Rašytojos Rugilės Audenienės priimamasis

Rugilė Audenienė. Nuotr. iš laikraščio „Biržiečių žodis“
Rugilė Audenienė. Nuotr. iš laikraščio „Biržiečių žodis“
Data:2020-10-12
Laikas:17:15
Vieta:Konferencijų salė
Adresas:Respublikos g. 14
Panevėžys

Spalio 12 d. 17.15 val. Gabrielės Petkevičaitės-Bitės bibliotekoje duris atvers Rašytojos priimamasis: Rugilė Audenienė pristatys savo knygą „Vojaĝo“, kurios veiksmas vyksta Panevėžio apskrityje, atvers duris į naują kuriamą distopiją ir priims skaitytojus jiems rūpimais klausimais.

R. Audenienė sako, kad kiekviena šeima turi įdomiausių pasakojimų, tereikia gerai pakapstyti ir čia pat, už kampo, slepiasi nuostabios istorijos. Pasak autorės, jos romanas gimė iš savosios tapatybės paieškų, ir todėl pirminis noras yra paraginti ir kitus šias istorijas išgirsti, paieškoti detalių savo šeimos pasakojimuose – juk iš jų susideda mūsų visų ir mūsų šalies praeitis, o  jausdami savo šaknis, esame stipresni.

Romane „Vojaĝo“, kurį 2020 m. išleido leidykla „Aukso žuvys“, pasakojama rašytojos senelio, tarpukario inteligento ir esperanto kalbos entuziasto, istorija. Prasideda ji nuo to momento, kai Kupiškio kunigas atsisako sutuokti porą dėl neva giminiškų ryšių, tačiau šeima susikuria – tik neoficiali, be dokumentų. Porai gimsta dukra, o netrukus tėvą nusineša karas – iš pradžių priverstinių darbų į Vokietijos stovyklas, vėliau statyti Balchašo miesto į Kazachstano lagerius, iš kur kelias atgal labai tolimas. Ilgi metai skiria šeimą – ar jiems dar bus lemta susitikti?

Romanas įdomus ir dėl jame atskleidžiamos mažai žinomos esperanto kalbos Lietuvoje istorijos. Šią kalbą dar 1887 m. sugalvojo ir  vadovėlyje aprašė žydas litvakas Liudvikas Lazaris Zamenhofas. Karo metais ji buvo uždrausta, jos draugijos nariai persekiojami, vėliau reabilituota ir gyvuojanti toliau.

Rugilė Audenienė yra ne tik tikrais įvykiais paremto romano „Vojaĝo“ autorė, bet ir žurnalistė, haiku konkurso „Haiku gimnazija“ organizatorė, kuria tinklaraštį kurtekstas.lt. Ji yra viena iš Molėtų bibliotekos organizuojamos tarptautinės rašytojų rezidencijų programos „Parašyta Molėtų krašte” dalyvių.

„Vietos pakeitimas, atsiskyrimas nuo įprastos aplinkos ir žmonių, aukštas dangus ir gamtos grožis gali veikti kaip kūrybos katalizatoriai“, – taip visus, kas šiuo metu  yra pasinėrę į naujos knygos rašymą, Molėtų biblioteka kvietė į Tarptautinę rašytojų rezidencijų programą „Parašyta Molėtų krašte”.

Rašytojai, poetai ir publicistai turėjo galimybę 30 dienų gyventi ir kurti Molėtų krašte.

Molėtų bibliotekos organizuojamą Tarptautinę rašytojų rezidencijų programą „Parašyta Molėtų krašte” (angl. Writing@Moletai) remia Lietuvos kultūros taryba.

Informuojame, kad renginių metu visuomenės informavimo tikslu gali būti fotografuojama ir filmuojama, todėl Jūs galite būti matomi nuotraukose ir vaizdo įrašuose. Renginių nuotraukos ir vaizdo įrašai gali būti skelbiami renginio organizatorių interneto svetainėse ir socialinių tinklų paskyrose bei platinami įvairiose žiniasklaidos priemonėse.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *