Filmo „Mokytojo testamentas: smuikininką Raimundą Katilių prisiminus“ peržiūra

R. Katilius
Data:2020-08-20
Laikas:16:00
Vieta:Konferencijų salė
Adresas:Respublikos g. 14
Panevėžys

Rugpjūčio 20 d. 16 val. Panevėžio apskrities Gabrielės Petkevičaitės-Bitės viešoji biblioteka kviečia žiūrėti dokumentinį filmą „Mokytojo testamentas: smuikininką Raimundą Katilių prisiminus“ (rež. Dalia Kutavičienė). Filmas, sukurtas 2000 m., trukmė 28 min., pasakoja apie 1995 m. Nacionalinės kultūros ir meno premijos laureatą, smuikininką virtuozą Raimundą Katilių (1947–2000).

Klasikinės ir 20 a. muzikos atlikėjas Raimundas Katilius pasižymėjo ypatingu talentu. Savo kūrybinį kelią pradėjęs 1970 metais Tauragėje, kur įvyko pirmasis jo koncertas, smuikininkas toliau žengė į scenas Vokietijoje, Kanadoje, Serbijoje, Slovakijoje, Rusijoje ir kitose šalyse. Vienas žymiausių smuikininko koncertų įvyko 1992 metais kartu su ilgamete muzikos partnere pianiste L. Lobkova žymiausia laikomoje Niujorko „Carnegie Hall“ koncertų salėje (Jungtinėse Amerikos Valstijose). Be Lietuvos nacionalinės kultūros ir meno premijos smuikininko įvertinimų sąraše puikuojasi tokie laimėjimai, kaip Lietuvos Didžiojo kunigaikščio Gedimino 3-iojo laipsnio ordinas ir ne vieno tarptautinio konkurso laureato titulas. Muzikologai pastebi, kad R. Katiliaus talentas įkvėpė daug kompozitorių kurti smuikui. Jam savo kūrinius  dedikavo kompozitoriai: O. Balakauskas, F. Bajoras, P. Dikčius, M. Kupfermanas, J. Radzinskis.

Filme neliaupsinama šio kūrėjo žvaigždė, jame apžvelgiamas žemiškas Raimundo Katiliaus mokytojo kelias. Nors Lietuvoje mokytojas išugdė net 60 smuikininkų (tuo pačiu metu grodamas apie 100 koncertų per metus), savo veiklų žygdarbiais nelaiko. Studentai prisimena, kad R. Katilius skirtingus jaunus žmones suartindavo savo paties darbu. „Jis buvo toks žmogus, kuris į kiekvieną žiūrėjo kaip į žmogų“, – filme pasakoja studentė Loreta Bartkevičiūtė.

Raimundas Katilius negailėjo kritikos savo laikmečio realijoms ir suvokė, kad kūrėjo kelias dažnai priklauso nuo jo mokytojo. „MES esame menkučiai, o ne žvaigždės. MES esame suinteresuoti jas užgesinti, o ne padėti sužibėti. Ši amorali tendencija yra ypatingai išvystyta šių dienų Lietuvoje“, – yra sakęs R. Katilius. „Fantastiškas pedagogas, greitas, ypač konkretus ir dinamiškas“, – tai tik keli būdvardžiai, kuriais kolegos prisimena smuiko virtuozą.

Filmas įkvepia kūrybiniame kelyje apsišarvuoti kantrybe ir kiekvieną dieną siekti savo tikslo. Kviečiame pamatyti!


Renginys iš projekto „Literatūros ir kino dienos bibliotekoje XI“, skirto populiarinti Valstybės kultūros ir meno premijomis (nacionaline ir vyriausybės) apdovanotų menininkų kūrybą Panevėžio regione.

Projektą finansuoja Lietuvos kultūros taryba ir Panevėžio miesto savivaldybė

LKT_Logotipas
Panevezio-miesto-savivaldybe