„Let’s Talk“ entuziastus vienija ne tik meilė anglų kalbai

Let's talk klubas

Apie galimybę jaukioje aplinkoje ir įkvepiančioje bei padrąsinančioje vienminčių draugijoje tobulinti savo anglų kalbos kalbėjimo įgūdžius šiuo metu jau žino nemažai panevėžiečių. 2018 m. lapkričio 14 d. Gabrielės Petkevičaitės-Bitės viešojoje bibliotekoje įkurtas angliškų pašnekesių klubas „Let’s Talk“ jau atšventė savo antrąjį gimtadienį ir toliau sėkmingai gyvuoja suburdamas anglų kalbos entuziastus ne tik gyviems pašnekesiams bibliotekoje, bet ir susitikimams virtualioje erdvėje. 

Biblioteka dar visai neseniai pasigesdavo vidutinio amžiaus lankytojų, nes atrodė, kad jiems dėl intensyvios darbotvarkės nelabai tinka renginių, edukacijų ir klubų užsiėmimų laikas – juk dažnas miestietis po darbo skuba namo. O galbūt reikėjo tokios veiklos, kuri suburtų būtent žingeidžius, norinčius tobulėti, aktyvius žmones, kuriems kalbų mokėjimas – ir pomėgis, ir būtinybė. 

Klubas veikia net karantino metu

Virtualus let's talk

Tradiciškai trečiadieniais į biblioteką anglų kalbos entuziastus sukviesdavęs klubas nuo 2020 m. kovo mėnesio veikia ir virtualiai. Dėl karantino ribojimų kontaktiniai susitikimai praėjusį pavasarį nevyko, o 2020 m. birželio mėn. atsiradus galimybei juos atnaujinti, virtualūs užsiėmimai liko kaip alternatyva. Nemaža dalis klubo entuziastų mielai ateidavo ir į biblioteką, ir dalyvaudavo nuotoliniuose užsiėmimuose ZOOM platformoje. Nuotolinių sesijų idėja sėkmingai prigijo ir, nors niekas negali pakeisti gyvo bendravimo, šiuo metu, kai gyvas žmonių ryšys ribojamas karantino, klubo nariai itin vertina galimybę susitikti nuotoliniuose užsiėmimuose. Pasak klubą nuo pat jo susikūrimo lankančios Vilmos, šiuo metu „Let’s Talk“ susitikimuose socializacija lygiai tiek pat svarbi, kiek ir šnekamosios anglų kalbos įgūdžių lavinimas.  Šiandien virtualūs susitikimai vyksta mažose (5–7 žmonių) grupėse, keturiskart per savaitę.

Klubo narė Jūratė teigia, kad nuotoliniai klubo užsiėmimai – puiki galimybė susitikti su žmonėmis, nes, užsitęsus pandemijai, žmonės labai pasiilgo gyvų pokalbių. „Kaskart malonu matyti draugiškus veidus, šypsenas, dalyvauti įdomiuose pokalbiuose, jausti, jog realizuoji save ir puikiai leidi laiką“, – sako Jūratė. Jai pritaria Vydmantas, kuris mano, kad klube smagu ne tik kalbėtis ir girdėti anglišką šneką, bet ir gera jausti, jog žmonės ne atitolsta, bet kaip tik tampa vieni kitiems artimesniais pandemijos metu. „Be mūsų klubo šiuo nelengvu metu jausčiausi vienišesnis. Labai vertinu draugų nuoširdumą dalijantis savo požiūriais į įvairius dalykus. Esu tikras, kad virtualūs susitikimai tik dar labiau sustiprins mūsų bičiulystę ir gyvi susitikimai (kai tik jie vėl bus įmanomi) mums atneš daug džiaugsmo“, – sako Vydmantas. 

Klubas tampa bičiulių ratu

Tiek gyvi, tiek virtualūs susitikimai klubo nariams padėjo geriau vieniems kitus pažinti. „Let’s Talk“ nariai negaili gražių žodžių savo bendraminčiams. Klubo narė Vida džiaugiasi čia sutikusi daug geranoriškų, įdomių, tolerantiškų žmonių. „Gera atmosfera pozityviai nuteikia, ne veltui po susitikimų bibliotekoje su klubo bičiuliais dar nenorėdavome išsiskirti ir neretai angliškus pašnekesius pratęsdavome prie kavos ar arbatos puodelio kurioje nors jaukioje kavinukėje“, –prisimena Vida. 

Let's talk po užsiėmimo

Net ir sudėtingu pasaulį užklupusios pandemijos laikotarpiu „Let’s Talk“ nariai itin draugiškai bendravo ir netgi kūrė klubo tradicijas. 2020-ųjų vasarą, kai socializacijos ribojimai nebuvo tokie griežti, klubo susitikimai vykdavo ne tik bibliotekoje, bet ir atvirose miesto kavinių terasose, džiaugiantis vienminčių draugija ir kartu mėgaujantis puikiu vasaros oru. Į angliškus pokalbius dalyviai buvo įtraukiami pasitelkiant įvairias užsiėmimo formas – žaidimus, diskusijas, viktorinas. Keletą klubo diskusijų išradingai ir kūrybingai moderavo ir patys klubo nariai. Vasaros atostogų metu virtualius klubo susitikimus atrado ne tik panevėžiečiai, bet ir keletas kitų Lietuvos miestų gyventojų. 

Susitikimai praturtina ir profesinį ir asmeninį gyvenimą

„Let’s Talk“ pokalbiuose paliečiamos pačios įvairiausios temos – nuo pasaulio ir šalies aktualijų iki psichologinių, socialinių ir net filosofinių dalykų. Galima drąsiai teigti, jog žmones į šį klubą traukia ne tik noras kalbėti angliškai, bet ir įdomios asmeninės patirtys, kuriomis klubo nariai dalijasi diskusijų metu. Kiekvienas dalyvis – tarsi unikali knyga, kurios kiekvienas puslapis užpildytas įdomiais faktais, išgyvenimais, linksmais nutikimais, tad susitikus įdomu bei smagu šias patirtis iškomunikuoti angliškai! 

Vos prieš mėnesį klubo nare tapusi Sandra sako net nesitikėjusi, kad jai čia taip patiks. „Vertinga tai, jog mūsų mieste yra tokia galimybė tobulinti savo anglų kalbos įgūdžius nemokamai. Mane itin žavi, jog klubo veikloje aktyviai dalyvauja žmonės, kurie jau turi ir anūkų. Neįtikėtina su kokiu užsidegimu jie nori mokytis! Esu labai laiminga, kad įsijungiau į klubo veiklą“, – džiaugiasi Sandra. Jai pritaria ir klubo veikloje nuo pat jo susikūrimo dalyvaujanti Regina. „Linkiu, jog šis klubas ilgai klestėtų“, – sako ji. 

Klubo nariai nėra anglų kalbos mokymosi pradedantieji, o „Let‘s Talk“ klubas – ne anglų kalbos pamokos. Čia renkasi žmonės, kurie anglų kalbos mokėsi mokykloje, universitete ar lankė kursus. Visų jų tikslas – įgyti daugiau pasitikėjimo kalbant užsienio kalba, atgaivinti primirštą anglų kalbos žodyną, ir, žinoma, patobulėti. „Klubo dėka įgyju daugiau pasitikėjimo, kassavaitinė praktika leidžia man jaustis drąsiau tose situacijose, kai turiu kalbėti angliškai“, – atvirauja klubo narys Gintautas. Jo mintį pratęsia Jolanta, kuri džiaugiasi galinti savo šnekamosios kalbos įgūdžius tobulinti klube, nes tai jos vienintelė proga kalbėti angliškai kasdienybėje. Jolanta nekantriai laukia naujų kelionių, kurių metu norėtų ne tik daug pamatyti, bet ir pasitikrinti, kiek sustiprėjo jos kalbėjimo įgūdžiai.

Neretam klubo nariui anglų kalbos prireikia ir darbe. „Savo profesinėje aplinkoje naudoju gan siaurą anglų kalbos žodyną, tad džiaugiuosi, jog klube bendraujame įvairiausiomis temomis, mano žodynas plečiasi, jaučiu, kad imu kalbėti sklandžiau ir, be kita ko, įdomiai leidžiu laiką su puikiais žmonėmis“, – sako kaip tik karantino metu klubo veikla susidomėjęs Rytis.

Kai daug kas šiandieniniame pasaulyje nenuspėjama ir trapu, kai net artimausios ateities planus neretai koreguoja nauji karantino sugriežtinimai, „Let‘s Talk“ nariai džiaugiasi, kad klubo susitikimai niekada nebuvo nutrūkę. Žinoma, virtualūs susitikimai turi trūkumų – niekas negali pakeisti gyvų pokalbių bibliotekoje, be to, klubo nariai šiuo metu negali susirinkti visi kartu, nes užsiėmimai vyksta mažose grupėse. Bet anglų kalbos entuziastai ir čia įžvelgia pozityvių dalykų – klubo nariai Rimantas ir Dalia sako, kad nuotoliniuose užsiėmimuose kiekvienam dalyviui tenka daugiau laiko kalbėti, reikalinga greita reakcija, nes tenka kalbėti be pasiruošimo, o tai – geriausia šnekamosios kalbos tobulinimo praktika. 

Kiekvienas priimamas šiltai

Anglakalbiui Byronui klubo susitikimai įdomūs ne dėl kalbos įgūdžių lavinimo, juk tai – jo gimtoji kalba. Klubo nariai „Let‘s Talk“ neįsivaizduoja be Byrono – puikaus bičiulio, neįkainojamo pagalbininko, konsultanto. Byronas teigia, kad pandemija labai apribojo žmonių judėjimą, bet nesutramdė noro susitikti, bendrauti ir ištrūkti iš izoliuoto mini pasaulio. Bibliotekos dėka klubo nariai galėjo ne tik ir toliau jausti tarpusavio ryšį, bet ir stiprinti jį virtualių susitikimų  metu. Pasak Artūro, kuris „Let‘s Talk“ veikloje aktyviai dalyvauja nuo pat klubo susikūrimo, puiku komunikuoti angliškai, tačiau svarbu ne žodžiai, o draugų veidai. 

Neseniai klubo veikla susidomėjusi ir nuotoliuose užsiėmimuose aktyviai dalyvaujanti Henrika teigia, jog ši veikla labai stiprina artimą ir šiltą bibliotekos bei jos lankytojo ryšį. „Anksčiau į biblioteką ateidavau tik knygų ir retkarčiais pasiklausyti įdomios paskaitos. Dabar jaučiuosi taip, lyg biblioteka pati būtų atėjusi į mano namus“, – sako „Let‘s Talk“ klubo entuziastė. 

Jeigu ir jūs norite prisijungti prie klubo „Let‘s Talk“ veiklos, visą reikiamą informaciją rasite čia.