Renginys skirtas prof. dr. Viktorijos Daujotytės jubiliejui

Viktorija Daujotytė. Nuotr. L. Masio
Viktorija Daujotytė. Nuotr. L. Masio
Data:2020-09-22
Laikas:16:00
Vieta:Konferencijų salė
Adresas:Respublikos g. 14
Panevėžys

„Negaliu atsidyvit propesori Viktoriji“, – rašytojos Astridos Petraitytės žemaitiška nuostaba apie lietuvių literatūros tyrėją prof. dr. Viktoriją Daujotytę-Pakerienę tokia aiški, kad ir aukštaičiai supranta, jog nieko giliau nebepasakys… Ką yra pagavusi profesorės kūryba, mąstymas, kalbėjimas – tie tą jaučia ir „dyvijasi“.

Rugsėjo 22 dieną buvę studentai, bendražygiai ir bendrakeleiviai, švęsdami dr. V. Daujotytės 75-ąjį jubiliejų, rinksis į Panevėžio apskrities Gabrielės Petkevičaitės-Bitės viešąją biblioteką, į konferencijų salę,  kalbėti, kalbėtis ir dėkoti Profesorei už susitikimus, už knygas, už literatūros ir apskritai – visos kultūros išskirtinį matymą, įžvalgas, jungtis, giluminį lietuvybės žinojimą, džiaugsmą ir nerimą dėl svarbiausių tautai dalykų.

Renginyje susitiksime su lietuvių literatūros tyrėja, literatūros teoretike, kritike prof. dr. Viktorija Daujotyte, ilgus metus dirbusia Vilniaus universiteto Lietuvių kalbos katedroje ir išugdžiusia daugybę gimtosios kalbos puoselėtojų. Už nuopelnus Profesorė apdovanota Nacionaline kultūros ir meno premija (1993), Nacionaline pažangos premija (2009), Lietuvos mokslo premija (2013).

Bibliotekoje savo įžvalgomis dalinsis rašytoja, prof. dr. Brigita Speičytė, literatūros kritikas, eseistas Valentinas Sventickas, literatūros tyrinėtojas, kritikas, vertėjas doc. dr. Marijus Šidlauskas, poetas, eseistas, žurnalistas Rimvydas Stankevičius, aktorius, režisierius Albinas Kėleris, vyskupas Jonas Kauneckas, Panevėžio rajono meras Povilas Žagunis.

2005 m. pasirodė knyga „Sambalsiai“, skirta prof. V. Daujotytės jubiliejui, – polilogas tarp skirtingų kartų kultūrininkų, kurie yra vienaip ar kitaip susieti su Profesore.

Jubiliejus tebuvo tik dingstis, leidusi draugėn susibūrusiems kelti žmoniškosios egzistencijos klausimus, pačius svarbiausius žmogaus buvimui žemėje ir savo tautoje, per Profesorės kūrybą ir patį gyvenimą.

„Kas man yra kultūra? Aš sakyčiau, kad kultūra yra mano pačios galimybė vis iš naujo ją atsirinkti, pasirinkti, susirinkti“.

Prof. dr. Viktorijos Daujotytės mintis

Susibūrimą bibliotekoje rugsėjo 22 dieną norėtųsi įvardinti kitu, jau beveik pamirštu lietuvišku žodžiu – sambaris. Į sambarius rinkdavosi žmonės dėkoti Dangui ir Žemei už rudenio gėrybes. Mes rinksimės dėkoti Žmogui už jo šviečiančius darbus kultūrai ir pačiam mūsų buvimui.

KVIEČIAME!

Raginame atvykti anksčiau – vietų skaičius ribotas. Netilpusius konferencijų salėje pakviesime tiesioginę renginio transliaciją stebėti Menų skaitykloje.

Renginys iš projekto „Literatūros ir kino dienos bibliotekoje XI“, skirto populiarinti Valstybės kultūros ir meno premijomis (nacionaline ir vyriausybės) apdovanotų menininkų kūrybą Panevėžio regione.

Projektą finansuoja Lietuvos kultūros taryba ir Panevėžio miesto savivaldybė

Lietuvos Respublikos Kultūros taryba Panevezio-miesto-savivaldybe

Informuojame, kad renginių metu visuomenės informavimo tikslu gali būti fotografuojama ir filmuojama, todėl Jūs galite būti matomi nuotraukose ir vaizdo įrašuose. Renginių nuotraukos ir vaizdo įrašai gali būti skelbiami renginio organizatorių interneto svetainėse ir socialinių tinklų paskyrose bei platinami įvairiose žiniasklaidos priemonėse.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *