Seminaras „Kaip padėti sau ir kitam“

doc. dr. Agnė Jurgaitytė-Avižinienė

Š. m. lapkričio 30, gruodžio 2, 4, 8 dienomis Panevėžio regiono bibliotekų specialistai dalyvavo nuotoliniame seminare „Kaip padėti sau ir kitam“. Šis seminaras organizuotas įgyvendinant Kultūros ministerijos priemonę „Aprūpinti bibliotekas socialinės ir informacinės atskirties gyventojų grupėms skirta įranga bei priemonėmis“. Seminarą vedė lektorė, klinikinė psichologė-psichoterapeutė, supervizorė doc. dr. Agnė Jurgaitytė-Avižinienė.

Teorinėje seminaro dalyje dalyviai sužinojo apie Z. Froido psichoanalitinę asmenybės teoriją, biheviorizmo, humanizmo teorijas, psichologijos atsiradimą, žmogaus elgesio psichologiją, žmogaus psichinę sveikatą, suaugusio žmogaus raidą, asmenybės sampratą, žmogaus poreikius, savirealizaciją ir gyvenimo sunkumų psichologiją. Lektorė taip pat pristatė vertingą literatūrą apie psichologinę, emocinę sveikatą ir psichologinę higieną. Akcentavo, kad puoselėjant savo psichologinę sveikatą, būtina užsiimti prevencija, todėl tinkama literatūra ir saviugda padeda kaupti ,,jėgų rezervą“, kuris padeda įveikti psichologinius sunkumus.

Praktinėje seminaro dalyje auditorija diskutavo apie brandžios ir laimingos asmenybės bruožus. Psichologų nuomone, toks žmogus teisingai vertina aplinką, pasižymi tvirtu charakteriu, loginiu mąstymu, lankstumu, gebėjimu prisitaikyti, sugyventi su įvairiais žmonėmis, humoro jausmu. Pasak K. G. Jungo, tik keturiasdešimties metų sulaukęs žmogus tampa visapusiška asmenybe, tačiau laimės jausmas yra individualus kiekvienam žmogui ir greitai besikeičiantis.

Seminare lektorė kalbėjo apie stresą, jo teisingą valdymą ir pristatė būdus, padedančius jį įveikti. Stresas – bendroji kūno reakcija į besikeičiančias situacijas ir kintančią aplinką. Kai žmogų ištinka stresas, organizmas mobilizuojasi ir žmogus negali kontroliuoti būdingų fizinių pojūčių (pasireiškia įtampa raumenyse, pakyla kraujospūdis, temperatūra), todėl svarbu išmokti prie šių pojūčių prisitaikyti. Stresas gali būti teigiamas, neigiamas ir neutralus. Išvengti streso padeda planavimas: išmintingai organizuoti savo dienotvarkę, paisyti saiko, atlikti pareigas laiku, praturtinti kasdienybę naujais patyrimais ir veiklomis. Lektorė pabrėžė, kad žmogaus raida vyksta per krizes ir išgyvenant naujas patirtis. Krizės gali būti skirstomos į šiuos procesus: šoką, pyktį, kulminaciją (bandymas susitaikyti su esama situacija) ir prisitaikymą.

Seminaro pabaigoje dalyviai ir lektorė diskutavo apie konfliktines situacijas, jų sprendimų galimybes, dalinosi konfliktų sprendimo strategijomis ir praktiniais pavyzdžiais, mokėsi atsipalaidavimo-kvėpavimo pratimų siekiant atsipalaiduoti stresinėse situacijose. Kvėpavimo pratimai padeda kontroliuoti paniką, nerimą ir sugrįžti į ramybės būseną.

Įgyvendinant 2020 m. LR kultūros ministerijos priemonę „Aprūpinti bibliotekas socialinės ir informacinės atskirties gyventojų grupėms skirta įranga bei priemonėmis“, Panevėžio apskrities Gabrielės Petkevičaitės-Bitės viešoji biblioteka surengė 7 mokymus ir seminarus Panevėžio regiono bibliotekų specialistams. Šeši kvalifikaciniai renginiai vyko nuotoliniu būdu, vienas buvo organizuotas apskrities bibliotekoje. Mokymų ir seminarų metu buvo apmokyti 252 bibliotekų specialistai.

lrkm-logo