Europos kalbų dienai – tobulinkime žinias bibliotekoje

Vaizdas be pavadinimo

Europos kalbų diena – šventė minima rugsėjo 26 d. Europos Sąjungoje. Pirmą kartą ji švęsta 2001 m. siekiant informuoti žmones apie kalbų mokymosi svarbą, naudą, išugdyti pagarbą visoms Europos kalboms, išsaugoti turtingą Europos lingvistinę įvairovę.

Lietuviai dar niekada neturėjo tiek galimybių keliauti, mokytis, dirbti ir gyventi svečiose šalyse. Kalbų mokėjimas padeda suprasti kitataučius, leidžia pažinti jų kultūrą, plečia akiratį, didina įsidarbinimo ir verslo galimybes.

„Tikėdama, kad kalbų mokėjimas yra įrankis siekiant tarpkultūrinio bendradarbiavimo ir supratimo apie mūsų žemyno kultūrinį paveldą, Europos Taryba skatina daugiakalbystę visoje Europoje“

– rašoma Europos kalbų dienos internetiniame puslapyje

Biblioteka saugo, puoselėja ir viešina literatūrą ne tik lietuvių kalba, bet ir užsienio kalbomis. „Bibliotekos fonduose yra daugiau nei pusė milijono leidinių, iš jų lietuvių kalba – 343 956, užsienio kalbomis: rusų – 70 363, anglų – 18 172, vokiečių – 5 934, prancūzų – 4 605 ir 11 145 kitomis kalbomis“ – statistika dalinasi bibliotekos Informacinių išteklių valdymo skyriaus vedėja Renata Lukošiūnienė.

„Daugiausiai užsienio kalba skaitoma grožinė literatūra, ypač mėgstami detektyviniai romanai. Populiariausi rusų kalba rašantys autoriai: A. Marinina, D. Doncova, M. Stepnova; anglų kalba rašantys – H. Coben, S. King, J. Grisham“, – atskleidžia vyriausioji bibliotekininkė Ieva Spietinienė. Taip pat dažnai skaitoma literatūra, skirta mokytis užsienio kalbų. Šiuo metu populiariausios kalbos – anglų, vokiečių ir skandinavų.

Norėdami skaityti mokslo ir populiariuosius žurnalus, laikraščius bei knygas medicinos, verslo, ekonomikos, kalbų mokymosi ir kitomis aktualiomis temomis – galite naršyti po bibliotekos siūlomas užsienio duomenų bazes ir naudotis atviros prieigos ištekliais.
Dėl prisijungimo, jei jo dar neturite, – kreipkitės el. paštu gitana.uzkureliene@pavb.lt , nurodykite savo vardą, pavardę ir skaitytojo pažymėjimo numerį. Prisijungimo duomenis atsiųsime el. paštu.

Bibliotekoje itin aktyviai veikia anglų kalbos įgūdžių tobulinimo klubas „Let’s talk“. Užsiėmimai skirti visiems, kurie nepaisant begalės pastangų – kursų, vadovėlių ir gramatikos lentelių – vis dar nedrįsta užkalbinti užsieniečio gatvėje. Čia laukiami ir tie, kurie myli anglų kalbą ir nori, kad ji „neapdulkėtų“ nevartojama. Grupė susitinka kiekvieną savaitę gyvai ir net kelis kartus per savaitę virtualiai. Jei norite prisijungti – registruokitės el. paštu virginija.svediene@pavb.lt.

Įdomus faktas, Europoje yra 225 vietinės kalbos ir tai sudaro tik 4% iš 6 000–7 000 egzistuojančių viso pasaulio kalbų. Kiek kalbų mokate jūs?

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *