Žodžių ir muzikos džiazas po Ministro ąžuolu

Vaizdas be pavadinimo

Dviejų iškilių menininkų – poeto Vlado Braziūno ir saksofonininko Petro Vyšniausko – dueto programa „ Žydi akmenys ir medžiai“ po Ministro ąžuolu Juozo Urbšio tėviškės sodyboje pakerėjo klausytojus savo turiniu ir forma. Čia pynėsi žodžiai ir muzika, džiazas ir folkloro motyvai, literatūrinė kalba ir Pasvalio krašto tarmė, reginys, ekspresija ir neįprasta P. Vyšniausko garso režisūra, kai instrumento garsas, pasigirstantis iš klėties, pamažu veržiasi laukan ir ištrūksta į laisvę. Iškilūs menininkai sukūrė ypatingą nuotaiką ir pridėjo dar neregėtą spalvą į visų vienuolikos „Poezijos pavasarių“ vykusių skaitymų „Po Ministro ąžuolu“ istoriją.

Kiekvienas susitikimas su vienu žymiausių šiandienos Lietuvos poetu, vertėju, fotografu pasvaliečiu Vladu Braziūnu yra šventė literatūros gerbėjams, o kiekviena jo nauja knyga – reiškinys poezijos pasaulyje. Jis išleido per 20 poezijos knygų. Atskiromis knygomis jo poezijos išleista taip pat Bulgarijoje, Prancūzijoje, Slovakijoje, Italijoje, Liuksemburge.

V. Braziūno poezija ir vertimai pelnė Nacionalinę kultūros ir meno premiją, Jotvingių premiją, Maironio premiją, literatūrinę „Varpų“ premiją, Bernardo Brazdžionio premiją, Baltijos Asamblėjos premiją, Latvijos Respublikos Pripažinimo ordino  kultūros ir meno Karininko kryžių ir daugelį kitų svarių apdovanojimų.

V.  Braziūnas – Lietuvos rašytojų sąjungos, Lietuvos vertėjų sąjungos, Lietuvių PEN centro narys. Lietuvos ir Latvijos forumo asociacijos narys steigėjas. Vidurio Europos poetų sambūrio Cap à l’Est narys steigėjas. Lietuvių, baltarusių, latvių, lenkų, rusų, ukrainiečių poetų bei muzikų sambūrio Magnus Ducatus Poesis steigėjas ir vadovas.

Petras Vyšniauskas – daug solidžių apdovanojimų pelnęs Lietuvos saksofonininkas, tituluojamas vienu iškiliausių ir savičiausių Lietuvos džiazo kūrėjų, apdovanotas Didžiojo Lietuvos kunigaikščio Gedimino ordinu, Nacionaline kultūros ir meno premija, 2005 m. pripažintas Nacionaline vertybe, 2011 m. apdovanotas festivalio „Vilnius Jazz“ prizu už nuopelnus Lietuvos džiazui.

Muzikantas yra koncertavęs su žymiais pasaulio atlikėjais, grojęs prestižinėse scenose, įrašęs kūrinius solidžiose įrašų studijose. Jis mėgsta eksperimentuoti, dalyvauja įvairiuose projektuose, muzikuoja tarptautiniuose kolektyvuose, bendradarbiauja ne tik su džiazo, bet ir su folkloro, klasikinės bei šiuolaikinės akademinės muzikos atlikėjais.

Festivalį finansuoja Lietuvos kultūros taryba, „Poezijos pavasario 2020“ organizatoriai – Lietuvos rašytojų sąjunga ir Rašytojų klubas.

Panevėžio apskrities Gabrielės Petkevičaitės-Bitės viešosios bibliotekos informacija

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *