirtimi ar tėvų skyrybomis ir baigiant kasdieniškesniais dalykais, tokiais kaip persikraustymas ar prarastas mėgstamas daiktas. Kad ir menkas mūsų akimis būtų sielvartas ar jį sukėlusi priežastis, svarbu suprasti, kad vaikas kenčia ir mokėti jam padėti. Šioje turiningoje knygoje išsakomos mintys padės atrasti kelią į vaiko širdį tuomet, kai jam yra sunku, o suaugusieji pristinga žodžių.

 „Prašome neturėti iliuzijų, kad nuo vaikų galite ką nors nuslėpti. Netgi nesuprasdami, kas vyksta, vaikai jaučia, kad kažkas yra negerai.“ – teigia autoriai dar kartą primindami, kaip svarbu rūpintis sveiku emociniu klimatu šeimoje.

Lina Cirtautienė. Žaidžiu jausmus: liūdesys netekties aspektu. Metodinis leidinys. Print easy, 2016

Patrick Ness. Septynios minutės po vidurnakčio. Apysaka. Nieko rimto, 2016

Netektys. Sudarė Kristina Ona Polukordienė, Aušra Kazlauskaitė, Paulius Skruibis, Raminta Aleliūnaitė, Marija Bagdonienė. Heksagrama, 2005

Dorothy F. Edgerton. Eiki ramybėje. Vadovas kenčiantiems netekties skausmą. Katalikų pasaulis, 2000

Ona Kristina Polukordienė. Netekčių psichologija. Panevėžio spaustuvė, 2008

Mykolas Majauskas. Be pavadinimo. Nusižudžiusiųjų artimųjų istorijos. Alma littera, 2017 

Jay Asher. Trylika priežasčių kodėl. Romanas. Alma littera, 2015

Inger Anneberg. Sielvartas po savižudybės. Knyga tiems, kuriuos paliko. Tyto alba, 2006

Smurtas

Toksiški tėvai

Susan Forward. Toksiški tėvai. Kaip atsikratyti skaudžios patirties ir susigrąžinti savo gyvenimą. Vaga, 2020

Augti su toksiškais tėvais yra traumuojanti patirtis ne tik vaikystėje – patirtos skriaudos ir manipuliacijos žlugdo net ir suaugus. Knygoje mokslininkė ir psichologė Susan Forward (Siuzan Forvard) išsamiai analizuoja tikras žmonių, augusių su toksiškais tėvais, istorijas. Ji pataria, kaip padėti sau išsilaisvinti iš nusistovėjusių elgesio modelių ir beviltiškų santykių su tėvais bei atrasti naują pasaulį, kuriame galėtumėte pasitikėti savimi, pajusti vidinę stiprybę ir emocinę nepriklausomybę.

Jeigu ir dabar tėvai elgiasi su jumis kaip su vaiku, jeigu patiriate stiprias emocines ar net fizines reakcijas po to, kai praleidžiate šiek tiek laiko su tėvais, jeigu pastarieji jus kontroliuoja grasinimais ir kaltės jausmu, jeigu nepaisant visko, ką darote, vis tiek jaučiate, kad tėvams neįtiksite, vadinasi, ši knyga kaip tik jums!

Mergaitė

Torey L. Hayden. Mergaitė. Jotema, 2010

Ar patirtos traumos apsprendžia mūsų tolimesnį likimą? Ar įmanoma išgydyti, rodos, neatitaisomai sužalotą sielą? Pasmerkti, nurašyti į visuomenės pakraščius ar pamatyti, išgirsti ir ištiesti mylinčią pagalbos ranką? Knygos „Mergaitė“ autorė ieško atsakymų į šiuos sudėtingus klausimus ir kviečia skaitytojus į širdį atveriančią kelionę.  

Tai istorija apie šešiametę Šeilą, motinos paliktą greitkelio pakelėje, engiamą alkoholiko tėvo. Visų laikyta amžiams prarastu vaiku, ji patenka jautrios mokytojos globon. Mergaitė su mokytoja leidžiasi į nuostabią kelionę po meilės kupiną pasaulį, kuriame atsiskleidžia tikroji Šeilos prigimtis ir neeiliniai jos sugebėjimai. Knygoje išryškėja, kaip žmogiškas, nuoširdus rūpestis gali pakeisti net labiausiai traumuotą žmogų.

Caroline Bréhat. Aš mylėjau manipuliuotoją. Tyto alba, 2012

Jodee Blanco. Prašau, liaukitės iš manęs tyčiotis… Įkvepianti vienos moters istorija. Vaga, 2013

Depresija

Depresija ir kūnas

Alexander Lowen. Depresija ir kūnas. Veiksmų planas. Liūtai ne avys, 2019

Dr. Alexander Lowen (Aleksandras Lovenas) teigia, kad depresijos apimtas žmogus praranda ryšį ne tik su išorine, bet ir su savo kūno realybe. Juk ši visuomenėje sparčiai plintanti liga dažnai uždaro žmones tarsi vienutėje ir neleidžia net pakilti iš lovos.

Šioje įkvepiančioje, novatoriškoje knygoje tyrinėjamos kultūrinės ir psichologinės depresijos priežastys. Ieškoma būdų, kaip galime įveikti šią ligą, atkūrę ryšį su savo kūnu ir mokydamiesi atpažinti fizinę savo emocijų išraišką.

Turėdamas milžinišką darbo su depresija sergančiais pacientais patirtį, autorius pateikia paprastų, bet nepaprastai efektyvių pratimų kompleksą, kurie padės pažadinti įgimtą energiją, išreikšti meilę ir savąjį unikalumą, atgaivinti dvasingumą ir tikėjimą gyvenimu.

Geros nuotaikos vadovas

David D. Burns. Geros nuotaikos vadovas. Nauja emocijų terapija. Žmogaus studijų centras, 2013

Ši knyga – tai praktiškas vadovas, išsamiai paaiškinantis liūdesio, nerimo, neveiklumo ir perfekcionizmo priežastis. Knygos terapinis poveikis yra netgi įrodytas klinikiniais tyrimais.

Anot autoriaus, depresija atsiranda dėl dažnai nelogiško pesimistinio požiūrio, kuris sukelia neigiamus jausmus. Mūsų galvoje nuolat blyksi begalė minčių, kurių dažnai net nepastebime, bet klusniai leidžiamės jų sukeltų emocijų kalneliais. Jei išmoktume atpažinti šias greitas, automatines mintis ir jas pakeistume, taptume savo jausmų šeimininkais.

O ką daryti jei depresija tarsi paralyžiuoja valią ir žmogus atidėlioja pastangų reikalaujančius pokyčius? Knygoje pateikiami veiksmingi būdai susigrąžinti motyvaciją. Daug dėmesio skiriama pykčio, kaltės, priklausomybių įveikimui.

Arline B. Curtiss. Smegenų jungiklis. Kelias iš depresijos. Vaga, 2015

Dennis Greenberger. Nuotaika paklūsta protui. Keiskite jauseną keisdami mąstyseną. VU Specialiosios psichologijos laboratorija, 2000

Jesse H. Wright. Penki depresijos gydymo raktai. Kaip įveikti depresiją ir atgauti gyvenimo džiaugsmą. Dajalita, 2007

Marius Repšys. Šokis su tamsa. Atvirai apie gyvenimo išbandymus ir kaip juos įveikti. Alma littera, 2018

Matt Haig. Kodėl verta gyventi. Sofoklis, 2017

Nerimas ir stresas

Kaip įveikti baimę, nerimą ir stresą

Taylor Clark. Kaip įveikti nerimą, baimę ir stresą. Sofoklis, 2015

Ar ne ironiška, kad gyvendami moderniame, industriniame technologijų pasaulyje, kuriame mums vis mažiau kyla rimtų išlikimo pavojų, kasmet jaudinamės vis labiau? Kodėl vis daugiau žmonių išgyvena nerimo ar net panikos priepuolius kai realios išorinės grėsmės niekur nematyti? 

Gal tai nulemta ar paveldėta, kad vieni turi kone geležinius nervus, o kiti dreba iš baimės net menkiausio iššūkio akivaizdoje?

Pasitelkdamas naujausių tyrimų duomenis apie baimės neurologiją, knygos autorius atskleidžia paslaptį, kodėl vieni lemiamais momentais suklesti, o kiti gėdingai užsikerta. Ir tikrai ne dėl to, kad jiems būtų svetimas baimės jausmas. Priešingai – jie jį išnaudoja. Knygoje atskleidžiama, kaip baimę, nerimą ir stresą paversti naudingu sąjungininku pakeliui į sėkmę ir pasitikėjimą.

Albert  Ellis. Kaip nepasiduoti nerimui ir jį kontroliuoti. Dajalita, 2006

Holly Hazlett-Stevens. Moterys, kurios nerimauja per stipriai. Kaip nustoti jaudintis ir nerimauti, kad nesugriautumėte savo gyvenimo. Vaga, 2013

Christopher K. Germer. Sąmoningas kelias į užuojautą sau. Kaip išsivaduoti nuo žalingų minčių ir emocijų. Sofoklis, 2018

James Borg. Minties galia. Pakeiskite mąstymą, pakeisite gyvenimą. Tyto alba, 2012

Russ Harris. Laimės spąstai. Nustokite kovoti, pradėkite gyventi. Tyto alba, 2014

Dawn Huebner. Ką daryti, kai jaudiniesi per stipriai. Vadovas vaikams, norintiems įveikti nerimą. Žmogaus studijų centras, 2017

Thomas Prünte. Su stresu galima sutarti. Kaip atgauti ramybę ir gyvenimo džiaugsmą. Vaga, 2007

Šias knygas taip pat galite užsakyti bibliotekos telefonu (8 45) 46 54 97 arba el. paštu abonementas@pavb.lt

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *