Justino Mačio (fleita) koncertas „Incantations/Kerėjimai“

J. Mačys
Asmeninė J. Mačio nuotr.
Data:2020-10-08
Laikas:17:15
Vieta:I a. erdvės
Adresas:Respublikos g. 14
Panevėžys

Spalio 8 d. 17.15 val. bibliotekos I a. erdvėse kviečiame į Justino Mačio (fleita) koncertą „Incantations/Kerėjimai“, kuriame šiandienos muzika nuties tiltą į baroko epochą. Renginys iš projekto „Maža žemėlapyje, didi pasaulyje 2”.

Kiekvienas susitikimas su talentingu fleitininku Justinu Mačiu muzikos gurmanams yra šventė ir atgaiva sielai. Muzikanto  gerbėjai jau žino, kad nenusivils, o ko tikėtis tiems, kurie jo muzikavimo klausosi pirmą kartą? Pirmiausia to, kad kūriniai bus atliekami virtuoziškai, su ypatinga energija. Antra, J. Mačys labai preciziškai renkasi kūrinius, dažnai jie būna retai girdėti, bet visada – labai aukštos prabos. Žinoma, nereikia pamiršti ir kūrybinės magijos, kuri šįkart slypi jau pačiame pavadinime.

„Šių dienų pasaulyje labiausiai kenčia šiandienos muzika, šiandienos menas, kuris neturi galimybės būti išgirstas, pamatytas, suprastas. Šio koncerto programoje atliksiu mano brangių bičiulių Ritos Mačiliūnaitės ir Andriaus Maslekovo kūrinius fleitai solo, kurie nutiesia prabangų tiltą ir sujungia šiandieną su baroko epochos meistrų  Marin Marais bei Johanno Sebastiano Bacho muzika.

„Incantations/Kerėjimai“ programoje skambės kūriniai fleitai solo, kurie suformavo mane kaip fleitininką, muzikantą, žmogų. Tai tarsi dedikacija mano profesoriui Algirdui Vizgirdai – baroko muzikos bei šiuolaikinės Lietuvos muzikos žinovui, įkvėpėjui ir propaguotojui.

Tai pastoralė šiandienai – žinojimas ir supratimas, kad per šimtmečius žmogaus prigimtis nepakito. Mes lygiai taip, kaip ir prieš kelis amžius, kenčiame, džiaugiamės, mylime. Ir visa tai su ta pačia emisija skamba muzikoje – baroko ir šiandienos“, – teigia J. Mačys.

J. Mačys (g. 1984) muzikinį kelią pradėjo Raseiniuose, mokytos Astos Nikžentaitienės fleitos klasėje. 1998 m. baigė Panevėžio vaikų muzikos mokyklą, kur jis mokėsi pas Eduardą Mackų. Tais pačiais metais įstojo į Vilniaus konservatoriją studijuoti pas dėstytoją Laimą Šulskutę. 2003–2009 metais Justinas studijavo Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje, prof. Algirdo Vizgirdos fleitos klasėje, kur įgijo bakalauro ir magistro laipsnius. 2009 – 2010 metais stažavosi Prancūzijoje, Liono nacionalinėje muzikos ir šokio konservatorijoje pas prof. PhilippeBernold ir asistentą Julien Beaudiment.

Kelis kartus jis dalyvavo garsių fleitininkų W. Bennet, G. Buorgogne, V. Botazzini,  B. Gisler Haase meistriškumo kursuose. 2008 m. Justinas dalyvavo meistriškumo kursuose, vykusiuose Saint-Maur (Prancūzija), –  III Convention Francaise De La Flute in memoriam Alain Marion, kuriuos vedė Philippe Bernold.

J. Mačys yra laimėjęs svarių apdovanojimų, pelnęs pirmas vietas tarptautiniuose atlikėjų konkursuose. Justinas aktyviai dalyvauja Lietuvos muzikiniame gyvenime ne tik kaip solistas, bet ir kaip kamerinės muzikos atlikėjas. Jis grojo su Lietuvos muzikos ir teatro akademijos studentų simfoniniu orkestru, Klaipėdos kameriniu orkestru, Šv. Kristoforo kameriniu orkestru ir kamerinės muzikos ansambliu „Musica Humana”, diriguojant D. Geringui, S. Sondeckiui, Ph. Bernold, J. C. Capezzalli, R.Šervenikui, M. Pitrėnui, A. Vizgirdai. Kaip solistas ir įvairių kamerinių ansamblių dalyvis yra atlikęs nemažai kūrinių, parašytų asmeniškai jam. 2010 m. kartu su kamerinės muzikos ansambliu „Musica Humana” muzikantas išleido kompaktinę plokštelę „Raktažodis – Keyword”. Šalių, kuriose Justinas koncertavo kaip solistas ir įvairių ansamblių dalyvis, geografija yra gana plati: Danija, Vokietija, Austrija, Šveicarija, Italija, Prancūzija, Latvija, Rusija, Estija, Lenkija.

Šiuo metu J. Mačys dirba pedagoginį darbą Panevėžio muzikos mokykloje ir Vytauto Mikalausko menų gimnazijoje. Taip pat rengia seminarus ir fleitos meistriškumo kursus Lietuvoje ir užsienyje. 2019 metais inicijavo ir įkūrė „Justino Mačio fleitos vasaros akademiją“, į kurią atvyksta jaunieji Lietuvos ir užsienio fleitininkai bei žymiausi fleitos pedagogai, dedikuodami savaitę intensyvioms fleitos meno studijoms.

Gabrielės Petkevičaitės-Bitės viešosios bibliotekos projektą „Maža žemėlapyje, didi pasaulyje 2” remia Lietuvos kultūros taryba ir Panevėžio miesto savivaldybė.

Lietuvos Respublikos Kultūros taryba Panevezio-miesto-savivaldybe

Informuojame, kad renginių metu visuomenės informavimo tikslu gali būti fotografuojama ir filmuojama, todėl Jūs galite būti matomi nuotraukose ir vaizdo įrašuose. Renginių nuotraukos ir vaizdo įrašai gali būti skelbiami renginio organizatorių interneto svetainėse ir socialinių tinklų paskyrose bei platinami įvairiose žiniasklaidos priemonėse.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *