Bibliotekose – vaikų vasaros kūrybos ir poilsio erdvė

vasaros stovykla

Šiemet Panevėžio Elenos Mezginaitės viešoji biblioteka birželio-liepos mėnesiais vaikams organizavo įvairias temines (kamishibai teatro, fotografijos, kūrybines) edukacijas, o rugpjūtį surengė jau tradicija tapusias, 17-us metus vykstančias vasaros stovyklas mažiesiems panevėžiečiams, kurias finansavo miesto savivaldybė.

Penkiose miesto bibliotekose: Šiaurinėje, Smėlynėje, „Židinyje“, „Žiburėlyje“ ir vaikų literatūros skyriuje „Žalioji pelėda“ praleisti paskutinį vasaros mėnesį panoro net 256 6-14 m. amžiaus vaikai.

Stovyklose įvyko 63 renginiai, kuriuose apsilankė 2369 jaunieji panevėžiečiai. Džiugu, kad iš jų net 32 tapo naujais bibliotekų skaitytojais. 

Vaikų dienos stovyklose netrūko įvairios veiklos: kūrybinių užsiėmimų, susitikimų su įvairių sričių menininkais, išvykų ir kitokų pramogų. Stovyklautojai spėjo nemažai sužinoti, išmokti, nuveikti, pamatyti ir patirti.

Keramikė, „Jurgitėlės amatai“ vadovė Jurgita Čiplytė mokė stovyklautojus molio paslapčių, tautodailininkė Rasa Grigiene tapybos ant vandens (ebru) ir sapnų gaudyklių meno. Dailininkė ir vaikiškų knygų iliustratorė Sigita Adomavičienė supažindino su grafikos technika, panaudojant monotipiją. Dailės terapeutė Vaida Virbalaitė vedė dailės terapijos, o „Magic Dot Studio“ edukatorė surengė kūrybinį mandalų taškavimo užsiėmimą.

Stovyklose apsilankė ir animatoriai, išpiešę vaikams veidukus, išlankstę jiems augintinius iš balionų bei kartu pūtę milžiniškus muilo burbulus. Natūralių trumpalaikių chna tatuiruočių meistrė Gundega Čepienė stovyklautojus pradžiugino piešiniais ant rankų. Svečiavosi mokslinė laboratorija „ant ratų“ „Atradėjas“, surengusi tikrą šou: vaikai dalyvavo eksperimentuose su skystu azotu, bandė laikyti ugnį rankose, pasidarė linksmas šukuosenas, išsivalė dantis keistu šepetėliu, gamino dirbtinį sniegą ir didžiulį „šlykštuką“ bei ragavo pačių pasigamintų ledų. Dėmesio sulaukė ir patyriminė „Vikingų kaimo“ edukacija apie karybą bei senovinius žaidimus.

Vaikai žaidė ne tik stalo ir lauko žaidimus, išbandė linksmąsias estafetes, bet ir dalyvavo gydomosios aerobikos užsiėmime su profesionalia judesio gydytoja Birute Kaminskiene iš sveikatingumo centro „Vidmavita“.Formos apačia

Susitikę su vaikų  rašytoju Virgiu Šidlausku visi kartu dainavo, piešė autoriaus knygelių personažus. O apsilankiusi vaikų rašytoja Neringa Tik kvietė kartu kurti pasaką ir ją suvaidinti.

Netrūko ir kelionių. Nuo kiek artimesnių po Panevėžio miestą: į Gamtos mokyklą, Kraštotyros muziejų, kino centrą „Garsas“, Aukštaitijos siaurąjį geležinkelį, regiono atliekų tvarkymo centrą, miesto centrinį turgų, parkus, iki tolimesnių po Panevėžio rajoną: pas Velžyje gyvenantį kalvį Saulių Kronį, į Nausodės žirgyną ar Alpakų ūkį. Bene smagiausios ir tolimiausios išvykos, palikusios itin daug įspūdžių – tai Ignalinos rajone esančio Paukščių kaimo ir Triušiukų slėnio Utenos rajone lankymas bei kelionė į Kaune esantį Tado Ivanausko zoologijos muziejų bei edukacinį pramogų centrą „Curiosity“.

Vaikų bibliotekose laukė ir kitos pramogos: filmų peržiūros, draugystės apyrankių gamyba, fotografijos mokymai, pažintis su gydomosiomis augalų savybėmis, talentų bei augintinių dienos, šauniausio stovyklautojų rinkimai, rašto (r)evoliucijos edukacija ir dar daug visko smagaus. 

Nepaisant to, kad šiais metais užklupusi pandemija pakoregavo jau tradiciją tapusią vasaros stovyklą, bibliotekos tapo patrauklia vieta, kur vaikai saugiai ir smagiai praleido atostogas, išmoko naujų dalykų, lavino kūrybinius gebėjimus, susirado naujų draugų. Pasak stovyklos dalyvių, užsiėmimai buvo įdomūs, įtraukiantys,  stebinantys veiklų įvairove.

Dėkojame prie vaikams organizuojamų veiklų ir bibliotekininkų darbo palengvinimo prisidėjusiems savanoriams: Vytauto Didžiojo Universiteto Biologijos fakulteto studentei Viktorijai Matulevičiūtei, sveikatingumo centro „Vidmavita“ gydomosios aerobikos judesio mokytojai Birutei Kaminskienei ir „Minties“ gimnazijos moksleivei Vanesai Jurevičiūtei.

Primename, jog ne tik vasarą, bet ištisus metus bibliotekose mažųjų kasdien laukia ne tik knygos, kompiuteriai, internetas, bet ir lego robotai, dronas, 3D spausdintuvas, įvairūs renginiai, edukacijos ir smagus laisvalaikio praleidimas.

Parengė Indrė Rapkevičienė
Panevėžio Elenos Mezginaitės viešosios bibliotekos informacija

Panevezio-miesto-savivaldybe