Elektroninės knygos apie medijas ir informaciją

Vaizdas be pavadinimo

Bibliotekos prenumeruojamoje duomenų bazėje MasterFILE Reference eBook Collection (EBSCO Publishing) rasite patikimų mokslinių elektroninių visateksčių leidinių humanitarinių, socialinių, technologijos, fizinių, biomedicinos ir kitų mokslų klausimais. Portale Ibiblioteka yra beveik septyni tūkstančiai leidinių – grožinės bei dalykinės literatūros, kurią skaityti galite nemokamai ir prisijungę prie portalo.

Siūlome daug leidinių, atspindinčių pastarojo laiko aktualijas: apie dezinformacijos ir netikrų naujienų plitimą, apie tai, kaip svarbu išlikti racionaliam ir mokėti kritiškai įvertinti girdimą, skaitomą ir matomą turinį.

Norėdami naudotis MasterFILE Reference eBook Collection duomenų baze, prisijunkite nuotoliniu būdu. Suteikiami slaptažodžiai nutolusiems vartotojams: kreipkitės el. paštu gitana.uzkureliene@pavb.lt dėl prisijungimo. Nurodykite savo vardą, pavardę ir skaitytojo pažymėjimo numerį. Prisijungimo duomenis Jums išsiųsime elektroniniu paštu.

Elektronines knygas iš Ibibliotekos galite pasiskolinti, jei turite LIBIS skaitytojo pažymėjimą. Tereikia prisijungti prie portalo ir skaityti knygas bet kur, kur yra interneto ryšys.
Visą portale esančių elektroninių knygų sąrašą rasite čia.
Kaip užsiregistruoti ir prisijungti į Ibiblioteką.
Kaip užsisakyti ir skaityti knygas per Ibiblioteką.

MasterFILE Reference eBook Collection:
Corinne Tan. Regulating Content on Social Media : Copyright, Terms of Service and Technological Features. UCL Press; 2018.

Kaip socialinės medijos vartotojai įtakoja medijų turinį, ar jie laikosi autorių teisių įstatymų? Tai aktualūs klausimai šiandienos interneto amžiuje ir šioje knygoje rasite atsakymus į šiuos klausimus. Autorė Corinne Tan lygina autorių teisių įstatymų reglamentavimą pasirinktose socialinės žiniasklaidos platformose – „Facebook“, „Pinterest“, „YouTube“, „Twitter“ ir „Wikipedia“ – su kitais reguliavimo veiksniais, tokiais kaip paslaugų teikimo sąlygos ir kiekvienos platformos technologinės savybės.

Knyga skirta pažvelgti į tai, kaip socialinės žiniasklaidos platformos daro įtaką vartotojams ir kaip laikomasi autorių teisių įstatymų.

MasterFILE Reference eBook Collection:
Frey M, Sayad C. Film Criticism in the Digital Age. Rutgers University Press; 2015. Accessed December 15, 2020

Plečiantis skaitmeninei žiniasklaidai ir mažėjant spaudos leidinių, ekspertai apgailestavo dėl „kritikos krizės“ ir apraudojo „kritiko mirtį“.

Gerai apmokami filmų kritikų darbai išgaravo, o tinklaraščiai ir socialinė žiniasklaida suteikė naują prasmę posakiui, kad „visi yra kritikai“, kilo skubių klausimų apie XX a. pirmojo amžiaus kino kritikos statusą ir tikslus. Knygoje dešimt mokslininkų iš viso pasaulio  svarsto, ar esame rimtos kino kritikos išnykimo liudininkai, ar matome jos atgimimo pradžią nauja forma.

Remdamiesi įvairiais atvejų tyrimais ir metodologinėmis perspektyvomis, knygos autoriai randa daugybę kritikos įtakos ženklų, tačiau jie taip pat pateikia stebėtinų pavyzdžių, kaip kritikai – nesvarbu, jie būtų tinklaraštininkai, ar samdomi rašytojai – sugebėjo įsiterpti į dabartinius populiariausius diskursas apie meną ir kultūrą. 

Power Down & Parent Up

MasterFILE Reference eBook Collection:
Holli Kenley, Laurie Zelinger. Power Down & Parent Up!: Cyber Bullying, Screen Dependence & Raising Tech-Healthy Children! Vol 1st edition. Loving Healing Press; 2017. 

Skaitmeninis pasaulis išaugo eksponentiškai, kaip ir laikas, kurį tiek suaugusieji, tiek vaikai praleidžia prie ekranų. Knygoje H. Kenley parodo tėvams bei globėjams veiksmingas strategijas, kaip galime naudotis technologijomis ir užauginti sveikus vaikus.

Kibernetinis vaikų persekiojimas yra auganti problema visame pasaulyje, todėl būtina šviesti ir tėvus, ir vaikus, suteikti kuo daugiau informacijos apie apsaugos instrumentus bei naujas informacines technologijas, galinčias užtikrinti vartotojo saugumą.

Autorė parodo, kaip kovoti su internetinėmis patyčiomis, įgyvendinant glaustą „Tėvų auklėjimo“ metodą su patikrintomis apsaugos ir prevencijos strategijomis.

Pateikiamos aktyvios praktikos, parodomos gairės, kurias galima įtraukti kalbantis su vaikais, pvz.,  apie klaidingą skaitmeninę savivertę.

Šiuolaikinės medijos ir informacija : požeminiai garažai Google karalystėje / Vincas Grigas, Andrius Šuminas, Arūnas Gudinavičius, Modestas Grigaliūnas. – Vilnius : Akademinė leidyba, 2016. – 247 p. 

Su knygoje dėstomomis idėjomis galėtų susipažinti visi norintieji būti sumaniais ir aktyviais informacijos vartotojais. Knyga taip pat gali būti aktuali kaip parankinė priemonė bibliotekininkams bei mokytojams, užsiimančiais medijų ir informacinio raštingumo gebėjimų ugdymu. Galų gale, knyga skiriama tiesiog tiems, kurie informaciją vertina taip pat rimtai, kaip maistą. Filme Super didelis Aš (angl. Super Size Me) parodoma, kas nutiko, kai žmogus visą mėnesį be pertraukos valgė tik greitųjų restoranų maistą. Pasekmės sveikatai buvo liūdnos. Įdomu, kas nutiktų žmogui, kuris ilgą laiką vartotų tik abejotinos kokybės informaciją? Geriausiu atveju būtų galima tikėtis intelektinės dehidratacijos.

Knyga Ibibliotekoje:
WikiLeaks : atskleidžiant Juliano Assange’o karą su slaptumu / David Leigh ir Lukes Harding. – Kaunas : [Kitos knygosVilnius] : Knygius, [2011]. – 321 p. 

Julianas Assange‘as – iki tol nelabai kam žinomas australų programišius, dar 1991 m. teistas už įsilaužimą į Pentagono kompiuterių tinklus, – beprotiškai išgarsėjo 2010-aisiais, kai jo įkurta tiriamosios žurnalistikos organizacija Wikileaks paskelbė daugybę slaptų dokumentų, atskleidusią politines pasaulio galingųjų machinacijas. Per keletą mėnesiu jis tapo didvyriu, metusiu iššūkį pačioms galingiausios pasaulio valstybėms ir korporacijoms.

Kas šis malonios išvaizdos jaunuolis, staiga tapęs Amerikos priešu Nr. 1? Naujasis alternatyviosios žiniasklaidos pranašas ar įžūlus virtualios erdvės teroristas? Į šiuos klausimus knygoje WikiLeaks. Atskleidžiant Juliano Assange‘o karą prieš slaptumą atsako du kairiojo britų dienraščio The Guardian žurnalistai Davidas Leigh ir Luke‘as Hardingas.

The Guardian buvo pirmasis laikraštis, pradėjęs skelbti Wikileaks nutekintą informaciją, kai to dar niekas nedarė. Minėtieji žurnalistai ilgą laiką tiesiogiai bendravo su J. Assange‘u, padėjo rinkti informaciją ir rūpinosi jo saugumu. Prieš pasiduodamas policijai, J. Assange‘as slapstėsi D. Leigh namuose Londone.

Telehealth

MasterFILE Reference eBook Collection:
Berg MEL van den, Maeder A. Telehealth for Our Ageing Society : Selected Papers From Global Telehealth 2017. IOS Press; 2018. Accessed December 16, 2020. 

Pasaulio gyventojai sensta, o perspektyva didinti priežiūros išlaidas sukuria naujų idėjų ir požiūrių į pagyvenusių žmonių sveikatos priežiūrą. Tai paskatino atrasti naujas nuotolines sveikatos priežiūros galimybes.

Šioje knygoje pateikiami 5-osios pasaulinės telekomunikacijų konferencijos, vykusios Adelaidėje, Australijoje, 2017 m. lapkričio mėn. pranešimai, kur pagrindinis dėmesys buvo skirtas  įvairioms telesveikatos temoms.

Knyga bus įdomi visiems, kurių darbas susijęs su sveikatos priežiūros paslaugų teikimu ar teikimu vyresnio amžiaus pacientams.