Kultūros įstaigų bičiulystė senamiesčio širdyje: atsinaujinusi Panevėžio miesto dailės galerija ir Bitės biblioteka

Rūtos Šulskytės nuotrauka
Rūtos Šulskytės nuotrauka

Rugsėjo mėnesį po rekonstrukcijos lankytojams atvertas didžiausias vizualiojo meno centras Aukštaitijos regione – Panevėžio miesto dailės galerija. Panevėžio apskrities Gabrielės Petkevičaitės-Bitės viešoji biblioteka ir Panevėžio miesto dailės galerija bičiuliaujasi ilgus metus, todėl šią datą galima laikyti ir tarpinstitucinio bendradarbiavimo atnaujinimo pradžia. Sužinokite, kokios naujovės lankytojų laukia dailės galerijoje ir kokie praeities įvykiai bei planai sieja galeriją ir biblioteką. Artimiausias renginys šių įstaigų lankytojus nustebins jau visai netrukus – rugsėjo 16 dieną.

KVIEČIA NERTI GILYN Į MENĄ

„Gilyn į meną“ – tokiu šūkiu šiemet lankytojus pasitinka atsinaujinusi Panevėžio dailės galerija. Apie tai, kaip atsirado šis šūkis ir kokia jo pagrindinė mintis pasakoja Panevėžio dailės galerijos direktorius Egidijus Žukauskas:

„Plačiame šiandieninės kultūros kontekste yra svarbu atverti galimybę ne tik susipažinti su vizualiuoju menu, bet ir paskatinti įsigilinti į jo raidą, tendencijas, menininko inspiracijas ir kūrybos procesą. Tas pažinimas – tai įrankis, padėsiantis patirti, suprasti, analizuoti, vertinti šiuolaikinį meną. Mokantis žiūrėti į kūrinį, žinant, kaip jis buvo sukurtas, rasis ir noras dar labiau domėtis, o gal ir pačiam ieškoti savyje kūrybinio prado.“

– Egidijus Žukauskas

Žadama, kad atsinaujinusi įstaiga Aukštaitijos kraštui suteiks daugiau kultūrinės vertės. „Panevėžio miesto dailės galerija – didžiausias vizualiojo meno centras Aukštaitijos regione. Atsinaujinus pagrindinę galerijos erdvę, visi jos padaliniai – Dailės galerija, Keramikos paviljonas ir Fotografijos galerija tapo itin patraukliu kultūrinio turizmo centru, pristatančiu vizualaus meno įvairovę“, – sako E. Žukauskas.

BIBLIOTEKOJE SAUGOMA PANEVĖŽIO DAILĖS GALERIJOS ISTORIJA

Panevėžiečiams gerai žinoma, kad Panevėžio apskrities Gabrielės Petkevičaitės-Bitės viešoji biblioteka ir Panevėžio dailės galerija įsikūrusios pačioje miesto širdyje – Respublikos gatvėje, tačiau šios dvi įstaigos ne tik kaimynės. Abi šios įstaigos savo veiklomis papildo Panevėžio kultūrinį gyvenimą, bibliotekoje saugomas ne vienas istorinis įrašas apie galeriją.

Bibliotekos darbuotojai, portalo krašto istorijai ir kultūrai pažinti „Panevėžio kraštas virtualiai“ redaktoriai primena, kad bibliotekoje ir jos internetiniame portale saugoma nemažai informacijos apie įvairias Panevėžio regione esančias kultūros įstaigas, tarp jų – ir Panevėžio dailės galeriją. Permainų laikotarpiu visuomet įdomu atsigręžti į praeitį, pamatyti, kaip įstaigos atrodė anksčiau ir palyginti su dabartimi. Darbuotojai nurodo, kad nuo 1945 iki 1985 metų dabartinėse dailės galerijos patalpose buvo įsikūręs Panevėžio kraštotyros muziejus, galerija šiame pastate įsikūrė 1990 metais. Apie tai minima pirmojoje žinutėje apie galerijos veiklą. Žinutė išspausdinta 1990 metais birželio 27 dieną „Panevėžio tiesoje“:

„Panevėžiečiai jau senokai mato Respublikos gatvėje vietoje senoviško raudonų plytų mūro, buvusio Kraštotyros muziejaus, iškilusį naują pilką (ko gero, keliom prasmėm) pastatą […]. Ne taip seniai ant jo fasadinės arkos atsirado metalinės raidės: „Dailės galerija“. O praėjusį šeštadienį joje atidaryta pirmoji paroda […]. Miesto menininkai tvirtai įžengę į šiuos ilgai lauktus rūmus, matyt, labiau pasijus rudenėjant, kuomet numatyta jų kolektyvinė paroda.“

– „Panevėžio tiesa“

Dabar lankytojus galerija pasitinka atsinaujinusi tiek viduje, tiek išorėje. „Atidengta ir restauruota autentiška raudonų plytų mūro siena su langais jau tapo ryškiu vizualiniu renovuotos Respublikos gatvės akcentu. Šiuolaikinėmis linijomis ir formomis atsiveria pastato fasadas. Naują rūbą įgijusi galerija organiškai jungiasi su prieš penkerius metus pastatytu Keramikos paviljonu“, – sako galerijos direktorius. Bibliotekoje suskaitmenintose Panevėžio kraštotyros muziejaus archyvų nuotraukose galima pamatyti, kaip pastatas atrodė, kai jame veikė Panevėžio kraštotyros muziejus, ir kaip jis atrodo dabar.

Kaip vieną įdomesnių istorinių eksponatų, iliustruojantį dailės galerijos pokyčius galima laikyti bibliotekoje saugomą 1991 metais išleistą bukletą apie dailės galeriją, kuriame pateikiamas įstaigos planas.

Panevėžio dailės galerijos planas (1991 m.; Bibliotekos archyvų nuotrauka)

Bibliotekos portale esančiame Jubiliejinių datų kalendoriuje, kuris skirtas pažymėti svarbius kultūrai nusipelniusių kraštiečių minėjimus, taip pat galima rasti įrašą apie ilgametę Panevėžio dailės galerijos vadovę ir tarptautinių keramikos simpoziumų iniciatorę Jolantą Lebednykienę. Jos pastangomis surengta 20 simpoziumų, kurie drąsiai gali būti įvardijami svarbiu kultūriniu reiškiniu Lietuvos dailės istorijoje. Kaip 2019-aisiais yra teigę Panevėžio dailės galerijos atstovai, Panevėžio tarptautinių keramikos simpoziumų tradicija reikšminga daugeliu aspektų: ji suformavo ne vieno keramiko kūrybinę asmenybę, suteikė žinių apie kitų šalių tradicijas ir požiūrį, paskatino menininkus tobulėti.

ATEITIES PLANAI

Nors biblioteka netrukus minės veiklos 100-metį, o Panevėžio dailės galerija skaičiuoja dar tik pirmuosius veiklos dešimtmečius, galerijos ateityje gausu didžių planų. „Laukia labai intensyvus ruduo. Jau netrukus kartu su studija „Glasremis“ organizuosime Panevėžio tarptautinį meninio stiklo simpoziumą „GlassJazz“, atnaujintoje galerijoje bus atidaryta šio simpoziumo kūrinių paroda. Spalį numatyta vieno ryškiausių Lietuvos jaunosios kartos tapytojų Dominyko Sidorovo personalinė paroda, taip pat rengsime Panevėžio dailės patriarcho Kazimiero Naruševičiaus gimimo šimtmečiui skirtą parodą.  Bendradarbiaujant su MO muziejumi bus eksponuojama paroda „MO Panevėžyje. 90-ųjų DNR“, – sako galerijos direktorius E. Žukauskas.

Įstaigos vadovas taip pat pabrėžia, kad Kaune uždarius keramikos muziejų, Panevėžio miesto dailės galerija tapo vienintelė vieta Lietuvoje, kur veikia nuolatinė šiuolaikinės keramikos ekspozicija. Kai kurie keramikos eksponatai apgyvendinti bibliotekoje. „Nuo 2017-ųjų bibliotekoje veikia paroda iš Panevėžio dailės galerijos tarptautinių keramikos simpoziumų kūrinių kolekcijos „Skambanti keramika“. Parodos eksponatai išdėstyti visose bibliotekos erdvėse. Jie bibliotekos erdvėms suteikia jaukumo ir primena apie šių įstaigų bičiulystę. Kūrinius galite pamatyti dar ir šiandien“, – kviečia bibliotekos renginių koordinatorė Vida Mikelevičiūtė.

Bibliotekos renginių organizatoriai ateityje tikisi į dailės galerijos erdves perkelti didesnės apimties profesionalios muzikos koncertus, kurie iki šiol vykdavo bibliotekoje. Tikimąsi, kad atnaujintos galerijos erdvės bus patrauklios bendruomenei, o bibliotekos organizuojamų koncertų muzika skambės ir už knygų namų sienų – ja galės mėgautis daugiau žmonių. Pirmasis koncertas vyks rugsėjo 16 dieną. Šiuo koncertu pradedamas bibliotekos projekto „Maža žemėlapyje, didi pasaulyje 2“ muzikos renginių ciklas, kuriuo siekiama supažindinti visuomenę su garsiais Panevėžio regiono klasikinės ir populiariosios muzikos atlikėjais, pasižymėjusiais užsienyje.

Apie dailės galerijos atsinaujinimą ir tai, ką lankytojai suras pasinėrę gilyn į meną, išsamiai skaitykite pokalbyje su Panevėžio dailės galerijos direktoriumi Egidijumi Žukausku.


Parengė Megana Pesse
Panevėžio apskrities Gabrielės Petkevičaitės-Bitės viešoji biblioteka
Rūtos Šulskytės nuotraukos

Informuojame, kad renginių metu visuomenės informavimo tikslu gali būti fotografuojama ir filmuojama, todėl Jūs galite būti matomi nuotraukose ir vaizdo įrašuose. Renginių nuotraukos ir vaizdo įrašai gali būti skelbiami renginio organizatorių interneto svetainėse ir socialinių tinklų paskyrose bei platinami įvairiose žiniasklaidos priemonėse.