Interaktyvi knyga atskleis augalų paslaptis

knyga

Šie metai ypatingi – minime kraštietės, habilituotos biologijos mokslų daktarės Eugenijos Šimkūnaitės šimtmetį. Mokslininkė išstudijavo daugybę vaistažolių, liaudies medicinos patirtį, skatino domėtis augalų nauda. Anksčiau žmonės gerai ją žinojo ir vadovavosi jos patarimais, tačiau, laikui bėgant, viskas pamirštama, vis rečiau atrandami pievose ir miškuose slypintys sveikatos klodai. Minint šią išskirtinę sukaktį įgyvendintas projektas, kurį rėmė Lietuvos kultūros taryba. Utenos ir Zarasų viešosiose bibliotekose sukurta inovatyvi instaliacija – interaktyvi knyga ,,Žolynų paslaptys pagal Eugeniją Šimkūnaitę”.

Gydytoja, žolininkė, etnografė, habilituota gamtos mokslų daktarė – Eugenija buvo įvairiapusė ir spalvinga asmenybė. Vaikystę ir jaunystę praleido Utenos rajone, Tauragnuose, kur jos tėvas turėjo vaistinę. Baigė farmacijos studijas Vytauto Didžiojo universitete, dirbo vaistinėse, sveikatos apsaugos ministerijoje, Lietuvos mokslų akademijos biologijos institute. Apgynė biologijos mokslų kandidatės disertaciją, 1993 m. jai suteiktas habilituotos gamtos mokslų daktarės mokslinis laipsnis.

E. Šimkūnaitė parašė labai daug mokslinių publikacijų, vykdė įvairius tyrimus, tačiau labiausiai ją išgarsino asmeninės konsultacijos, pelniusios jai Lietuvos žiniuonės šlovę. Ji mielai patardavo žmonėms, kaip gyventi sveiką gyvenimo būdą, kokias žoleles ir kokiais atvejais dera naudoti. Mokslininkė išleido net kelias, labai gyva ir įtaigia kalba parašytas patarimų knygas, jos parašyti tekstai, receptai ir kita įdomi informacija spausdinti įvairiuose laikraščiuose, žurnaluose. Jai buvo labai svarbu parodyti, kad žolelės gali labai praturtinti tradicinę mediciną, kad nereikėtų supriešinti šių dviejų dalykų ir skubėti naudoti chemijos preparatus ten, kur galima apsieiti natūraliomis priemonėmis.

Lietuvos Respublikos Seimas, atsižvelgdamas į E. Šimkūnaitės nuopelnus mokslui, įvertindamas tai, kad ji išstudijavo ir moksliškai aprašė daug vaistažolių, gebėjo lyginti lietuvių vaistažolininkystės ir liaudies medicinos patirtį, pabrėždamas, kad ypač daug dėmesio ji skyrė jaunimui sudominti, paskelbė 2020 metus Eugenijos Šimkūnaitės metais. Tuo norima ne tik paminėti jos jubiliejų, bet ir skatinti Lietuvos visuomenę domėtis vaistiniais augalais.

Bibliotekų įgyvendinta inovacija apjungė žymios kraštietės mokslinį ir kūrybinį palikimą su moderniomis technologijomis sukurdama interaktyvią knygą vaistiniams augalams pažinti. Interaktyvi knyga – tai technologinis sprendimas, kur projektorių ir vaizdo kamerų pagalba skaitmeninė informacija projektuojama knygos lapuose. Specialaus dizaino ir programavimo būdu sukurta kompiuterinė programa integruoja ir į bendrą visumą sujungia įvairias medijas – tekstus, nuotraukas, piešinius, vaizdo ir garso įrašus. Tokiu būdu susidaro tradicinės knygos vartymo įspūdis, tačiau pateikiama informacija daug įvairesnė. Kiekviename puslapyje fokusuojamas vis kitas vaizdas, lapus vartotojai gali valdyti panašiai, kaip planšetinį kompiuterį – paspausti, išsididinti, įjungti garsą, paleisti filmuotą medžiagą.

Tikimės, kad šis bibliotekų sumanytas ir kūrybinių industrijų įmonės ,,Gluk Media” įgyvendintas technologinis sprendimas padidins įvairaus amžiaus žmonių susidomėjimą E. Šimkūnaitės propaguotu sveikesniu gyvenimo būdu, paskatins iš naujo atrasti jos aprašytų augalų naudą.

Zarasų rajono savivaldybės viešosios bibliotekos informacija

LKT_Logotipas