Virtualus knygos „Paulius Širvys. Palik tik dainą man: eilėraščiai, atsiminimai, dienoraščiai, laiškai“ pristatymas

Vaizdas be pavadinimo
Data:2020-12-07
Laikas:14:00
Vieta:Nuotolinis renginys

Gruodžio 7 d. 14 val. kviečiame į virtualų knygos „Paulius Širvys. Palik tik dainą man: eilėraščiai, atsiminimai, dienoraščiai, laiškai“ pristatymą. Dalyvaus knygos sudarytojas Alfonsas Pakėnas, poeto eiles skaitys aktorius Albinas Kėleris. Renginys skirtas legendinio poeto Pauliaus Širvio 100-mečiui.

Tiesioginė transliacija bibliotekos „YouTube“ kanale, vėliau čia galėsite matyti renginio įrašą.

„Pauliaus Širvio kūryba praėjo visus laiko išbandymus. Jo eilėraščiams jau aibė metų, bet jie nepaseno. Sugeba jaudinti skaitytoją – jauną ir pagyvenusį, moterį ir vyrą. Jo lyrika tokia pat gyvybinga, pilna tyros aistros ir gyvos meilės, meno energijos. Tikiu, kad ir kitą šimtmetį Pauliaus Širvio kūryba veiks skaitančius kaip jaunas vynas. Tad saugokime ir mylėkime mūsų poezijos unikumą ir būkime jo eilėraščiams naujais vynmaišiais. Nes jauno vyno į senus vynmaišius niekas nepila“, – teigia knygos sudarytojas Alfonsas Pakėnas.

Knyga „Paulius Širvys. Palik tik dainą man: eilėraščiai, atsiminimai, dienoraščiai, laiškai“ svari ne tik dėl savo apimties (528 psl.), bet ir dėl savo turinio. Tiesiog neįtikėtina, kad tokį solidų leidinį A. Pakėnas išleido savo lėšomis. Šią rinktinę sudarytojas dedikavo Poeto 100-ajam gimtadieniui.

Knygoje pateikiama visa legendinio poeto Pauliaus Širvio poetinė kūryba, išskyrus eilėraščius vaikams ir poemą „Pelkė“.  Taip pat kitų tautų poetų kūrybos vertimai. Įdomu, kad šioje knygoje rasime ir niekur nespausdintų poeto  eilėraščių.

Skyriuje „Vėjuotas poeto gyvenimas“ skaitytojas ras tėviškės žmonių, jaunystės bičiulių prisiminimų, surinktų literatūrinių ekspedicijų poeto tėviškėje metu. Labai įdomūs ir tėviškės žmonių atsiminimai, surinkti Vilniaus universiteto studentų 1980 metų literatūrinėje ekspedicijoje, kuriai vadovavo poetas Vladas Braziūnas.

Spausdinami Paulių pažinojusių žurnalistų, rašytojų, bendradarbių atsiminimai, kuriuose spalvingai ir su ypatinga meile pasakojama apie poetą, pažeriama įsimenančių detalių apie ano meto Vilnių, jo gatves, kavines ir nelengvą poeto buitį bei dvasinį gyvenimą.

„Paulius Širvys, gimęs rugsėjo pradžioj, Aukštaitijoj išėjęs „aušrų ir žvaigždžių mokyklą“, jau paauglystėje pažinęs ir supratęs šniokščiančius vėjus, gyvenimo gėlą, ilgesį, ir buvo tas budėtojas, panaktinis su žibintu rankoje, meilės, kurios visi taip trokštame, dainius ir liudytojas. Iš pažiūros niekuo neišsiskiriantis iš kitų, pilkas žmogus. Bet jame kažkas švietė ir traukė žmones prie tos šviesos. Jį mėgo visa Lietuva. Gal ir dėl to, kad nuo jaunystės Paulius buvo džiaugsmingos dvasios, nepaprastos drąsos ir ryžto vyras, visur einantis atlapota krūtine ir atvirom akim, anot jo paties, „visu gyvenimu žaliu“. Nebijojo pasakyti tiesos. Buvo iš tų retų žmonių, kuriems reikia arba visko, arba nieko”, – taip apie savo mylimą poetą rašo A. Pakėnas, į knygą sudėjęs daug savo prisiminimų ir pamąstymų.

Skaitytojui pateikiami poeto dienoraščiai, užrašai, gauti iš žmonos Birutės Širvienės.

Tikras unikumas – visi išlikę Širvio laiškai jo gyvenimo mylimajai Alfonsai Žegliūnaitei. Tai ši mergina įkvėpė poetą parašyti pačią gražiausią meilės lyriką.

Knyga iliustruota retomis P. Širvio fotografijomis,  žymių fotomenininkų Antano Sutkaus ir Romualdo Rakausko sukurtais poeto portretais. Už vertingus rankraščius ir nuotraukas sudarytojas dėkoja Venclovų namams-muziejui.

Renginys iš projekto „Maža žemėlapyje, didi pasaulyje“.
Projektą finansuoja Lietuvos kultūros taryba ir Panevėžio miesto savivaldybė

Lietuvos Respublikos Kultūros taryba Panevezio-miesto-savivaldybe

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *