Susitikime su rašytoju Sigitu Parulskiu – apie kūrybą ir save

parulskis
Data:2020-12-09
Laikas:16:00
Vieta:Nuotolinis renginys

Gruodžio 9 d. 16 val. kviečiame į virtualų pokalbį su poetu, prozininku, literatūros kritiku, dramaturgu, eseistu, vertėju, fotografu, 2004 m. Nacionalinės premijos laureatu Sigitu Parulskiu. Jį kalbins bibliotekos renginių organizatorė Elvyra Pažemeckaitė.

Transliaciją, o vėliau ir vaizdo įrašą galėsite matyti bibliotekos „YouTube“ kanale.

Sigitas Parulskis (g. 1965) – vienas žymiausių šiuolaikinių lietuvių rašytojų. Jis  išleido per 20 knygų: poezijos, prozos, eseistikos, yra parašęs pjesių, iš kurių kelios yra pastatytos Oskaro Koršunovo teatre. Rašytojo kūriniai išversti į 10 kalbų.

Kiekviena S. Parulskio knyga yra reikšmingas įvykis lietuvių literatūroje. S. Parulskio esė rinktinė „Sraigė su beisbolo lazda“ skaitytojų išrinkta geriausia 2007 metų knyga, o už romaną „Tamsa ir partneriai“ rašytojas buvo pripažintas 2012 metų Tolerancijos žmogumi.

Rašytojas yra sakęs, kad džiaugiasi, jog jo darbas sutampa su hobiu, kad jis gali rašyti, kada nori, o ne tada, kada reikia. Kas inspiruoja jo kūrinių atsiradimą? Ar būtinas įkvėpimas, kas jam rūpi kaip rašytojui? Į šiuos klausimus bus ieškoma atsakymų pokalbio metu.

Susitikime bus aptartos ir pastarojo meto knygos „Amžinybė manęs nejaudina“, „Dvigubo dugno keleiviai“ (tekstai ir fotografijos), eilėraščių knyga „Subjektyvi kronika“.

Tie, kurie S. Parulskį skaito ir mėgsta, pripažįsta, kad jo kūryba yra „kietas riešutėlis“. Pasak renginio vedėjos Elvyros Pažemeckaitės, kūrinio „Amžinybė manęs nejaudina“  skaitytojas patiria palaimingą šoką nuo prabangios informacijos, kuri jį „įdarbina“ – jeigu ne studijuoti, tai bent įsiminti iki pažodinio citavimo.  Tuo tarpu knygoje „Dvigubo dugno keleiviai“ rašytojui pavyksta sukurti ypatingos lengvybės įspūdį.

„Savo istorijas šioje knygoje pasakoju dviem būdais, kiekvienas tekstas turi nuotrauką, o nuotrauka – tekstą, jie papildo, pratęsia vienas kitą, ieško bendrumo per asociacijas, užuominas, panašumus ar skirtumus. Tarp vaizdo ir teksto… visada kažkas nutinka tarp vaizdo ir teksto, kažkas nuolat vyksta tarp dabarties ir praeities, dienos ir nakties, tarp lengvabūdžio dangaus ir nuodugnaus dugno, čia nuolat skleidžiasi vaizduotė, ilgesys, ironija, aistra ir melancholija, visa ši mūsų nepakartojama, tragikomiška kelionė – tarp vaizdo ir teksto, tarp patirties ir nebūties, dvigubo dugno sapne”, – taip savo knygą „Dvigubo dugno keleiviai“ pristato pats autorius.

Čia jis – ne tik puikus rašytojas, bet ir geras fotografas, pats pripažinęs, kad šiuo metu fotografavimas jį itin domina. Tai, kad fotografijos tikrai yra geros, pripažįsta ir rašytojo talento gerbėjai. Po šios knygos pasirodymo autorius buvo įvardintas ne tik žodžio, bet ir vaizdo meistru. Knygą pristatantys teigė, kad jis yra meistriškai žaidžiantis žodžiu ir vaizdu žaidėjas, kuris svarbus ne tik Lietuvos, bet ir pasaulinės literatūros kontekste – nes S. Parulskis yra kūrėjas, išeinantis iš vieno laiko, vienos erdvės ar vieno žanro rėmų.

Rašytojas yra sakęs: „Begalinis žmonių noras sužinoti tiesą. Kai smalsumas patenkintas, jiems niekas daugiau nebeįdomu, tiesa jiems tampa bevertė. Žvalgosi kitos istorijos, kitos paslapties, kitų paskalų“. Ir dar: „viskas šiame pasaulyje yra reikšminga. Ypač smulkmenos“.

Apie žmonių smalsumą, kuris kartais įgauna keistas formas, apie tai, kaip smulkmenos padeda sukurti tikroviškumo įspūdį bus kalbama šio renginio metu. Bus diskutuojama kūrybos ir jos įvertinimo klausimais, domimasi jaunimo požiūriu į literatūrą (rašytojas turi nemažą dėstytojo darbo patirtį), naujausiais rašytojo darbais.

Renginys iš bibliotekos projekto „Literatūros ir kino dienos bibliotekoje XI“, skirto populiarinti Valstybės kultūros ir meno premijomis (nacionaline ir vyriausybės) apdovanotų menininkų kūrybą Panevėžio regione.  

Projektą „Literatūros ir kino dienos bibliotekoje XI“ remia Lietuvos kultūros taryba ir Panevėžio miesto savivaldybė.

Lietuvos Respublikos Kultūros taryba Panevezio-miesto-savivaldybe

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *