Nauji meno leidiniai bibliotekoje

Vaizdas be pavadinimo

Kultūros ministerija visoms Lietuvos viešosioms bibliotekoms papildomai skyrė beveik du milijonus eurų knygoms ir dokumentams įsigyti. Panevėžio apskrities Gabrielės Petkevičaitės-Bitės viešoji biblioteka už gautas lėšas – 32865 Eur – įsigijo apie 2280 fizinių vienetų įvairių leidinių.

Tai didžiulė dovana bibliotekos skaitytojams, kurie nuo šiol galės rasti dar daugiau naujų leidinių ne tik lietuvių, bet ir užsienio kalbomis. Didelį dėmesį biblioteka skyrė meno leidinių įsigijimui – nupirkta apie 100 leidinių meno tematika užsienio kalbomis. Menų skaityklos fondas pasipildė interjero dizaino, grafikos ir mados istorijos, architektūros teorijos ir praktikos, vaizduojamojo meno istorijos, fotografijos leidiniais. Trumpai pristatome keletą iš jų.

Meno knygų leidyklos TASCHEN, leidžiančios išskirtinio dizaino  knygas apie architektūrą, dizainą, dailę, madą, fotografiją, reklamą, parengtas įspūdingo dydžio katalogas:

Andreas Marks. Japanese woodblock prints : [Japanese woodblock prints in 200 masterpieces from Ukiyo-e to Shin Hanga] : [includes works by 89 artists] : [katalogas] (Köln, 2019).

Knygos sudarytojas dr. Andreas Marks yra Japonijos ir Korėjos meno kuratorius ir Mineapolio meno instituto Klarko centro direktorius, turintis Rytų Azijos meno istorijos magistro laipsnį ir daktaro laipsnį.

Ši knyga pristato Vakaruose mažai žinomo unikalaus meno žanro – japoniškų medžio plokščių atspaudų ir paveikslų vizualią istoriją, atspindinčią Japonijos papročių bei kultūros raidą.

Ksilografinė spauda Japonijoje (jap. mokuhanga „graviūrų paveikslėliai“) – tai yra raižinys, kuriam sukurti naudojama iškiliaspaudės grafikos technika. Ši spausdinimo technika buvo naudojama spausdinti knygas, skelbimus, žaidimų kortas ir vienkartinius paveikslėlius. Taip pat šis spausdinimas geriausiai žinomas kuriant ukijo-e (ukiyo-e) paveikslėlius. Japonų vandens dažais sukurti paveikslai suteikdavo jiems daugybę ryškių spalvų, blizgesio ir skaidrumo.

Grandiozinis XXL formato leidimas stebina surinktais išlikusiais kūriniais iš viso pasaulio muziejų ir privačių kolekcijų saugyklų.

Knygą sudaro 7 chronologinėje sistemoje pateikti skyriai, pradedant XVII amžiaus pradžios meistrais – nuo hedonistinio ukiyo-e arba „plūduriuojančio pasaulio paveikslų“ ir baigiant Shin Hanga (nuo 1680 iki 1938 m.) meno judėjimu. Pristatomi 89 menininkų darbai.

Kūrinių siužetai ant atspaudų – neįtikėtino paveikumo darbai, vaizduojantys mistinius kalnus, snieguotas perėjas, peizažus, paukščius ir gėlių kompozicijas, samurajus, sumo imtynininkus, kabuki aktorius, geišas. Čia demonai, vaiduokliai, žmogėdros ir kitos mitologinės būtybės kuria nuostabiai gyvus vaizdus, kurie iki šiol daro įtaką japonų mangai, filmams ir vaizdo žaidimams.

Apie 17 nuostabių atlankų leidžia išstudijuoti net subtiliausias kūrinių detales, o išsamūs aprašymai nukreipia į maištingąjį Japonijos meno istorijos laikotarpį.


Tos pačios TASCHEN leidyklos miniatiūrų ir iliustracijų meno lobynas knygoje:

Ingo F. Walther, Norbert Wolf. Codices illustres : the world’s most famous illuminated manuscripts 400 to 1600 (Köln, 2018).

Vienas knygos autorių dr. Norbert Volf baigė dailės istoriją, kalbotyrą ir viduramžių istoriją Regensburgo ir Miuncheno universitetuose. Paskelbė daugybę mokslo tiriamųjų darbų apie meno istoriją: ekspresionizmą, romėnų meną, kraštovaizdžio tapybą ir simboliką.

Ingo F. Walther (1940–2007) studijavo literatūrą ir meno istoriją Frankfurte prie Maino ir Miunchene. Parašė ir redagavo daugybę darbų apie viduramžių, XIX ir XX a. meną, įskaitant Vincentą van Gogą, Pablą Picasso, „L’Artau 20e siècle“ ir „Codices illustres“.

Leidinys supažindina skaitytoją su viduramžių miniatiūrų ir iliustracijų tapybos pasauliu, jame pateikiama apie 167 gražiausių ir reikšmingiausių viduramžių rankraščių nuo IV a. iki 1600 m., kurie iki šių dienų išlikę privačiose kolekcijose ir priklauso įtakingoms asmenybėms.

Kolekcijoje gausu prabangiausių įvairaus formato išsamiai aprašytų reprodukcijų, pateiktų chronologine tvarka, kurias papildo 36 puslapių priedas su trumpomis menininkų biografijomis, išsamia bibliografija, rodykle ir terminų žodynu.

Nors šioje kolekcijoje daugiausia dėmesio skiriama Europos rankraščiams, įtraukti Meksikos, Persijos ir Indijos miniatiūrų tradicijos pavyzdžiai atveria iliustravimo rafinuotumą ir sudėtingumą ne Europos kultūrose.

Atvertus „Codices illustres“ atsiveria prabangus privačių kolekcijų ir kruopščiai saugomų archyvų pasaulis: nuo „Kelso knygos“ (garsioji VIII a. evangelija) iki G. Boccaccio „Dekamerono“, „Vienos kolekcijos genezės“ ir Dantės „Dieviškosios komedijos“.


Vienos iš pirmaujančių pasaulyje iliustruotų meno knygų leidėjų – britų leidyklos „THAMES & HUDSON“ išleista įžvalgi ir įkvepianti neatrastų menininkų, dirbančių skulptūros srityje, paieškų apžvalga knygoje:

Kurt Beers. 100 sculptors of tomorrow : with over 250 iliustrations (London, 2019).

Knygos autorius Kurt Beers, vienos iš pirmaujančių šiuolaikinio meno galerijos Londone BEERS direktorius, parašė dvi apdovanojimus pelniusias knygas: „100 rytojaus tapytojų“ (2014 m) ir „100 rytojaus skulptorių“. 2021 metais numatoma išleisti trečiąją serijos knygą „100 rytojaus fotografų“.

„100 rytojaus skulptorių“ yra demokratiško, atviro kvietimo naujiems skulptoriams prisistatymo platforma. Gausiai iliustruotame leidinyje supažindinama su tarptautinio lygio vertinimo komisijos atrinktais dar neatrastais, netikėtais kūrėjų vardais, kurių kūryboje naudojamos pažangios skaitmeninės technologijos, leidžiančios modeliuoti vizualiai akinančius meno kūrinius.

Leidinyje pateikiama 300 atrinktų menininkų darbų reprodukcijų, publikuojamos citatos, perteikiančios autorių mąstymo būdą ir individualius kūrybos metodus. Rasite biografinę informaciją, menotyrininkų, rašytojų atsiliepimus ir įžvalgas.Tai nepamainomas šaltinis studentams, mokytojams, praktikams ir visiems besidomintiems šios nuolat besikeičiančios meno formos ateitimi.


Tos pačios THAMES & HUDSON knygų leidyklos išleista knyga apie gatvės meno kultūrą:

Claudia Walde. Streetfonts : graffiti alphabets from around the world : with over 400 illustrations (London, 2018).

Grafinio dizaino magistrė Claudia Walde – pasaulyje plačiai žinoma grafičių, freskų dailininkė, dizainerė ir rašytoja. Menininkę išgarsino didelės apimties lauko meno paveikslų tapyba. Pirmąjį savo grafiti kūrinį nutapė 1996 m., būdama 16 metų.

Claudia Walde leidiniui parengti daugiau nei dvejus metus rinko 154 menininkų iš 30 šalių darbus, norėdama parodyti įvairuojančius stilius ir požiūrius grafiti ir gatvės meno kultūrose.

Klasikiniai grafičių užrašai ir eksperimentinės tipografinės formos yra gatvės kultūros pagrindas, per ilgą laiką tapę įkvėpimo šaltiniu daugeliui įvairių sričių dizainerių.

Leidinyje publikuoti daugiau ar mažiau žinomų visame pasaulyje meistrų, pavyzdžiui, 123 „Klan“ (Kanada), „Faith47“ (Pietų Afrika) ir „Hera“ (Vokietija), darbai.

Ši itin originali knyga naudinga gatvės meno kultūros gerbėjams, tipografikos, grafikos dizaineriams, reklamos ir komunikacijos studentams.


Ispanijos meno knygų leidyklos PROMOPRESS parengtas leidinys:

Shaoqiang Wang. Optical illusions : graphic design elements = Les illusions d’optique : la magie du graphisme = Ilusiones ópticas : la magia del diseño gráfico  (Barcelona, 2016).

Knygos autorius Guangdžou dailės akademijos (Kinija) profesorius, dizaino, vizualizacijos ir animacijos katedros dekanas Wang Shaoqiang yra gausių tarptautinio dizaino, architektūros, prekės ženklo, komunikacijos ir kultūros darbų autorius, taip pat žurnalo „Design 360°“ ir „Asia-Pacific Design“ redaktorius, daugelio universitetų, dizaino akademijų ir organizacijų lektorius.

Šioje knygoje pristatomi nepaprasti projektai, išreikšti  vizualinės magijos elementų efektais:  intriguojančiais ir akį klaidinančiais grafiniais dizainais, persidengiančiais tikrovių ekranais, 3D efektais ir anamorfinėmis iliuzijomis. Patraukliai pristatomos atlikimo technikos, atskleidžiančios, kaip pagrindiniai elementai sukuria įspūdingą vaizdinį poveikį.

Pateikti pavyzdžiai nustebins ir patyrusius dizainerius, ieškančius įkvėpimo savo darbams.

Tekstai pateikti ispanų, prancūzų ir anglų kalbomis.


Inovatyvių ir iliustratyvių spaudinių apie amatą, interjerą ir kt. leidyklos CICO BOOKS išleistas leidinys apie lankstymo iš knygų meną:

Clare Youngs. Folded book art : 35 beautiful projects to transform your books, create cards, display scenes, decorations, gifts, and more (London ; New York, 2019).

Knygos autorė Clare Youngs studijavo grafinį dizainą, kuria pakuočių, iliustracijų ir knygų viršelių dizaino srityje.

Šiame spalvingame bei išradingame leidinyje pateikti 35 kūrybiniai projektai pagaminti iš senų knygų: nuo šviečiančios žvaigždės, pasakų pilies iki sveikinimo atvirukų.

Kiekvienas projektas nuosekliai aprašomas, iliustruojamas, todėl ši knyga galėtų praversti kūrybinėms edukacijoms.


Knygą apie kaligrafijos meną ir stilių išleido leidėjas MODERN BOOKS, prisistatantis inovatyvių kultūros ir mokslo, aktualių gerovės idėjų,elegantiškų leidinių populiarintoju:

Veronica Halim. Calligraphy style : 65 beautiful writing projects for every occasion (London, 2018).

Šios puošnios knygos autorė Veronica Halim yra tarptautinio lygio  kaligrafė, žinoma dėl išraiškingo, subtilaus, grafiško rašymo stiliaus. Jos kūrybą itin įtakoja gamtos įvairovė ir joje randamos formos. V. Halim sėkmingai dirba verslo ir gyvenimo stiliaus lyderiams, kurdama prestižinius prekės ženklus, tokius kaip „Chanel“, BMW, „Gucci“, „Penhaligon“ ir TWG.

Kaligrafija – dailyraštis, gražaus ir raiškaus rašymo menas. Puošia tekstą, daro jį emocingesnį, vaizdingesnį. Svarbiausias kaligrafijos elementas – ranka rašytas arba pieštas šriftas. Kaligrafinis raštas puošiamas ornamentais, inicialais, spalvinamas.

Šios knygos tikslas yra supažindinti su daugybe kaligrafijos stilių taikymo būdų įvairiose gyvenimo situacijose. Pradedant pagrindais, kaip naudoti smailų rašiklį, reikalingas medžiagas iki įgūdžių panaudojimo kuriant pakuotes, etiketes, atvirukus, meniu, kvietimus, dedikacijas ir kt.

Knyga supažindina su maždaug 65 rašytais kaligrafija darbais, keliančiais nuostabą meistriškumu. Naudinga organizuojant kūrybines edukacijas.


Nepriklausomo Šveicarijos architektūros, dizaino ir tipografijos spaudinių leidėjo  NIGGLI parengta išskirtinės poligrafinės kokybės knyga , kurioje tobulai dera išsamus turinys su elegantiška išvaizda:

Wolfgang Fehrer. The Japanese teahouse (Salenstein, 2020).

Knygos autorius Wolfgang Fehrer gyvena ir dirba vadovaujančiu architektu Šveicarijoje. Išsilavinimą jis įgijo Vienos technikos universitete. Dažnai lankydamasis Japonijoje nuosekliai studijavo tos šalies kultūrą ir architektūrą, išskirtinį dėmesį teikdamas Japonijos arbatos namų architektūrinei ir kultūrinei dermei.

Japonijos kultūra ir architektūra visada žavėjo Vakarų pasaulį. Japonijos arbatos namai yra architektūriškai sudėtingas pastatų tipas, pagrįstas japonų filosofijos, meno ir estetikos koncepcijomis.

Arbatos namai arba tysytsu yra Japonijos nacionalinis architektūros paveldas. Jų statybos istorija susiformavo XV amžiuje, kai dar buvo kuklūs vietinių išminčių nameliai. Vidaus puošyba buvo tik gėlių puokštės, seni paveikslai ir ritiniai su filosofiniais teiginiais.

Iš viso Japonijos architektūra gali suskaičiuoti daugiau nei 100 tipų arbatos namų, tiek paprastų, tiek turtingesnių, panašių į nuostabiai dažytas dėžutes. Nameliai įkuriami nuošaliau nuo gyvenamųjų vietų, kuriant privačią erdvę, vidinės harmonijos ir taikos atmosferą, projektuojamas harmoningas landšaftas su gražiais sodais. Įėjimas į arbatos namus daromas su žemomis durimis, kad būtų galima įeiti tik pasilenkus, nusižeminus.

Knyga veda skaitytoją į kultūrinę – istorinę ir architektūrinę kelionę laiku: nuo XV amžiaus pradžios, kai arbatos ceremonijos menas ir erdvė, kurioje ji vyko, buvo užfiksuoti pirmą kartą, iki šių dienų, kai arbatinės projektavimas ir statyba Japonijoje vis dar suvokiama kaip didelis iššūkis dizaineriams ir architektams.

Leidinyje pateikta chronologinė istorinių periodų apžvalga, iliustracijų aprašas ir bibliografija.

Kviečiame domėtis!

Parengta pagal:
https://www.taschen.com/
https://thamesandhudson.com/
https://promopress.es
https://rylandpeters.com/
https://www.modern-books.com/
http://www.niggli.ch/en/

Informaciją parengė Birutė Urbanavičienė
Vartotojų aptarnavimo skyriaus
vyr. bibliotekininkė-metodininkė