Rugsėjį prisiminėme Adomą Jakštą

Adomas Jakštas

Rugsėjį sukako 160 metų, kai gimė kunigas, rašytojas, literatūrologas, filosofas, visuomenės veikėjas Adomas Jakštas-Aleksandras Dambrauskas (1860–1938). Kas buvo Adomas Jakštas, kurio vardu pavadinta gatvė Panevėžyje? Kokį pėdsaką jis paliko mūsų mieste? Apie tai skaitykite portale „Panevėžio kraštas virtualiai“.

A. Jakštas buvo aktyvus akademinės bendruomenės narys. Dėstė Kauno kunigų seminarijoje, Dvasinėje katalikų akademijoje Sankt Peterburge. 1922 m. tapo Lietuvos universiteto garbės profesoriumi, 1926 m. – Teologijos-filosofijos fakulteto garbės profesoriumi, 1929 m. – Matematikos-gamtos fakulteto matematikos garbės daktaru, 1934 m. – Humanitarinių mokslų fakulteto filosofijos garbės daktaru.

A. Jakštas rašė straipsnius ir studijas literatūros ir meno, filosofijos, matematikos, teologijos, politikos, kalbotyros klausimais lietuvių, lenkų, rusų bei kitomis kalbomis. Pasirašinėdamas slapyvardžiais: A. Jakštas, Adomas Jakštas, Druskius, Kuronietis ir kt., išleido daug poezijos, eilėraščių rinkinių. Susipažinkite su Adomo Jakšto parašytų knygų ir rinkiniuose bei periodiniuose leidiniuose publikuotos kūrybos sąrašu.

Adomas Jakštas dalyvavo ir visuomeniname gyvenime: įkūrė organizacijas, sąjungas, draugijas. Vadovavo Šv. Kazimiero draugijai religinėms ir mokslinėms knygoms leisti. Įsteigė ir redagavo kelis žurnalus. Buvo vienas Lietuvių katalikų mokslo akademijos kūrėjų ir vadovų. Plačiau apie tai straipsnyje „Universalusis Adomas Jakštas-Aleksandras Dambrauskas“.

Portale „Panevėžio kraštas virtualiai“ rasite daugiau sukakčių, reikšmingų datų ir jubiliejų. Kviečiame skaityti.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *