SEKAS 2020: Biografinis spektaklis-pokalbis „Supergalios“

Vaizdas be pavadinimo
Data:2020-12-01
Laikas:14:00
Vieta:Nuotolinis renginys

Tarptautinis pasakojimo festivalis SEKAS 2020 gruodžio 1–5 dienomis kviečia pažinti „Artimus ir tolimus kiekvieno žmogaus gyvenimo herojus“! Biografiniame spektaklyjepokalbyje „Supergalios“ savo ypatingais gyvenimais su žiūrovais dalinsis trys stiprios ir talentingos moterys, turinčios skirtingų (ne)galių.

Pojūčių teatras – 2015 m. režisierės Karolinos Žernytės iniciatyva susibūrusi komanda, kurianti interaktyvius eksperimentinius spektaklius. Dažniausiai žiūrovai ir aktoriai spektakliuose susiduria labai iš arti, kuriamas empatijos ir pasitikėjimo ryšys. Šį kartą Karolina kartu su choreografu Mantu Stabačinsku ir dramaturge Saule Norkute sukūrė ypatingo atvirumo biografinį spektaklį – pokalbį apie žmogaus galias ir negalėjimus. Savo ypatingais gyvenimais su žiūrovais dalinsis trys stiprios ir talentingos moterys – Irma Jokštytė, Ernesta Žemaitytė ir Aistė Krušinskaitė.

Šiandien ne tik profesionaliame teatre, bet ir mūsų viešoje erdvėje gana retai sutinkame ypatingų poreikių žmones. Kūrėjų nuomone, vis dar užsidarę savo aplinkoje ir jie, ir sveikoji visuomenė. Kūrėjai, remdamiesi savo patirtimi netradiciniame teatre (pojūčių teatras, teatras kūdikiams, kūrybinės dirbtuvės apie kūno ir vaizduotės santykį), tiki, kad mūsų publika jau yra pakankamai smalsi ir atvira nuoširdžiam susitikimui su „kitokiu“. Jie neturi tikslo šokiruoti, atvirkščiai – ieško būdų išlikti savimi su besąlygišku atvirumu ir lengva šypsena. Jie kviečia susipažinti iš arčiau ir būti drąsesniems patirti skirtingas judėjimo, šokio ir kalbos galimybes profesionalioje scenoje. Tai bus tarsi nuoširdus pokalbis, papildytas storytelling, judesio, šiuolaikinio šokio, pantomimos, stand-up komedijos žanrais. Kalbėdamiesi leisime sau būti visiškai atviriems. O ypatinga spektaklio erdvė – laipiojimo centras „Miegantys drambliai“ – pasirinkta dėl tiesioginio neribotų žmogaus galimybių patyrimo. Lūkesčius gerai iliustruoja vienos iš kūrėjų Irmos pasipiktinimas: „Kai ką nors juokingo scenoje daro neįgalus žmogus, tai yra neadekvatu, kai sveikas – tai yra šou“. Nepatogios temos, nepatogios formos ir netikėti prisipažinimai ir pradžiugins, ir kvies permąstyti stereotipus.

Pojūčių teatras, šį kartą pakeitęs savo meninę formą, siekia išlikti pozityvaus meno kūrėju ir kviečia dialogui. Kūrėjai viliasi, kad nuteiks žiūrovus ir savo aplinkoje drąsiau žvelgti į įvairovę. Dar vienas tikslas – plėsti suvokimą apie fizines ribas profesionaliam atlikėjui. Kūrybinės komandos narės nenusileidžia aktoriams, dainininkams ir šokėjams, kurių neriboja jų kūnai. Atvirkščiai – jos profesionalumo pasiekia gerokai sunkiau, atkakliau ir yra vertos susitikti su žiūrovu. Apie šias ypatingas galias ir norima kalbėti. Tikimės paskatinti ir daugiau profesionalių kūrėjų trinti nusistovėjusį įsivaizdavimą apie „tobulą“ ir „teisingą“ atlikėją.  

https://youtu.be/JKgD3lKdzIE

Supergalios“ – iki skausmo nuoširdus biografinis pokalbis su trimis supermoterimis – Irma, Ernesta ir Aiste. Merginos atskleis mums, neįdomiesiems, ką reiškia gyventi be vaizdo, judėti ratuose, kodėl šokti lengviau nei eiti.

ERNESTA. Supergalia – MOTERIS-VORĖ. Laipioja sienomis, kalnais, mėgsta laiptines be liftų. Kuria ir dalyvauja pantomimos pasirodymuose, gastroliuoja Lietuvoje ir užsienyje. Visada pasiruošusi išmokti naujų triukų, pavyzdžiui, skraidyti. Ernestą nuo gimimo lydi cerebrinis paralyžius, o keliauti iš vienos vietos į kitą padeda vaikštynė. Jei sutiksite Ernestą gatvėje, žinokite, kad pagalbos ji gali griežtai atsisakyti, bet neįsižeiskite – ji tiesiog labai savarankiška moteris.

IRMA. Supergalia – matymas tamsoje. MOTERIS-KALBA. Irma kuria dainas, vaidina teatre, mokosi kalbų ir penkiomis jau gali susišnekėti. Viena keliauja po egzotiškas šalis, pavyzdžiui, Indijos didmiesčius, Egipto dykumas. Visur greitai susiranda draugų ir pritraukia gerbėjų dėmesį. Jai užtenka elegantiškai pamoti lazdele, kad apsuptų gerbėjai ir padėjėjai. Irmos klausa padeda jai žaibiškai spausdinti ir skaityti. Irma nuo gimimo nemato, naudojasi baltąja lazdele.

AISTĖ. MOTERIS-TRANSFORMERIS. Aistė gali išvystyti 30 km judėjimo greitį. Taip pat gali prajuokinti net labiausiai susiraukusį žmogų. Aistė kuria stand-up komedijos pasirodymus, turi savo socialinę įmonę, gaminančią originalius papuošalus. Aistė važinėja po visą Lietuvą ir bendrauja su visais, kuriems trūksta juoko. Ji juda vežimėlio pagalba, bet tik tada, kai nesėdi savo pačios vairuojamoje mašinoje.

Režisierė – Karolina Žernytė.
Choreografas – Mantas Stabačinskas.
Dramaturgė – Saulė Norkutė.
Dailininkė – Šarūnė Pečiukonytė.
Iliustratorė – Birutė Bikelytė.
Supermoterys: Aistė Krušinskaitė, Irma Jokštytė, Ernesta Žemaitytė.
Koprodiuseriai: Theatre of Senses / Pojūčių teatras ir Kauno miesto kamerinis teatras.
Laipiojimo mokytojai ir rėmėjai: „Miegantys Drambliai“.


Norite išgirsti ir pamatyti daugiau herojų? O galbūt išmokti papasakoti apie savuosius? Turime jums keletą pasiūlymų…

Tarptautinį pasakojimo festivalį SEKAS 2020 finansuoja Lietuvos kultūros taryba, mokymus specialistams finansuoja Šiaurės ministrų tarybos biuras Lietuvoje ir meno programa Nordic Culture Point 

Šiaurės šaliųLietuvos Respublikos Kultūros taryba

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *