Projektas „Bažnyčių istorija žadina vaizduotę“ Linkmenų Švč. Trejybės bažnyčioje

Bažnyčių istorija žadina vaizduotę

Linkmenų krašte, garsėjančiame savo gražiomis apylinkėmis, nuostabiais ežerais bei istorine praeitimi stovi LINKMENŲ ŠVČ. TREJYBĖS BAŽNYČIA. Jai jau daugiau nei 500 metų.  Čia birželio mėn. švenčiami Švč. Trejybės, rugsėjo mėn. Šv. Mykolo atlaidai. Rugpjūčio 8-ąją čia galima buvo pasiklausyti muzikologo, Lietuvos muzikos ir teatro akademijos lektoriaus, dr. Jono Vilimo. Jis dalinosi savo įžvalgomis apie bažnytinę (sakralinę) muziką ir Katalikų Bažnyčios dokumentus, Rytų ir Vakarų Bažnyčių liturgiją ir muziką, giedojimo atmainas, dalinosi  paskaitoje „Sakralios ir liturginės muzikos grožis, prasmingumas“. Nemažai dėmesio buvo skirta Lietuvos krikščioniškųjų konfesijų bažnytinės muzikos istorijai, kūrybai bei dabarčiai. Sakralinė muzika – nepažintos muzikos lobynas. Ši muzika susilaukė itin didelio popiežių dėmesio. „Liturgijoje, kuri yra Dievo darbas Bažnyčioje, reikalinga, kad ir joje skambanti muzika pasižymėtų deramomis savybėmis, kurių svarbiausios yra trys – šventumas, universalumas ir meniškumas. Ar atmesti, atsisakyti visų šiuolaikinių giesmių, šiuolaikinės muzikos, būtų klaida, nes tai reikštų atmesti ir visą istoriją bei istorinę muzikos tradiciją. Tačiau pasirinkti turime. Ir pasirinkti bus daug paprasčiau, kai suprasime, kad liturgijos centras yra ne žmogus, ne kunigas, ne bendruomenė, bet Dievas. Atsigręžkime į popiežių mokymą, Magisteriumą. Užduokime sau klausimą, kodėl taip nuolat pabrėžiama grigališkojo choralo svarba. Juk choralas nėra vien tik kaži koks lotyniškas, „senoviškas“ giedojimas. Taip, jis lotyniškas, jis senoviškas, bet tai – maldos forma ir visa savo esme – tai liturginis giedojimas, muzikinė liturginės maldos išraiška. Juk giedoti šį giedojimą, išties reiškia giedoti liturgiją, giedoti šv. Mišias, giedoti liturgines valandas, taigi ir melstis. Reikia siekti, kad toji nauja muzika, nauja giesmė alsuotų ta pačia dvasia, kuri įkvėpė ir suformavo šį giedojimą. Iš tiesų ta dvasia nauja muzika bei giesmė alsuos, jei ji išties sakrali, o ne profaniška, perdėm kasdieniška, banali ir skurdi. Nes tiktai „tikras sakralinis menas įkvepia žmogų garbinti, melstis ir mylėti Dievą – Kūrėją ir Išganytoją, Šventą ir Pašventintoją“ (KBK, 2502)“. Mūsų šalyje ima nykti bažnytinė muzika. Tad vienas iš mūsų tikslų yra atverti to didžiulio ir nepaprastai svarbaus lobyno, kokia yra sakralioji muzika, vartus ir padėti ne tik pažinti šį turtą, bet ir paskatinti jį toliau puoselėti ir gausinti“, – renginio metu kalbėjo Jonas Vilimas. Linkmenų Švč. Trejybės bažnyčioje esantį sakralųjį paveldą išsamiai pristatė dekanas, klebonas Vidas Smagurauskas.

Dėkojame gerb. muzikologui Jonui Vilimui, Linkmenų bažnyčios chorui už gražias giesmes ir krašto bendruomenei už vaišes.

Tai buvo jau dešimtoji projekto „Bažnyčių istorija žadina vaizduotę“ išvyka, sukvietusi besidominčius bažnyčių istorija, sakraliniu ir krašto kultūros paveldu. Išvykose veiklos įvairios: bažnyčių lankymas, švietėjiškos paskaitos „Ateik ir naujai pažink“, parodos, sakralinės muzikos koncertai, edukacijos „Senųjų Aukštaitijos amatų paslaptys“. Iš viso bendruomenei bus organizuoti 28 renginiai, aplankant ne tik Ignalinos, bet ir Zarasų, Molėtų, Utenos, Švenčionių rajonus.

Jau pabuvota Ignalinos rajono Palūšės, Mielagėnų, Ceikinių, Naujojo Daugėliškio, Tverečiaus, Gaidės, Zarasų Salako, Utenos – Kirdeikių, Molėtų – Videniškių šv. Lauryno bažnyčiose, Videniškių vienuolyno muziejuje. Artimiausiu metu laukia Labanoro, Gedžiūnėlių, Ignalinos Švč. Mergelės Marijos Gimimo, Kazitiškio Šv. vyskupo Stanislovo bažnyčios. Projekto dalyviams itin patiko švietėjiškos VDU Katalikų teologijos fakulteto dekano, doc. dr. B. Ulevičiaus paskaitos „Žvakės liepsna – reikšmingas daugelio bažnytinių apeigų simbolis“ ir  „Bažnyčios pastatų simbolika nuo apaštalų laikų ir dabar“. Tikimės, įdomiems pokalbiams pakvies  teol. lic. kun. R. Doveika „Ar turizmas gali vesti tikėjimo link? Piligriminių kelionių patirtis“ ir  istorikas doc. dr. L. Jovaiša „Ignalinos krašto bažnyčios: istorijos bruožai ir meno paveldas“. Sakralinės muzikos valandas dovanojo projekto partneriai Ignalinos Miko Petrausko muzikos mokyklos mokytojų meninis kolektyvas, Ignalinos Didžiasalio moterų vokalinis ansamblis „Vėtrungė“, Gaidės bažnyčios choras „Tumelianka“ ir Linkmenų bažnyčios choras, rudeniop prie projekto prisijungs jaunimo choras „ARTyn“, Visagino Šv. Ap. Pauliaus parapijos bažnyčios choras.

Vytauto Lekavičiaus nuotraukos
Ignalinos rajono savivaldybės viešosios bibliotekos informacija

LKT_Logotipas