Filmo „Žmogus su laiko žyme. Vytautas Laurušas“ peržiūra

Vytautas Laurušas
Data:2020-08-13
Laikas:16:00
Vieta:Konferencijų salė
Adresas:Respublikos g. 14
Panevėžys

Rugpjūčio 13 d. 16 val. Gabrielės Petkevičaitės-Bitės viešoji biblioteka kviečia žiūrėti dokumentinį filmą  „Žmogus su laiko žyme. Vytautas Laurušas“ (scen. aut. ir rež. Rita Aleknaitė-Bieliauskienė). Filmas, sukurtas 2019 m., trukmė 43 min., pasakoja apie kompozitorių Vytautą Laurušą, 2005 m. Nacionalinės kultūros ir meno premijos laureatą.

Kompozitorius, visuomenės veikėjas, kultūros vadybininkas V. Laurušas,  muzikologų teigimu, jaunystėje ieškojęs savitų emocijų ir minties raiškos sprendimų, nepriklausomybę atgavusioje Lietuvoje paniro į naujos muzikinės minties raiškos erdvę.

V.Laurušas 1956 m. baigė tuometės Lietuvos valstybinės konservatorijos (dabar Lietuvos muzikos ir teatro akademija) profesoriaus Juliaus Juzeliūno kompozicijos klasę. 1963-1975 m. buvo Lietuvos akademinio operos ir baleto teatro direktorius, meno vadovas, 1971-1983 m. Lietuvos kompozitorių sąjungos pirmininkas, 1983-1994 m. Lietuvos muzikos akademijos rektorius. Nuo 1994 m. Lietuvos muzikos akademijos Kompozicijos katedros profesorius, nuo 1996 m. Lietuvos kompozitorių sąjungos Muzikos fondo pirmininkas.

1988 m. Maskvos sceninių muzikos kūrinių konkurse Vytautas Laurušas už operą „Paklydę paukščiai“ buvo apdovanotas II premija, 1980 m. – Lietuvos valstybine premija. 2003 m. kompozitorius apdovanotas Lietuvos Didžiojo Kunigaikščio Gedimino ordino Karininko kryžiumi bei Vyriausybės premija, 2005 m. V.Laurušui paskirta Lietuvos nacionalinė kultūros ir meno premija.

„Kiek aš pats juntu, mano kūryboje yra teatrališkumo. Atsiranda kontrastingos temos, jos įgauna tipažą, įvaizdį. Visoje mano kūryboje nuo pat jaunystės dominavo emocija, matyt gamtos duota. Ketvirtame kurse parašiau sonatą violončelei. „Užvariau” didžiausią kulminaciją! (juokiasi). Vėliau Michailas Šenderovas vis grojo ir grojo šią sonatą. Aš jam sakydavau: „tu jau nebegrok jos, visgi studento darbas”. Jau tada išryškėjo emocionalusis pradas, kuris ėjo per visą mano kūrybą. Man visada norisi įdiegti kažkokią prasmę, kad kūrinys nebūtų dėl kūrinio. Noriu, kad klausytojas nuo pradžios iki galo būtų vedamas minties ir pajustų apie ką kūrinys, ką aš norėjau pasakyti. Muzikinis kūrinys – tarsi knyga“, – taip apie savo kūrybą yra sakęs pats kompozitorius.

Filmą kūrė scenarijaus autorė ir režisierė Rita Aleknaitė-Bieliauskienė, operatorė Natalija Kolesnik, garso režisierius Algimantas A. Apanavičius, montažo režisierė Janina Sadeckienė, prodiuseris Saulius Vosylius.

Muzikologė, prof. Rita Aleknaitė-Bieliauskienė už šį filmą ir kitus kūrinius apdovanota Vinco Kudirkos premija.  Apie V. Laurušą ji yra parašiusi ir monografiją „Vytautas Laurušas. Gyvenimo realybės ir kūrybos interpretacijos“, kurią išleido Lietuvos kompozitorių sąjunga.

Renginys iš projekto „Literatūros ir kino dienos bibliotekoje XI“, skirto populiarinti Valstybės kultūros ir meno premijomis (nacionaline ir vyriausybės) apdovanotų menininkų kūrybą Panevėžio regione. Projektą finansuoja Lietuvos kultūros taryba ir Panevėžio miesto savivaldybė.

Projektą finansuoja Lietuvos kultūros taryba ir Panevėžio miesto savivaldybė

LKT_LogotipasPanevezio-miesto-savivaldybe

Informuojame, kad renginių metu visuomenės informavimo tikslu gali būti fotografuojama ir filmuojama, todėl Jūs galite būti matomi nuotraukose ir vaizdo įrašuose. Renginių nuotraukos ir vaizdo įrašai gali būti skelbiami renginio organizatorių interneto svetainėse ir socialinių tinklų paskyrose bei platinami įvairiose žiniasklaidos priemonėse.