Virtualūs susitikimai vaikams

Virtualūs susitikimai

Panevėžio Elenos Mezginaitės viešoji biblioteka dalyvauja kultūros ir meno organizacijų naujų produktų ir (ar) paslaugų kūrimo programoje.

Lietuvos kultūros tarybai teiktas projektas „Nuotolinių veiklų erdvė „Virtualūs susitikimai“ gavo dalinį Kultūros rėmimo fondo finansavimą. Projekto tikslas – užtikrinti bibliotekos veiklų tęstinumą, skaitmeninių bei naujų produktų ir paslaugų kūrimą, kurie būtų kuriami atsižvelgiant į bibliotekos paslaugų teikimo apribojimus karantino ir ekstremaliosios padėties laikotarpiu ir po jo.

Lietuvos Respublikos Vyriausybei paskelbus karantiną ir apribojus kultūros ir meno paslaugų teikimą, bibliotekos susidūrė su iššūkiais perplanuojant veiklas ir teikiant gyventojams nuotolines bei virtualias paslaugas. Bibliotekų veikla nesustojo: buvo organizuojami nuotoliniai ir virtualūs kultūros renginiai, vedamos edukacijos, pristatomos naujos knygos, parodos. Šiuo laikotarpiu labiausiai emociškai buvo pažeidžiama judriausia bibliotekos paslaugų vartotojų grupė – vaikai. Apribojus jų judėjimo laisvę, liko nepatenkinti užimtumo, naujų įspūdžių, bendravimo ir kt. poreikiai. Todėl tinklo bibliotekose, aptarnaujančiose vaikus, parengtos ir įrašytos edukacijos: „Mano dantukai ir dantų monstriukai“, „Slieko Zigmučio pievelės” užsiėmimai šeimoms, edukacijų ciklas „Ką išmoksi – ant pečių nenešiosi”, Raganaitės knygų skaitymai, įgarsinta Kęstučio Kasparavičiaus knyga „Vakaro pasaka“, Emily MacKenzie dviejų dalių detektyvas „Ieškomas knygų vagis – triušis Ralfis“, Kamišibai teatro istorijos; žaidimai (virtuali literatūrinė dėlionė); viktorinos ir kt.

Vartotojų patogumui visa tai jau susisteminta ir pateikiama YouTube kanale „Virtualūs susitikimai“.

Tęsiant pradėtus darbus, tinklo bibliotekose, aptarnaujančiose vaikus, įkuriamos nuotolinių veiklų erdvės, kur susitikti su vaikais kviečiami kultūros ir meno atstovai: dailininkai, tautodailininkai, rašytojai, teatralai, vedamos bibliotekų jau parengtos ir kuriamos naujos edukacijos.

Kaip papildoma priemonė dailės, matematikos, informatikos ir kt. pamokoms sukurta, įrašoma ir artimiausiu metu bus pateikta vartotojui figūrų maketavimo 3D spausdintuvui edukacija. Jos metu vaikai susipažins su trimačių objektų maketavimo pagrindais ir išlies 3D spausdintuvu pačių sukurtą figūrą.

„Virtualiuose susitikimuose“ dalyvaus Panevėžio apskrities kultūros ir meno atstovai. Dailininkė, vitražistė, Lietuvos tautodailininkų sąjungos Panevėžio bendrijos narė Lidija Dailidėnienė ves kūrybinius/edukacinius užsiėmimus „Piešinio inovacija stikle“. Dailininkė, vaikiškų knygų iliustratorė, dailės studijos „Spalvų terasa“ vadovė Sigita Adomavičienė kvies vaikus į meninės raiškos užsiėmimus (piešimas, grafika, tapyba, aplikacijos). Lietuvos tautodailininkų sąjungos Panevėžio bendrijos narė Dainora Guokienė mokys darbų iš popieriaus, karoliukų vėrimo meno, dekupažo. Aktorė, pedagogė, NVŠ teatro būrelio vadovė Birutė Beresnevičienė ves edukacinius teatrinės ir muzikinės raiškos užsiėmimus, žaidimus, padedančius išreikšti save. Dailės terapeutė Vaida Virbalaitė ves kūrybinį/edukacinį užsiėmimą „Susipažink su savo išvirkščiu pasauliu”. Tai vaikų emocinio intelekto ugdymas dailės terapijoje. Vaikų rašytoja Neringa Tik (Neringa Sirtautienė) parengė edukacinį užsiėmimą „Noriu pasakos“, kurio metu vaikai ne tik klausysis pasakų, bet ir patys jas kurs. „Virtualiuose susitikimuose“ vaikai turės galimybę pabendrauti su menų pedagoge, menotyrininke Karolina Ažusieniene, keramike, dailės ir technologijų mokytoja Deimantė Skurdenienė ir kt.

Edukacinių/kūrybinių užsiėmimų metu dalyvių sukurtų ar suprojektuotų darbų galutinis išpildymas, kuriam reikalingos tam tikros priemonės (3D spausdintuvas, stiklo ir keramikos degimo krosnelės ir pan.) bus išbaigtas užsiėmimų vadovų. Bus rengiamos kūrybinių darbų virtualios parodos.

Projekto partneriai – Rokiškio kaimiškosios seniūnijos Bajorų kultūros centro lėlių teatras ČIZ ir Panevėžio rajono Ėriškių kultūros centro Upytės tradicinių amatų padalinys.

Informacijos apie vykstančias veiklas ieškokite bibliotekos internetinėje erdvėje: bibliotekos svetainėje, Vaikų literatūros skyriaus tinklaraštyje „Žalioji pelėda“, bibliotekų socialinių tinklų paskyrose.

Parengė Nijolė Podrigailė, vyresn. bibliotekininkė
Panevėžio Elenos Mezginaitės viešosios bibliotekos informacija