Pristatome virtualią parodą „Paulius Širvys: „Nuo saulės į saulę. Skubėti ir… jos nepasiekt…“

Paulius Širvys, viršelyje panaudota A. Sutkaus nuotr. iš Maironio lietuvių literatūros muziejaus archyvo.
Paulius Širvys, viršelyje panaudota A. Sutkaus nuotr. iš Maironio lietuvių literatūros muziejaus archyvo.

Kviečiame susipažinti su virtualia paroda „Paulius Širvys: „Nuo saulės į saulę. Skubėti ir… jos nepasiekt…“, skirta Aukštaitijos krašto poeto, žurnalisto, redaktoriaus Pauliaus Širvio 100-osioms gimimo metinėms paminėti.

Paulius Širvys – žmogus-legenda, poetas, apdovanotas neregėtu talentu, lietuvių tautos dainius, sulaukęs didžiulio skaitytojų pripažinimo dar būdamas gyvas, rašęs tai, ką jautęs, išgyvenęs, iš pačių sielos gelmių. Per savo gyvenimą sukūręs ne tiek ir daug – apie aštuoniasdešimt eilėraščių. Ne visi jie buvo išspausdinti išleistuose poeto kūrybos rinkiniuose jam gyvam esant. Vieni neatpažįstamai autoriaus buvo perdirbti ir tapę naujais eilėraščiais, kiti taip ir liko išdalinti jo bičiuliams, poezijos gerbėjams, išblaškyti ant atskirų lapelių, servetėlių, autografuotų poeto knygų, laiškuose, užrašų knygelėse, sveikinimo atvirukuose.

Virtualioje parodoje supažindinama su Pauliaus Širvio biografija, jo kūryba – rankraščiuose, spausdintuose leidiniuose, natų rinkiniuose ir įrašuose. Parodoje pateikti garso ir vaizdo įrašai, kuriuose įamžintas poetas, skaitantis savo eiles, taip pat muzikos atlikėjų garso įrašai.

Parodą papildo Pauliaus Širvio mintys, eilėraščių posmai, dedikacijos, poeto amžininkų atsiminimai apie Paulių, išleistos apie jį knygos. Parodoje atspindėtas Pauliaus Širvio atminimo įamžinimas, svarbiausi jo atminimo ženklai – paminklinės vietos, dailininkų darbai, kultūros renginiai poetui atminti, P. Širvio vardo literatūrinės premijos laureatų sąrašas.

Paroda iliustruota nuotraukomis ir kita vaizdo medžiaga iš LIMIS, Maironio lietuvių literatūros muziejaus, Venclovų namų-muziejaus, Rokiškio rajono savivaldybės Juozo Keliuočio viešosios bibliotekos bei leidiniais, garso ir vaizdo įrašais iš Panevėžio apskrities Gabrielės Petkevičaitės-Bitės viešosios bibliotekos fondų, laisvos prieigos informacijos šaltinių internete.

Kviečiame susipažinti su paroda portale „Panevėžio kraštas virtualiai“.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *