Gustonių bibliotekoje – UDC – prasmingas Vaikų dienos centro laisvalaikis

Vaikų dienos centro laisvalaikis

Gustonių bibliotekoje tęsiamas projektas ,,Popietės Gustonių bibliotekoje – UDC, vykdant vaikų dienos centro veiklas‘‘.

Jau nuo 2016 m. šio projekto dėka būrys Gustonių kaimo vaikų, užuot po pamokų skubėję namo, pirmiausia traukia į biblioteką. Jie sužino daug naujo, pasineria į dar nematytas veikas.

Vyksta edukaciniai užsiėmimai, formuojantys socialinius įgūdžius, deramo elgesio modelį, higieninius įpročius, lavinantys kūrybiškumą.  Jau tradiciniais tapo ,,Rudens mozaika‘‘, ,,Gėlė iš šiaudo‘‘, ,,Viskas iš molio „ ir t.t. Vasaros metu bibliotekoje svečiavosi Panevėžio lėlių vežimo teatras su spektakliu ,,Lėlių cirkas‘‘.  Rudens pradžioje buvo tyrinėta šiaudo istorija. Dalyvaudami tautodailininkės Rimos Serdikevičienės edukaciniame užsiėmime ,,Gėlė iš šiaudo‘‘, vaikai mėgavosi nuostabiu šiaudo kvapu, gurkšnojo žolelių arbatą, sėmėsi kūrybinių idėjų. Pasak menininkės – ,,Šiaudas prisigėręs daug saulės, spinduliuoja gerą energiją‘‘.

Rudenėjančios gamtos grožį vaikai galėjo pajusti spalio mėnesį vykusiame užsiėmime ,,Rudens mozaika‘‘. Teko pasukti galvas, kaip surinktas rudens gėrybes paversti meno kūriniais. Ir pasitelkus fantaziją puikiai pavyko – bibliotekos aikštelę papuošė nuostabių spalvos derinių kūrybiniai darbeliai.
Į užsiėmimus ateina vaikai iš  labai skirtingų šeimų. O vaikams, atėjusiems  iš  socialinės rizikos aplinkos,  tokie užsiėmimai vaikams  yra didelė šventė. Visas veiklas vaikai mielai priima, tik reikia pasistengti joms įdomiai pasiruošti. Užsiėmimuose galima naudotis įvairiomis priemonėmis – turimais stalo žaidimais, sporto inventoriumi. Yra sporto aikštelės, todėl daug užsiėmimų vyksta lauke.

Džiaugiamasi, kad į veiklas įsijungia ir savanoriai. Edukacinėse programose talkininkauja savanorė Martyna, Dangira Petraitytė, Žydrūnė Šuminskienė.
Karantino metu vaikams paruošti maisto lauknešėliai ir užduotys išdalijama į namus, kad  jas atliktų savarankiškai. Iš vaikų el. paštu sulaukiama įdomių kūrybinių darbelių: įvairių  fotografijų  ir vaikų eiliuotos kūrybos apie rudens išdaigas.

Gustonių biblioteka – UDC šias veiklas tęsia nuotoliniu būdu ir laukia visų, norinčių prasmingai ir įdomiai praleisti laisvalaikį.

Parengė Regina Masiokienė
Panevėžio rajono savivaldybės viešoji biblioteka