Virtualus pokalbis „Vanduo ir kinas: intelektualūs sirenų gundymai“ su Paryžiuje gyvenančiu panevėžiečiu poetu, doktorantu Karoliu Baubliu

Vaizdas be pavadinimo
Data:2020-11-10
Laikas:13:30
Vieta:Nuotolinis renginys

Lapkričio 10 d. 13.30 val. kviečiame stebėti virtualų pokalbį „Vanduo ir kinas: intelektualūs sirenų gundymai“ su Paryžiuje gyvenančiu panevėžiečiu poetu, doktorantu Karoliu Baubliu. Kalbins bibliotekos renginių organizatorė Elvyra Pažemeckaitė. Tiesioginė transliacija bibliotekos „YouTube” kanale.

„Kino mene susikerta visos meno rūšys, išskirdamos du pamatinius lygmenis – vaizdą ir garsą, jų tarpusavio santykį. Šiuo požiūriu kinas yra daugiabalsė (polifoninė) idėjų raiška: tai, ką vadiname prasme, gimsta vaizdo (fotografijos, tapybos) ir garso (muzikos) susikirtimo taške. Aš būtent ir esu tų daugialypių susikirtimo taškų tyrinėtojas.

Kino meno funkcionavimo principus įkūnija vanduo kaip ypatinga materija: vanduo, kaip ir kinas, yra matomas, vizualus, tačiau sykiu jis skleidžia garsą (lietus, dušas…). Vandens formos kine labai įvairios (ežeras, jūra, baseinas, vonia, vandens stiklinė…), tačiau, mano manymu, vieną iš įdomiausių aspektų atskleidžia mitinis sirenos įvaizdis: senovės graikų mituose (Homero Odisėjoje) sirena – hibridinė būtybė (pusiau moteris, pusiau paukštė), kuri savo giesmėmis (garso ir balso galia) vilioja ir pražudo jūreivius. Viduramžių skandinavų mituose sutinkamas mūsų laikus pasiekęs sirenos įvaizdis (pusiau moteris, pusiau – žuvis). Aš bandau atsakyti į klausimą, o kas yra filmas-sirena?”, – teigia K. Baublys, kalbėdamas apie savo disertacijos temą, kuri tapo šio pokalbio ašimi.

Pašnekovai diskutuos apie jo tyrinėjamus filmus: Michelangelo Antonioni „Raudonoji dykuma”, Federico Fellini „Ir laivas plaukia”, John Boorman „Išlaisvinimas”, Alfred Hitchcock „Psichas”, Brian De Palma „Kerė” ir kt. Pokalbio metu bus gvildenami ir kiti klausimai, kalbama apie poeziją, gyvenimo Paryžiuje aktualijas.

Karolis Baublys gimė Panevėžyje 1982 m. rugsėjo 7 d. 2001-aisiais įstojo į Vilniaus universitetą, kur baigė lietuvių filologijos bakalauro ir visuotinės literatūros magistro studijas. Studijų metais dirbo savaitraštyje „Literatūra ir menas” literatūros kritikos puslapių redaktorium. Eilėraščius, kritiką, kultūrinės spaudos apžvalgas publikavo „Nemune”, „Literatūroje ir mene”, „Šiaurės Atėnuose”, „Metuose”. Nuo 2010-ųjų sausio Karolis gyvena Paryžiuje, kur baigė kino ir audiovizualinių studijų magistrantūrą Naujosios Sorbonos universitete. 2017 m. įstojo į kino doktorantūrą Ekso-Marselio universitete. 2018-aisiais Lietuvoje pasirodė pirmoji autoriaus poezijos knyga „Geležinė vėjarodė”. 

Projektą „Maža žemėlapyje, didi pasaulyje 2“ finansuoja Lietuvos kultūros taryba ir Panevėžio miesto savivaldybė

LKT_LogotipasPanevezio-miesto-savivaldybe

Informuojame, kad renginių metu visuomenės informavimo tikslu gali būti fotografuojama ir filmuojama, todėl Jūs galite būti matomi nuotraukose ir vaizdo įrašuose. Renginių nuotraukos ir vaizdo įrašai gali būti skelbiami renginio organizatorių interneto svetainėse ir socialinių tinklų paskyrose bei platinami įvairiose žiniasklaidos priemonėse.