Rijekos miesto bibliotekoje – speciali įranga knygų švarai užtikrinti

Rūpindamiesi savo lankytojų ir visos visuomenės saugumu, mūsų partneriai Kroatijoje – Rijekos miesto biblioteka – įsigijo specialų knygų sterilizavimo prietaisą, kuris naikina virusus, bakterijas, valo knygų dulkes. Tai reikšminga naujovė ne tik Kroatijos, bet ir Europos bibliotekų sistemos mastu.

Koronaviruso pandemija keičia mūsų įpročius, taip pat paliesdama ir skaitančius žmones bei bibliotekas. Rijekos miesto biblioteka, viena iš savo pagrindinių misijų laikydama knygų prieinamumą bet kokiomis (net ir karantino) sąlygomis, nusprendė įdiegti šią naujovę, nes knygų higiena yra labai svarbi.

Nors COVID-19  pandemija suveikė kaip tam tikras katalizatorius, kuris pagreitino šio įrenginio įsigijimą, Rijekos biblioteka mano, kad tokių įrenginių diegimas bibliotekų darbe yra būtinas net ir nesant ekstremalioms sąlygoms. Visi žinome, kad tos pačios knygos egzemplioriai būna apyvartoje metų metus, o tai higienos atžvilgiu palieka pasekmes. Dulkės nuvalomos nuo knygų viršelių, tačiau knygų puslapiai nėra tinkamai išvalomi, nes tai neįmanoma be tinkamos specialios įrangos.

Tokių įrenginių pasiūla rinkoje šiuo metu yra ribota, daugiausiai tai yra Tolimųjų Rytų šalių produkcija. Rijekos miesto biblioteka pasirinko avangardinį kokybišką sprendimą, kuris atitinka dabartinius jų poreikius.

Tai Pietų Korėjos bendrovės LIVA įrenginys, vadinamas LIVA EBS-401, kuriame be UV lempų, naikinančių virusus, taip pat naudojamas oro srautas, šalinantis iš knygų dulkes. Gamintojas garantuoja efektyvų bakterijų, virusų (tame tarpe ir COVID-19), knygų erkučių šalinimą, užtikrina knygų švarą ir saugos standartus.  Šis įrenginys jau veikia Rijekos miesto bibliotekos centriniame skyriuje „Filodramatica“, kuris įsikūręs judriausioje miesto vietoje ir kur per dieną išduodama ir grąžinama daugiausiai leidinių.

Jei ši praktika pasirodys sėkminga, ateityje bus siekiama ir kitus bibliotekos skyrius aprūpinti panašiomis technologijomis, taip sukuriant visiškai naują knygų skolinimo saugumo standartą, nepaisant to, ar tai būtų įprastas bibliotekos darbo režimas, ar ekstremalios sąlygos pandemijos metu.

Informacija ir nuotraukos iš Rijekos miesto bibliotekos interneto svetainės